Opony całoroczne 205/55R16 do 1000zł za komplet

18 Mar 2021, 21:07

Cześć,
tak jak w temacie poszukuje całorocznych oponek. Wiem, że takie zapytania już się tutaj pojawiały, ale jak się tego naczytałem to mnie głowa rozbolała i wiem jeszcze mniej niż wcześniej.

Ogólnie poszukuję opon w rozmiarze 205/55/16 w kwocie 900-1000zł za komplet. Autem poruszam się głównie po północy oraz centrum kraju (roczny przebieg ~15tys km), często po mniejszych miejscowościach, więc gdy śniegu trochę popada to zanim drogowcy się z nim rozprawią trochę czasu potrafi minąć. Dlatego rozsądniej będzie chyba kupić coś bardziej zimowego, bo w lecie to każda opona sobie jako tako poradzi(jedynie może być trochę głośniejsza), bo teraz z tą zimą to nie wiadomo - czy będzie biało, czy jednak nie :).

Aktualnie mam założone na aucie Hankook Optimo 4S i w sumie jeżdżąc rozważnie w zależności od panujących warunków, to nie miałem do nich większych zastrzeżeń.
Po przeczytaniu kilku tematów wytypowałem wstępnie Kleber Quadraxer 2, które kosztowałyby mnie trochę ponad 900zł za komplet.

Podpowiedzcie coś, czy te Klebery to będzie w moim przypadku dobry wybór, czy może coś innego jednak :)
knight93
Nowicjusz

19 Mar 2021, 11:41

knight93 napisał(a):przeczytaniu kilku tematów wytypowałem wstępnie Kleber Quadraxer 2
Bardzo dobre opony w rozsądnej cenie. Powinny się u Ciebie sprawdzić. I powiem szczerze, że ciężko wybrać im konkurenta przy wszystkich tych założeniach które mamy wyżej :)

Masz jeszcze Nexen N'Blue 4 Season i Dębica Navigator 3 której dosyć sporo się sprzedaje bo na allegro można kupić komplet nawet za 850zł.

Znalazłem jeszcze ciekawą ofertę NOKIAN SeasonProof (rok prod. 2020 więc jeszcze ok) [link do oferty na Allegro wygasł] minimalnie przewyższającą twój budżet która byłaby tu najlepsza moim zdaniem. Zaraz po nich będzie wymieniony przez Ciebie Kleber, później Nexen i Dębica. Ja bym ustawił je w takiej kolejności :wink:
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

19 Mar 2021, 13:26

Dzięki za odpowiedź, autem planuję jeszcze co najmniej 2 lata pojeździć, więc dołożenie trochę grosza do tych Nokianów nie będzie problemem jeśli byłoby warto. Wczoraj jeszcze trochę poszperałem i za okolice tysiąca można kupić Fulda Multicontrol, które też mają przyzwoite opinie. Mając do wyboru Klebera, Nokiana i Fulde jak byś je uszeregował? :).
knight93
Nowicjusz

19 Mar 2021, 13:51

knight93 napisał(a):Mając do wyboru Klebera, Nokiana i Fulde jak byś je uszeregował?
Według mnie byłaby taka kolejność: Nokian, Kleber, Fulda.
Rokiko
Forumowicz VIP

19 Mar 2021, 18:30

Jeżeli chodzi o jazdę zimową, to ja akurat wybrałbym odwrotną kolejność:
Fulda, Kleber, Nokian.
test-nowych-opon-calorocznych-vt98034.htm
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

19 Mar 2021, 22:52

No masz ci los i teraz kto ma racje :).
Fuldy z tego co przeczytałem, to rzeczywiście na śniegu super się sprawują, gorzej sprawa wygląda na suchym. Mój styl jazdy jest raczej spokojny, autko też mocą nie powala więc sobie myślę, że może lepiej mieć opony które lepiej sprawdzą się w ewentualnych zimowych warunkach?
knight93
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co zrobić kiedy auto odmawia posłuszeństwa?
    Patrząc na samochód w pierwszym momencie zachwycamy się jego linią, doceniamy parametry silnika, cieszą nas wygodne fotele i niesamowity dźwięk wydobywający się z zestawu audio. Wszystkie te elementy wpływają na komfort ...
    Najmocniejsze limuzyny V8
    Sprzedaż najmocniejszych samochodów w klasie premium niezmiennie rośnie odnotowując kolejne rekordy. Dobrym przykładem na potwierdzenie tego trendu jest dynamicznie rozwijający się polski rynek. Piękne i szybkie limuzyny ...

24 Cze 2021, 15:37

knight93 napisał(a):No masz ci los i teraz kto ma racje
Pewnie różnicy nie odczujesz albo bierz Kleberga :wink:
Rokiko
Forumowicz VIP