Opony całoroczne 225/40R18 w budżecie do ok 1600 zł

17 Cze 2022, 11:35

Witam, rozważam zakup opon całorocznych, 225/40/18 w budżecie do ok 1600 zł. Nigdy nie miałem takich opon, ale chciałbym spróbować ponieważ ostatnio nie robię nawet 10 tys. km rocznie. Samochód to fiat bravo 1.9 150km.
Nie wiem czego się spodziewać po zmianie, w zimę jeżdżę raczej przepisowo, ale jak spisuje się taka opona w upały/deszcze przy dynamiczniejszej jeździe i wyższych prędkościach?

Na oku mam:
[link do Oponeo wygasł]
[link do Oponeo wygasł]
[link do Oponeo wygasł]
[link do Oponeo wygasł]

Jeszcze są falken, fulda, ale nie przemawiają do mnie. Dębica oraz Nokian odpadają zupełnie.
ggg11
Początkujący

17 Cze 2022, 11:52

Z opon które podałeś postawiłbym na pierwszym miejscu Dunlopa i dalej w kolejności Verdestein, Kleber, i ostatnie Nexena bym odpuścił.

Jak jeździsz mało i raczej w koło komina to takie opony powinny Ci się sprawdzić.

ggg11 napisał(a):jak spisuje się taka opona w upały/deszcze przy dynamiczniejszej jeździe i wyższych prędkościach?
Daje radę :ok:
tylko kupując opony allseason zawsze warto brać te z górnej półki.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Alkohol przyczyną 25% ofiar na drogach
    Około 25% wszystkich ofiar śmiertelnych wypadków drogowych w Unii Europejskiej ma związek ze spożyciem alkoholu − wynika ze statystyk przedstawionych w raporcie Europejskiego Obserwatorium Bezpieczeństwa Ruchu ...
    Jak dbać o akumulator? - kilka porad
    Akumulatory w naszych autach najczęściej "padają" zimą. Przyczyn nie zawsze jednak trzeba szukać w niskiej temperaturze zimowych miesięcy. Czasami problemy zaczynają się dużo wcześniej. Akumulator jest zbiornikiem prądu. ...