Opony całoroczne w Zakopanym

23 Lut 2021, 15:28

No tak, przegapiłem :mrgreen:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

24 Lut 2021, 10:27

Kolega dostał wczoraj autko zastępcze Kia Ceed z 2019 roku. Jadąc do pracy stwierdził, że ślizga się na rondach, na mokrej drodze. Przyjechał na parking, popatrzył na bieżnik opon w jakim jest stanie i był ok. Ale spojrzał od razu co to za opony i okazało się, że ma Dębica Frigo. Rok produkcji 2019 nie pamiętam tygodnia. Pochwalił się w pracy no i się zaczęłło....Było nas kilku, każdy jeździ samochodem do pracy, więc się wypowiadali. Powiem krótko - żaden z nas 8 nie pochwalił tych opon. Nawet letnie na mokrej drodze się ponoć ślizgają. Ja wprawdzie Dębic używałem lata temu, nie byłem zadowolony, bo letnie ślizgały mi się na mokrym - i na zakrętach było czuć jak zaczynają zjeżdżać i przy hamowaniu co chwila ABS się włączał. W zimie bardzo często włączał się i ABS i ESP. Koledzy potwierdzili. Przerzuciłem się po tych Dębicach na wielosezonowe i zupełnie inna jazda.
yeti65 napisał(a):Na ruskich forach zimowe Dębice są bardzo chwalone, a oni chyba wiedzą trochę więcej od nas o zimowej jeździe,

Tam o zimówkach wiedzą na pewno więcej niż my. Ale być może Dębica na rynek rosyjski i inne, gdzie są ostre zimy produkuje opony z lepszych materiałów. Aczkolwiek trudno mi to sobie wyobrazić. No ale skoro u nich się nie ślizgają, a u nas tak jest to coś w tym musi być. Albo chodzi o to, że te opony są dobre, ale tylko na śniegu. A nie jak jest tak jak u nas błotko pośniegowe, woda itp. Większa część naszej zimy to albo błoto pośniegowe, albo mokre drogi i nawet plusowe temp. nie raz powyżej tych magicznych 7 stopni temperatury. I być może tu jest pies pogrzebany. Nie mam porównania do innych opon zimowych, bo z zimówek używałem tylko Dębice. Aczkolwiek coś mi się kojarzą jeszcze Goodyaer, ale nie pamiętam, więc się o nich nie wypowiadam. Może ktoś z was będzie miał porównanie Dębic z innymi zimówkami na mokrym i na błocie pośniegowym.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

25 Lut 2021, 07:10

MotoAlbercik...właściwie podsumowałeś wszystko w temacie Dębic. Nic dodać ,nic ująć. :)
Dębice (Sava) tylko na prawdziwy biały śnieg... Może takie drogi są w "soviet union"?? to sobie chwalą.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

03 Mar 2021, 10:25

Powodzenia na Zakopiance :) dobrze że z górki, tylko czy w porę wyhamujesz? Załóż lepiej jakieś tanie zimówki, niż psiarską dębice. Ja osobiście polecam BARUM POLARIS 5 jeżdżę kolejny sezon
keybee
Nowicjusz

05 Lut 2022, 21:39

Dopiero wróciłem, mam nowiutkie wielosezonowe continental. Akurat dobrze sypnęło. Na drodze rewelacja, odważyłem się podjechać na stromej drodze po ubitym śniegu na uboczu. Wjechałem z prędkością 20km/H bez poślizgu. Rewelacja. Muszę dodać, iż zamontowane na XC60 AWD.
slawek03100
Obserwowany

06 Lut 2022, 09:14

Na temat opon wielosezonowych mamy na forum sporo tematów. Poza tym masz napęd AWD który nawet przy słabszych oponach w zimie bardzo pomaga :)

Pamiętaj, że opona wielosezonowa nigdy nie zastąpi w 100% opony zimowej czy letniej.

slawek03100 napisał(a):Na drodze rewelacja, odważyłem się podjechać na stromej drodze po ubitym śniegu na uboczu.
Podjazdy są zawsze łatwiejsze niż zjazdy mając bardzo dobrą trakcję podczas wjazdu może się okazać że jadąc w dół tą samą drogą będzie bardzo słabo :D
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak jeździć po nawałnicy?
    W lecie często nawiedzają nas intensywne burze, gwałtowne opady deszczu i nawałnice. Takie warunki atmosferyczne są bardzo niebezpieczne w szczególności dla kierowców. Pod wpływem silnego wiatru łamią się gałęzie, ...