Opony do BMW E39 jakie wybrać?

27 Paź 2016, 18:30

Witam,
Potrzebuje porady, chce aby ktoś mi pomógł z doborem opon zimowych.
[link do oferty na Allegro wygasł]
chce o takie o kupić wiem ze lepiej kupić bieżnikowane niż używki.. więc zdecydowałem się na takie.. firma ta niby jest polecana.. ale jaki wzór bieżnika >ten co jest wybrany ? to jest chyba asymetryczny.. czyli odprowadza wode i śnieg? jest dobrym rozwiązaniem? i szerokość 195 dobra czy 205? Mam na tył napęd i 2,5 silnik czy takie asymetryczne opony się sprawdzą?
Dziękuję i pozdrawiam.
carek1995
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 07 2013
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E39
Silnik: 523i 170km
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1996

27 Paź 2016, 19:15

Mocne auto wymaga bardzo dobrych opon. Bieżnikowane mogą się sprawdzić wyłącznie na śniegu. Na suchym asfalcie słabo, na mokrym jeszcze gorzej. Te opony są kierunkowe.
A prawidłowy rozmiar to 205/65/15
[link do Oponeo wygasł]
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Ekojazda dobra dla środowiska są też plusy dla kierowcy
    Szacuje się, że źródłem 60% zanieczyszczeń powietrza w centrach dużych miast jest transport. Do zmniejszenia tego problemu może przyczynić się ekojazda, przynosząca wymierne korzyści nie tylko w postaci redukcji emisji ...