Opony do mojego auta

28 Kwi 2019, 18:09

Witam, prosiłbym o podanie modeli które będą dla mnie według waszej opinii najodpowiedniejsze. A więc tak powoli zaczynam rozglądać się za oponami 205/55r16 (ewentualnie jako drugi komplet 205/50r17), do auta bmw serii 5 e39. Indeks prędkości H lub V, nośność może być spokojnie 89.
Cena nie gra zbytnio roli, rocznie robię ok 5-6 tyś kilometrów więc starczy na długo.

Głównie zależy mi na cichych oponach (jest to priorytet), jestem hobbistycznie związany z dźwiękiem więc 0.5db robi mi różnicę na słuchawkach. Do tej pory jeździłem na michelin primacy 3 - lecz auto już na nich kupiłem i z bieżnika zostały resztki, dlatego nie chcę się na ich temat wypowiadać.
Nie jeżdżę szybko, ale lubię do tych przykładowo 80km/h się dynamicznie rozpędzać. Przy trasach kiedy już jedzie się 120km/h chciałbym zbytnio nie zwalniać na łagodnych zakrętach, dlatego nie jest to coś ważnego, ale prosiłbym mieć na uwadze aby opony dobrze się trzymały przy skręcaniu.

Czytając opinię/recenzję/testy upatrzyłem sobie kilka modeli - którymi z nich warto się zainteresować?

-Goodyear Efficientgrip Performance
-Dunlop SP Sport Bluresponse
-Vredestein Sportrac 5 (tutaj rzekomo cicho, ale troszkę słabiej trakcyjnie niż 2 wyżej wymienione modele)
-Hankook ventus prime3 k125 (te raczej bardziej nastawione na przyczepność niż wyżej wymienione modele, ale chciałbym wiedzieć jak wypada ich głośność w porównaniu z w/w)
-Michelin Primacy 3/4 (te są najdroższe, zauważyłem ich w tylko jednym teście jako "ciche", oraz mam teraz model 3, więc raczej je odpuszczam)

Z goodyear'a jest jeszcze efficientgrip bez dopisku performance, podobno jeszcze bardziej ciche - ale jak w przyczepnością?

Jeżdżę zwykle 70-110km/h, mam silnik benzynowy (r6, więc wysoka kultura pracy) i podwójne szyby (wyciszające) dlatego zależy mi na cichych oponach - raczej coś z segmentu premium.
Theory
Obserwowany

30 Kwi 2019, 13:18

Piszesz że jeździsz spokojnie ale dynamicznie przyspieszasz i chcesz wchodzić w zakręty z większą prędkością :) hm… jakoś mi się to wszystko nie klei ze spokojną jazdą ale wracając do opon to myślę, że warto wziąć pod uwagę modele:
- Goodyear EFFICIENTGRIP one według tego co podaje producent powinny być najcichsze co wcale w rzeczywistości nie musi oznaczać najcichszej opony w tym segmencie.
- Dunlop SP SportMaxx RT ja bym celował w te opony na twoim miejscu miałem okazję jeździć Civic Type-R na nich i powiem szczerze że ładnie kleiły się do drogi i były w miarę ciche a to auto jest słabiej wyciszone niż E39 do której szukasz opon.

Theory napisał(a):Jeżdżę zwykle 70-110km/h, mam silnik benzynowy (r6, więc wysoka kultura pracy) i podwójne szyby (wyciszające) dlatego zależy mi na cichych oponach
Przy tych prędkościach przy oponach premium raczej nie zauważysz różnicy w głośności na początku eksploatacji. Opony z wiekiem będą coraz głośniejsze i nawet te najcichsze po dwóch latach będą miały kilka dB więcej.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Honda CR-V - SUV średniej wielkości
    Pierwszą dziesiątkę zamyka SUV średniej wielkości od Hondy. Consumer Reports przetestował ten model ze słabszym, turbodoładowanym silnikiem 1,5 l o mocy 192 KM, uzyskując średnie spalanie 28 mpg, w mieście 20 mpg, a na trasie ...