Opony do mojego auta

28 Kwi 2019, 18:09

Witam, prosiłbym o podanie modeli które będą dla mnie według waszej opinii najodpowiedniejsze. A więc tak powoli zaczynam rozglądać się za oponami 205/55r16 (ewentualnie jako drugi komplet 205/50r17), do auta bmw serii 5 e39. Indeks prędkości H lub V, nośność może być spokojnie 89.
Cena nie gra zbytnio roli, rocznie robię ok 5-6 tyś kilometrów więc starczy na długo.

Głównie zależy mi na cichych oponach (jest to priorytet), jestem hobbistycznie związany z dźwiękiem więc 0.5db robi mi różnicę na słuchawkach. Do tej pory jeździłem na michelin primacy 3 - lecz auto już na nich kupiłem i z bieżnika zostały resztki, dlatego nie chcę się na ich temat wypowiadać.
Nie jeżdżę szybko, ale lubię do tych przykładowo 80km/h się dynamicznie rozpędzać. Przy trasach kiedy już jedzie się 120km/h chciałbym zbytnio nie zwalniać na łagodnych zakrętach, dlatego nie jest to coś ważnego, ale prosiłbym mieć na uwadze aby opony dobrze się trzymały przy skręcaniu.

Czytając opinię/recenzję/testy upatrzyłem sobie kilka modeli - którymi z nich warto się zainteresować?

-Goodyear Efficientgrip Performance
-Dunlop SP Sport Bluresponse
-Vredestein Sportrac 5 (tutaj rzekomo cicho, ale troszkę słabiej trakcyjnie niż 2 wyżej wymienione modele)
-Hankook ventus prime3 k125 (te raczej bardziej nastawione na przyczepność niż wyżej wymienione modele, ale chciałbym wiedzieć jak wypada ich głośność w porównaniu z w/w)
-Michelin Primacy 3/4 (te są najdroższe, zauważyłem ich w tylko jednym teście jako "ciche", oraz mam teraz model 3, więc raczej je odpuszczam)

Z goodyear'a jest jeszcze efficientgrip bez dopisku performance, podobno jeszcze bardziej ciche - ale jak w przyczepnością?

Jeżdżę zwykle 70-110km/h, mam silnik benzynowy (r6, więc wysoka kultura pracy) i podwójne szyby (wyciszające) dlatego zależy mi na cichych oponach - raczej coś z segmentu premium.
Theory
Obserwowany

30 Kwi 2019, 13:18

Piszesz że jeździsz spokojnie ale dynamicznie przyspieszasz i chcesz wchodzić w zakręty z większą prędkością :) hm… jakoś mi się to wszystko nie klei ze spokojną jazdą ale wracając do opon to myślę, że warto wziąć pod uwagę modele:
- Goodyear EFFICIENTGRIP one według tego co podaje producent powinny być najcichsze co wcale w rzeczywistości nie musi oznaczać najcichszej opony w tym segmencie.
- Dunlop SP SportMaxx RT ja bym celował w te opony na twoim miejscu miałem okazję jeździć Civic Type-R na nich i powiem szczerze że ładnie kleiły się do drogi i były w miarę ciche a to auto jest słabiej wyciszone niż E39 do której szukasz opon.

Theory napisał(a):Jeżdżę zwykle 70-110km/h, mam silnik benzynowy (r6, więc wysoka kultura pracy) i podwójne szyby (wyciszające) dlatego zależy mi na cichych oponach
Przy tych prędkościach przy oponach premium raczej nie zauważysz różnicy w głośności na początku eksploatacji. Opony z wiekiem będą coraz głośniejsze i nawet te najcichsze po dwóch latach będą miały kilka dB więcej.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Samodzielna wymiana oleju silnikowego
    Dla osób lubiących samodzielnie naprawiać samochody, wymiana oleju silnikowego nie jest żadnym problemem. Jednak coraz więcej osób wybiera profesjonalne warsztaty takie jak Euromaster. Nic dziwnego, standardy ...