Opony letnie 225/45 17

03 Kwi 2017, 20:57

Witam, poszukuję nowych opon letnich do mojego opla Astry 3h o wymiarach 225/45 R17, jakiej firmy polecacie?
Na razie rozważam między:
Hankook Ventus Prime3 K125
UniroyalRainsport 3
kubala93
Nowicjusz

Auto: Opel Astra H III
Silnik: 1.9 cdti 150km
Paliwo: Diesel

08 Kwi 2017, 16:39

A ja mam wątpliwości co do Hankooków. Tyle dobrego o nich można wyczytać, a jak przyszło co do czego to mało fajne praktyki się okazuje. Zdecydowałem się na S1evo2 (bo niby bardziej sportowe), wszystko ładnie, etykieta unijna CA... po czym jak przyszło do zakupu okazało się że ten sam model, tyle że wyprodukowany w Korei ma dużo gorsze parametry ocenione na EC (i mówimy tutaj o takim samym rozmiarze opony!). Ja rozumiem fabryki w różnych miejscach, ale żeby aż taka różnica jakości to mnie tutaj coś bardzo na nie do firmy nastawia...
sadsadowski
Obserwowany

Auto: Audi A3

08 Kwi 2017, 16:51

sadsadowski napisał(a): wszystko ładnie, etykieta unijna CA... po czym jak przyszło do zakupu okazało się że ten sam model, tyle że wyprodukowany w Korei ma dużo gorsze parametry ocenione na EC

A gdzie kupowałeś :?: Możesz reklamować że dostałeś inne opony niż zamówione. Różnice w etykiecie w tym samym modelu, mogą się pojawić w zależności od zwiększonej nośności(opony XL) , lub innym niż zamawiałeś współczynniku dopuszczalnej prędkości. Również opony nowszej produkcji, mają przeważnie lepszą etykietę, od tego samego modelu starszej produkcji.
A co do głównego pytania, to z klasy średniej polecam Fuldy.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

08 Kwi 2017, 19:08

No nie wziąłem po prostu, ale co czasu straciłem to moje. Przeglądałem różne oferty, nawet stronę Hankooka i nigdzie nie było wzmianki że opona w tym rozmiarze ma także tak słabą etykietę. Wszystkie dane i opisy mówiły jasno że CA, to zamówiłem od razu w serwisie rozmiar, podałem model bo nie oczekiwałem takiego nazwijmy to nawet i oszustwa, a jak przyjeżdżam po opony to nagle naklejka EC. Inni producenci owszem, jak opony mają inne normy to podają tabele ze wszystkimi rozmiarami, indeksami prędkości i nośności z normą dla każdej. To wiem że się potrafią różnić, ale takiej informacji u Hankooka nie ma (znaczy są takie tabele dla rozmiarów i tak dalej, ale ani słowem o tej jeszcze gorszej wersji, bo dla 225/45r17 w każdej wersji podają że zawsze CA), więc zawierzyłem że jak zamówię odpowiedni rozmiar to będzie tak jak w ogólnodostępnych danych.

Naprawdę głęboko w internecie trzeba się było dokopać do informacji że Hankooki produkowane w Korei mają tak niską ocenę, a klasę CA mają produkowane na Węgrzech.
sadsadowski
Obserwowany

Auto: Audi A3

10 Kwi 2017, 14:16

kubala93 napisał(a):Na razie rozważam między:
Hankook Ventus Prime3 K125
UniroyalRainsport 3

Tu masz te pierwsze hankook k125 ventus prime 3 225/45r17 94v

Ja jednak osobiście bym się skłaniał do Uniroyal RainSport 3. Wygląd fajniejszy trzymanie na mokrym też...
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

26 Kwi 2017, 16:28

Tak to już chyba czas wymiany na opony letnie, chociaż za tydzień ma być jeszcze na minusie. Co prawda przezorny zawsze ubezpieczony dlatego znalazłem wczesniej już promocje w ASO Forda i dzięki temu czeka mnie atrakcyjna cena opon wraz z montażem.
pan22
Nowicjusz

Auto: Skoda Octavia
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...