Opony letnie a zima

24 Lut 2010, 08:22

co do szybkiej jazdy po drogach suchych to nawet przy dosć szybkim wchodzeniu w zakręty na oponach letnich nawet przy temp ponizej 0 auto zachowuje sie bardzo stabilnie i jest jakby przyklejone do asfaldu, i nie wyjezdza przodem ani tyłem
piotrauto
Stały forumowicz

24 Lut 2010, 18:03

Twoje konto przekroczyło maksymalną ilość nieprzeczytanych postów: 1000 Zostały usunięte informacje o nieczytanych postach z wyjątkiem postów napisanych przez ostatnie: 3 dni
Ilość usuniętych nieczytanych postów: 566

Czy ten komunikat musi ciągle się pokazywać po każdym wejściu w wątek??
Nie sledze całego forum!!

No i poprawcie nagłówek forum bo się sypie na FF 3! :)
KontoUsunięte

24 Lut 2010, 20:10

markac napisał(a):
Twoje konto przekroczyło maksymalną ilość nieprzeczytanych postów: 1000 Zostały usunięte informacje o nieczytanych postach z wyjątkiem postów napisanych przez ostatnie: 3 dni
Ilość usuniętych nieczytanych postów: 566

Czy ten komunikat musi ciągle się pokazywać po każdym wejściu w wątek??
Nie sledze całego forum!!

No i poprawcie nagłówek forum bo się sypie na FF 3! :)

Obrazek

Po każdym przeczytaniu forum klikaj: "Oznacz wszystkie fora jako przeczytane" na dole forum.

Zainstaluj sobie AdBlockPlus to nie będziesz miał takich reklam.
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: Zamość

24 Lut 2010, 20:20

Luq napisał(a):Troche zle zinterpretowalem Twoja wypowiedz, mianowicie jako "atak" na mlodych kierowcow a sluchania tych glupot mam juz serdecznie dosc. Zeby nie bylo to sam mam rocznikowo "tylko" 20 i byc moze dlatego tak na mnie dziala. Bo wszedzie sie slyszy, ze mlody kierowca zly bo taki czy owaki.

OK, ale jak wytłumaczysz, że posiadasz zwyżki w ubezpieczeniu? Czym to jest spowodowane?

Luq napisał(a):A siebie uwazam za naprawde bdb kierowce, duzo lepszego od wiekszosci tych "doswiadczonych". I nie jest to tylko moje zdanie...

Nie martw się, wg. statystyk ok. 80-90% kierowców uważa się za dobrych i bardzo dobrych :mrgreen: Taka to już polska tradycja :wink:
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

24 Lut 2010, 23:14

Dishman napisał(a):OK, ale jak wytłumaczysz, że posiadasz zwyżki w ubezpieczeniu? Czym to jest spowodowane?

Nie martw się, wg. statystyk ok. 80-90% kierowców uważa się za dobrych i bardzo dobrych :mrgreen: Taka to już polska tradycja :wink:

Spowodowane jest tym, ze firmy ubezpieczeniowe od kogos wyciagnac kase musza. A pod przykrywka niby policyjnych statystyk moga oskubywac mlodych... Czytalem gdzies artykul na temat tego jak to naprawde jest z tym powodowaniem wypadkow, stluczek. I wiesz jak jest naprawde ? Najwiecej w/w powoduje kobieta ok 30 lat, w zdecydowanej wiekszosci sa to potracenia pieszych...
Wiadomo, ze zawsze znajdzie sie mlody "wariat" drogowy ale on juz taki pozostanie nawet wtedy gdy bedzie mial 30-40 lat.

Jesli chodzi o druga czesc to statystyka statystyka a ja i tak wiem swoje, wiem jakie posiadam umiejetnosci itp. :mrgreen:
Luq
Początkujący

Miejscowość: woj. Lodzkie

28 Lut 2010, 17:39

piotrauto napisał(a):co do szybkiej jazdy po drogach suchych to nawet przy dosć szybkim wchodzeniu w zakręty na oponach letnich nawet przy temp ponizej 0 auto zachowuje sie bardzo stabilnie i jest jakby przyklejone do asfaldu, i nie wyjezdza przodem ani tyłem

A ciekawe jak Ci się zachowa auto na tych letnich oponach na tym zakręcie jak złapiesz kawałek przymarzniętej kałuży czy luźnego śniegu. Wątek nie porusza tematu: "Opony letnie, a jazda zimą na suchej nawierzchni", tylko ogólnie o jeździe zimą na letnich gumach w każdych warunkach. Albo masz zimówki i jeździsz zimą, albo masz letnie i auto zimą stoi w garażu. Gdybym był blacharzem/lakiernikiem oczywiście napisałbym, żebyś jeździł bez obaw na letnich zimą - wtedy bym na Tobie i innych podobnych nieźle zarobił :)
Thomson
Nowicjusz

Zdjęcia: 2
Miejscowość: Łódź
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kultowy model Renault 4 świętuje 60-lecie
    W 2021 roku mija 60 lat od wprowadzenia Renault 4. Historia tego modelu to prawdziwe succes story. Na przestrzeni trzydziestu kilku lat sprzedano łącznie ponad 8 milionów sztuk Renault 4 w ponad 100 krajach. Renault ...
    Jak ominąć przeszkodę na drodze
    Szybciej zapadający zmrok czy trudniejsze warunki atmosferyczne mogą opóźnić lub uniemożliwić wcześniejsze zauważenie przeszkody na drodze. Dodatkowo na jezdni może niespodziewanie pojawić się pieszy albo wybiec zwierzę. ...

01 Mar 2010, 14:55

Ja właśnie dziś wymieniłem moje stare, rozjechane zimówki na używane, ale jednak w dużo lepszym stanie jak poprzedniczki, oponki letnie. Teraz tylko mieć nadzieję, że zima nie zaszaleje ponownie...
Z FARTEM
mcj
Początkujący

Miejscowość: bydgoszcz

01 Mar 2010, 15:57

nie no teraz to mozna letnie zakładać a nie zimówki, zima juz z pewnością nie przyjdzie bo robi sie wiosna
piotrauto
Stały forumowicz

01 Mar 2010, 16:16

piotrauto, jesteś pewien sprawdz prognoze pogody- np. meteo.pl - na środę rano przewidują -7 stopni ;)
eaxene
Aktywny

Miejscowość: Toruń

02 Mar 2010, 18:23

piotrauto weź nalepiej załóż jakieś 10-15 letnie opony, koniecznie łyse jak babci kolano. Z gumą jest jak z winem - im starsza tym lepsza a bieżnik? Po co bieżnik. Przecież w Formule 1 jeżdżą na slickach a jakie prędkości osiągają i z drogi nikt nie wpada...
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

02 Mar 2010, 23:06

piotrauto, a wiesz jakie można uzyskać przeciążenia na zakrętach? Weź tak sobie codziennie przejedź jakis ostrzejszy zakręt z gazem w podłodze to po tygodniu będziesz miał kark jak schaby spod dyskoteki, tak głowę wykręca. I wcale nie trzeba mieć sportowego auta, na takich "slickach" każde staje się wyścigówką. A jak będzie mokro to popróbuj driftu - zajedwabista sprawa. Na suchym nie da rady, bo auto będzie jak przyklejone do asfaltu. Aha, najważniejsza sprawa - zanim zaczniesz to wykup w lokalnej gazecie miejsce na większy nekrolog, będzie dla potomnych z podobnym podejściem do kwestii bezpieczeństwa w samochodzie. Na pewno będzie to kosztowało mniej niż komplet zimówek. I jeszcze jedno: jeździj sam, nie bierz pasażerów, bo szkoda niewinnych ludzi.
Thomson
Nowicjusz

Zdjęcia: 2
Miejscowość: Łódź

02 Mar 2010, 23:51

Nie jednego juz taka madrosc zgubila zeby jezdzic na letnich oponach w zimie.
Jedni pija bo musza, Ja pije bo lubie, chyba ze juz tez musze.
RNI
Aktywny

Zdjęcia: 3
Miejscowość: RNI

05 Mar 2010, 12:23

RNI, ja tam jezdzę i wcale nie narzekam
piotrauto
Stały forumowicz

05 Mar 2010, 16:05

piotrauto napisał(a):RNI, ja tam jezdzę i wcale nie narzekam

ty juz sie kiedys przyznałes ze rocznie robisz 1500km, więc na zime przypada Ci około 350km:)
MajkPZM
Zaawansowany

Miejscowość: Kraków

29 Lis 2010, 10:38

no i wkońcu kupiłem zimówki założyłem na kólka i jakos nie jestem zachwycony
Posiadam 4 nowe firestony winterhavk2 evo i jakos nie ma tak duzej różnicy między jazdą na letnich michelin i continentalach a tymi zimowymi
na zimowych również trudno wyjechać z śniegu 20cm koła kręcą sie w miejscu i jest ślisko na drodze a Wy mi mówiliście ze na zimówkach będzie taka różnica jak niebo a ziemia
a jakos tej różnicy nie czuje
moze takie tandetne opony?
piotrauto
Stały forumowicz