REKLAMA
![](https://www.forumsamochodowe.pl/galeria/inne-zdjecia-motoryzacyjne-a53/samochody-na-parkingu-t40383.jpg)
Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Hajs napisał(a):Ad.1 Nie porównujmy lata do zimy tylko zachowanie auta W ZIMIE na oponach letnich i zimowych przy tym samym stylu jazdy... Które będą bezpieczniejsze?
Ad.2 Wiadomo, że przy 180km/h spali 2 razy wiecej niz przy 80km/h, ale czy jadac 50km/h na 4 biegu a 70km/h na 5 to jest róznica na korzyść szybszej jazdy. A taka umożliwiają tylko opony zimowe.
v8 napisał(a):zimówki lepsze na zime od letnich. dają lepszą przyczepność (bo inny skład gumy , bierznik i lamela, do tego powinny być węższe od letnich żeby lepiej śnieg w bieżnik wchodził) i mniejsze opory toczenia(bo wiadomo że jak opona węższa -jak w rowerach kolażówkach-to mniejszy opór toczenia , a do tego tną śnieg bo są cienkie...)
qki007 napisał(a):Kolego niczego nowego nie odkryłeś, od dawna wiadomo że letnia na mokrym trzyma się lepiej bo do tego jest, jest od odprowadzania wody.
Jednak ja kupując i zakładając opony zimowe zakładam je "na zimę" - czyli cieszę się z nich dopiero wtedy jak wstaje rano, za oknem biało, na drodze pług jeśli przejechał (a i to nie zawsze) to i tak jest zbity śnieg na szosie i lód. W miastach w środku zimy też tak jest, jest śnieg, jest lód.
Jak bym wiedział że w tym roku będzie 10 dni mrozu -20 i co za tym idzie śniegu i lodu na szosie to bym nie zakładał zimówek tylko te 10 dni jakoś poturtał się na letnich, ale skąd wiesz jak będzie?
W testach są opisane że na mokrym się lepiej sprawują zimówki - no i racja, ale nikt mi nie powie że tej zimy będzie 95% mokrego.. Będzie jeszcze gorzej niż teraz, będzie mróz, będzie czarny lód w mieście wtedy to się dopiero przejedziesz..
A opony zimowe z kolcami popieram w 100%, szkoda że w Polsce nie można ich używać: [link do oferty na Allegro wygasł] coś w ten deseń, tych kolców by nie musiało być niewiadomo ile i niewiadomo jakiej długości, oby tylko dawały o sobie znać na gołym lodzie..
qki007 napisał(a):Kolego niczego nowego nie odkryłeś, od dawna wiadomo że letnia na mokrym trzyma się lepiej bo do tego jest, jest od odprowadzania wody.
Jednak ja kupując i zakładając opony zimowe zakładam je "na zimę" - czyli cieszę się z nich dopiero wtedy jak wstaje rano, za oknem biało, na drodze pług jeśli przejechał (a i to nie zawsze) to i tak jest zbity śnieg na szosie i lód. W miastach w środku zimy też tak jest, jest śnieg, jest lód.
Jak bym wiedział że w tym roku będzie 10 dni mrozu -20 i co za tym idzie śniegu i lodu na szosie to bym nie zakładał zimówek tylko te 10 dni jakoś poturtał się na letnich, ale skąd wiesz jak będzie?
W testach są opisane że na mokrym się lepiej sprawują zimówki - no i racja, ale nikt mi nie powie że tej zimy będzie 95% mokrego.. Będzie jeszcze gorzej niż teraz, będzie mróz, będzie czarny lód w mieście wtedy to się dopiero przejedziesz..
A opony zimowe z kolcami popieram w 100%, szkoda że w Polsce nie można ich używać: [link do oferty na Allegro wygasł] coś w ten deseń, tych kolców by nie musiało być niewiadomo ile i niewiadomo jakiej długości, oby tylko dawały o sobie znać na gołym lodzie..
morris napisał(a):Pooglądaj sobie w tv co się dzieje w stanach jak spadnie śnieg - korki, highwaye stoją, masakra. U nas przy takiej pogodzie się jeździ, bo na szczęście większość kierowców jest na tyle rozsądnych, że ubiera zimówki.
morris napisał(a):Pooglądaj sobie w tv co się dzieje w stanach jak spadnie śnieg - korki, highwaye stoją, masakra. U nas przy takiej pogodzie się jeździ, bo na szczęście większość kierowców jest na tyle rozsądnych, że ubiera zimówki.
qki007 napisał(a):leone1 napisał(a):A wiesz może dlaczego w samochodach w USA nie mają świateł przeciwmgielnych (tylnych)?
Bo mają awaryjne w kolorze stopubardzo inteligentnie również..
leone1 napisał(a):Na pewno doświadczyłeś sytuacji, kiedy to matoł włączył światła pmgielne , a ty jechałeś za nim...
zbychu57 napisał(a):...
Po trzecie nie rozumien po co na siłe chesz każdemu wmówić że zimówki sa blee. Myślę że prawie każdy kierowca miał doczynienia z zimówkami i z oponami letnimi, i każdy na podstawie własnego doswiadzczenia widzi które opony są lepsze, jezeli Tobie lepiej jeździ na letnich zimą to twoja sprawa, mi to nie przeszkadza.
menajev napisał(a):leone1 napisał(a):Na pewno doświadczyłeś sytuacji, kiedy to matoł włączył światła pmgielne , a ty jechałeś za nim...
I to jest wg ciebie powód, by zlikwidować światła p-mgielne? Skoro tak to zlikwidujmy samochody w ogóle - ile razy widziałeś [choćby w telewizji], że jakiś matoł spowodował wypadek [śmiertelny!]?