REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
piotrauto napisał(a):ciekawe komu wejdzie felga 13" do auta, u mnie minimalna felga jaka wejdzie to 15", 14" nie wejdą bo tarcze są zbyt duze
a opona 15" zimowa 185/60/15 kosztuje 200-300zł używana ok 150zł
maniaq napisał(a):Ostatnio w mojej okolicy zdarzył się wypadek... zginęło 3 maturzystów czemu?? Po pierwsze brak umiejętności być może nie dostosowana prędkość do warunków panujących na drodze a po 3 zgadnij co... na tylnych kołach letnie opony.. Być może same opony nie spowodowały tego wypadku ale na pewno sie do tego przyczyniły.
Dishman napisał(a):Mogę Ci podać 10 innych przykładów młodych kierowców, którzy efektownie wbili sie w drzewo, bądź w słup w lato, na suchej nawierzchni.
Luq napisał(a):A ja Ci moge podac 10 przykladow "starych" kierowcow, ktorzy efektownie wbili sie w dzrzewo, badz w slup w lato, na suchej nawierzchni...
Dishman napisał(a):Co rozumiesz poprzez "starych"? 60-latków? 40-latków?
Wszystko pięknie, wiadomo, że wiek nie jest główną przyczyną wypadku. Przyczyną jest sytuacja na drodze, prędkość, umiejętność oceny. Tylko, że firmy ubezpieczeniowe nie dla jaj dają młodym "kierownikom" zwyżki. Nie bój się. Już oni to sobie wyliczyli. Pamiętaj: firmy ubezpieczeniowe i banki nie przegrywają nigdy![]()
A tak w ogóle to kwestionuję wypowiedź o tych oponach letnich na tylnej osi. Gdyby chłopaki mieli zimowe to prawdopodobnie skończyliby tak samo. Skoro bowiem uderzyli w coś tak mocno, że zrobiły się 3 trupy w puszce, to zimówki na tylnej osi niewiele by pomogły.
Dishman napisał(a):zimówki na tylnej osi niewiele by pomogły.
Luq napisał(a):Dishman napisał(a):Co rozumiesz poprzez "starych"? 60-latków? 40-latków?
Wszystko pięknie, wiadomo, że wiek nie jest główną przyczyną wypadku. Przyczyną jest sytuacja na drodze, prędkość, umiejętność oceny. Tylko, że firmy ubezpieczeniowe nie dla jaj dają młodym "kierownikom" zwyżki. Nie bój się. Już oni to sobie wyliczyli. Pamiętaj: firmy ubezpieczeniowe i banki nie przegrywają nigdy![]()
A tak w ogóle to kwestionuję wypowiedź o tych oponach letnich na tylnej osi. Gdyby chłopaki mieli zimowe to prawdopodobnie skończyliby tak samo. Skoro bowiem uderzyli w coś tak mocno, że zrobiły się 3 trupy w puszce, to zimówki na tylnej osi niewiele by pomogły.
Tutaj piszac "stary" kierowca mialem na mysli tego doswiadczonego (przynajmniej wg. policji czy firm ubezp.) powiedzmy 35 lat w gore... Oczywiscie duzo zalezy tez od tego kiedy sobie zrobil prawko, jaki staz ma...
Troche zle zinterpretowalem Twoja wypowiedz, mianowicie jako "atak" na mlodych kierowcow a sluchania tych glupot mam juz serdecznie dosc. Zeby nie bylo to sam mam rocznikowo "tylko" 20 i byc moze dlatego tak na mnie dziala. Bo wszedzie sie slyszy, ze mlody kierowca zly bo taki czy owaki. A siebie uwazam za naprawde bdb kierowce, duzo lepszego od wiekszosci tych "doswiadczonych". I nie jest to tylko moje zdanie...
A do tego kilku moich znajomych (mniej wiecej w moim wieku) moze sie pochwalic rownie wysokimi umiejetnosciami... To jeden z powodow dal ktorego nie lubie sluchac tego mitu o mlodych.