REKLAMA
co myslicie o jezdzie na oponach letnich zimą? czy grożą jakies kary itp?
co myslcie o kupnie opon całorocznych?
Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Hajs napisał(a):Tylko że jazda na letnich jest po prostu nieekonomiczna.
RAZ, że łatwo wpaść w poślizg i rozbić auto,
DWA, że na letnich oponach zbyt szybko nie pojedziesz, bo auto zaczyna "pływać", a wiadomo, że im wolniej jedziemy tym samochód wiecej paliwa spala.
qki007 napisał(a):Ale "dadzą" więcej niż letnie.. Nie wierzysz, spróbuj Razz. Letnie są twarde przez co mniej kleją się do lodu, a zimówki miększe i mają agresywniejszy bieżnik.
morris napisał(a):A ile trzeba jeździć kilometrów miesięcznie żeby wpaść w poślizg, skoro opony zimowe to tylko dla tych co "dużo" jeżdżą?
Dishman napisał(a):Hajs napisał(a):Tylko że jazda na letnich jest po prostu nieekonomiczna.
RAZ, że łatwo wpaść w poślizg i rozbić auto,
DWA, że na letnich oponach zbyt szybko nie pojedziesz, bo auto zaczyna "pływać", a wiadomo, że im wolniej jedziemy tym samochód wiecej paliwa spala.
Czy ja wiem, czy nieekonomiczna? Taka jazda jest tańsza, bo nie wydajesz kasy (i to nie małej, jeżeli mowa o nowych, markowych oponach) na zimówki.
1.Można, ale rozbić auto w lecie też można, a statystyki wypadków są miażdżące i wskazują, że więcej wypadków jest latem - paradoksalnie.
2.Hmm... czyli im szybciej jedziemy, tym samochód mniej pali? Dziwne. Przysiągłbym, że moja Astra przy 180 km/h spala dużo więcej niż przy 90 km/h.