Witam. Mam możliwość otrzymania w spadku Opony letnie Continental 195/60 r15 77t i musze przyznać ze sa w perfekcyjnym stanie tylko zastanawiam sie nad oznaczeniem 77T co to oznacza? Troche poczytałem i jest to nośność opon ale jak to sie ma w rzeczywistości. Mam Opla Astre 2 1.6 16v 101 koni, poszukałem troche w internecie i na zadnych stronach nie podaja takich opon jako zalecanych. W dowodzie rejestracyjnym też stoi inny rozmiar jak to sie ma pożniej w razie jakis kolizji?? Proszę jakies mądrego głowy o pare zdań wyjaśnienia. Dziekuje bardzo i pozdrawiam
Do Twojego auta producent przewiduje opony o nośności min. 86(530kg), nośność 77 to 412kg i moim zdaniem nie ma co ryzykować. Jeżeli kolizja nie zostanie spowodowana złym stanem opon, to raczej nikt nie będzie tego sprawdzał(ale tu lepszą wiedzę w tym temacie będą mieli koledzy od ubezpieczeń). Nie polecam takiej zamiany Lepiej sprzedać otrzymane opony i kupić odpowiednie do auta.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
sz3wcu napisał(a):W dowodzie rejestracyjnym też stoi inny rozmiar
Bo oryginalny rozmiar do twojego modelu to 175/70 R14 i nośność min. 84 czyli 500kg. Jaki masz rozmiar opon aktualnie na samochodzie? Jeżeli masz R14 to opony które możesz otrzymać w spadku (są rozmiarem opcjonalnym i były by ok gdyby nie nośność) będą wymagały felg 15" a to dodatkowy koszt. Druga sprawa tak jak pisze poprzednik nośność jest za niska.
Dziekuje za odpowiedzi. Ryzykować nie będe ale może uda się sprzedać tak jak pisze yeti:). Teraz mam 195/60 R15 88v ale wymagaja juz zmiany. No nic pokombinuje coś i może wyjde na plus . Dzieki i pozdrawiam
Elektryczne i hybrydowe SUV-y – czy to przyszłość motoryzacji? Rynek motoryzacyjny przechodzi obecnie jedną z największych rewolucji w swojej historii. Tradycyjne pojazdy spalinowe powoli ustępują miejsca nowym, bardziej ekologicznym rozwiązaniom. Szczególnie interesującym segmentem ...
Jak spać podczas wyprawy samochodowej? Wyjazdowe pomysły na nocleg to prawdziwa karuzela. Do dyspozycji mamy kempingi, agroturystykę, hotele i… własne samochody. Oto kilka sposobów, jak urządzić się z noclegiem i które rozwiązanie może być ...
Drogi użytkowniku, aby dalej móc dostarczać Ci coraz lepszej jakości treści którymi możesz być zainteresowany powinieneś przejść do ustawień prywatności i tam skonfigurować swoje zgody w celu dopasowania treści marketingowych do Twojego zachowania. Pamiętaj! Dzięki reklamom możemy finansować rozwój naszej strony, a Ty w zamian otrzymujesz do niej bezpłatny dostęp.