Opony zamienne do Opla Astra G Kombi

19 Mar 2022, 19:58

Opel Astra G Kombi

Znalazłem na tej stronie kalkulator zamiennych rozmiarów opon. Screeny poniżej. Mam teraz na felgach 185/65/r14 . Czy te rozmiary ze zdjęć będą pasowały do felg co mam na aucie ? Na tej zasadzie działa ten kalkulator?

Jeśli zmieniłbym nieco wymiary opon , i tak będę kupował wszystkie 4 więc mam.taką możliwość więc mam pytania:

1) Czy jeśli wymieniłbym na szersze to spalanie będzie dużo większe ? Czy auto będzie gorzej skręcało?
2) Czy jeśli wymienię na węższe to będzie mniej paliło ? Ale czy przypadkiem nie będzie mniej bezpieczne?
3) Jeśli te rozmiary pasowałyby na felgi to który z nich byłby najlepszy do Kombi którym jade dziennie średnio 50km czy najlepiej zostać przy tym co mam i nie kombinować?

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

ineedl
Stały forumowicz

Zdjęcia: 88
Prawo jazdy: 01 02 2019
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 2.2 DTI 125KM
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

19 Mar 2022, 22:13

Jaką masz szerokość felg? To dosyć ważne przy doborze szerokości opony.

Tu masz podaną najlepszą i opcjonalne szerokości felgi dla tego rozmiaru opony kalkulator/dobor-szerokosci-felgi-do-opony/

Moim zdaniem nie ma co tu kombinować z rozmiarem i kupić oryginalny bo jest naprawdę optymalny.

W kalkulatorze na forum masz link kalkulator/dobor-zamiennikow-opon/1/185/65/14/ na dole do twojej kalkulacji i możesz go wkleić żeby pokazać innym :wink:
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

05 Kwi 2022, 21:31

Czy opony 185/60/r14 będą dobre na felgi ?

Szerokość jest taka sama. W mojej okolicy są takie opony jednoroczne za nieduże pieniądze i kupiłbym tylko czy na pewno będą pasować ?
ineedl
Stały forumowicz

Zdjęcia: 88
Prawo jazdy: 01 02 2019
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 2.2 DTI 125KM
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

06 Kwi 2022, 09:47

Szerokość ta sama ale wysokość już mniejsza. Tu masz prawie dwa centymetry różnicy na średnicy koła i ogólnie taki rozmiar nie jest zalecany jako zamiennik, zobacz sobie tu porównanie kalkulator/porownanie-rozmiarow-opon/1/185/65/14/185/60/14/

ineedl napisał(a):tylko czy na pewno będą pasować ?
Z założeniem i późniejszym użytkowaniem nie będzie problemu bo są niższe od oryginalnego rozmiaru. Ja nie polecam ale decyzja ostateczna należy do Ciebie.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Muzeum SKODY - 117 lat historii Producenta
    W piątek 23 listopada 2012 roku odbyła się przedpremierowa prezentacja nowego Muzeum SKODY dla mediów, a trzy dni później (26 listopada) obiekt został uroczyście otwarty dla publiczności. Położone w Mladá ...