Opony zimą - dwa kapcie z rana

18 Sty 2021, 07:33

Cześć, dzisiaj rano taka niespodzianka- kapeć z przodu i z tyłu od strony kierowcy.. czy to możliwe że od mrozu? Bo nie wiem teraz czy wymieniać na nowe czy wystarczy napompować. Dodam że opony nie są identyczne, z przodu zimówki, z tyłu letnie
tabaka56
Nowicjusz

18 Sty 2021, 08:50

Raczej mało możliwe że od mrozu
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

18 Sty 2021, 11:20

Trzeba było napompować i zobaczyć czy trzyma ciśnienie i nie ucieka przez zawór.

Jeżeli miałeś mało ciśnienia wcześniej to przy sporym mrozie mogło dojść do lekkiego ugięcia opony przez lekkie zmniejszenie ciśnienia.

Sprawdziłeś czy było jakieś ciśnienie w tych "kapciach"?

Opony są z jednej strony bez powietrza to może sugerować że zostały uszkodzone obie przez coś co leżało na drodze i się w nie wbiło lub zaliczyłeś tą stroną jakąś większą dziurę.

PS. Swoją drogą te opony letnie z tyłu w taką pogodę to proszenie się o kłopoty. Najłatwiej w wpaść w poślizg hamując na zakręcie z takim zestawem opon.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

18 Sty 2021, 11:24

Spieszyłem się do pracy i nie miałem na to czasu ale po południu oczywiście sprawdzę czy po napompowaniu będzie trzymać. Wiem że to ryzykowne jeżdżąc na letnich z tyłu w taka pogodę ale nie przewidziałem takiej pogody po zimach ostatnich lat
_
Rozwiązane.. ktoś "miły" przeciął obie opony..
tabaka56
Nowicjusz

19 Sty 2021, 12:31

Pewnie sobie zasłużyłeś :wink:
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

19 Sty 2021, 12:36

Mieszkam tu pół roku, nikogo w tym mieście nie znam :lol: chyba że komuś przeszkadza że obca rejestracja zajmuje miejsce parkingowe, ludzie są różni :|
tabaka56
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Seat Ibiza 1,0 TSI o mocy 115 KM
    Seat Ibiza w wersji wyposażonej w silnik benzynowy o pojemności 1 litra ma moc 115 KM. Jego średnie spalanie w tym przypadku to około 4,7 l/100 km, a przyspieszenie 0-100 km/h zajmuje 9,3 sekundy. Na liście wyposażenia niewymagającego ...

19 Sty 2021, 15:10

Kiedyś jak się wprowadziłem w nowe miejsce to starszy pan sąsiad mi ciągle coś brudnego wylewał na szybę dopiero jak go przyłapałem to zapytałem o co mu chodzi a on mi na to "panie to moje miejsce! Parkuję tu od 15 lat."
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

19 Sty 2021, 15:14

Z tego co wiem to tu regularnie się dzieje takie coś. Jedynym rozwiązaniem chyba w takiej sytuacji to kamera na parking. Albo zmiana parkingu co będzie trudne
tabaka56
Nowicjusz