Opony zimowe 205/55/16 - nowe, budżetowe

29 Wrz 2015, 20:28

Witam,
Poszukuję budżetowych nowych zimówek i proszę o porady. Odpadają wszystkie chińskie, bieżnikowane i marki "no name". Pacjent: Seat Leon 1P z silnikiem 1.6 101KM. Rozmiar 205/55/16. Jeżdżę raczej dynamicznie, czasem lubię poszaleć szczególnie na śniegu. Wiem, że poniższe opony nie zapewnią mi właściwości do jakich byłem przyzwyczajony jednak ze względów ekonomicznych jestem zmuszony kupić tanie opony na 1-2 sezony zimowe.
Zastanawiam się nad:
- Dębica Frigo 2
- Dębica Frigo HP
- Dayton DW 510 EVO
- Kormoran Snowpro B2
- Viking Snowtech 2
Proszę o opinie i porady co wybrać.
Wulkanizator poleca Vikingi z w/w, ja jednak nie znam zupełnie tych opon. Jeździłem na Frigo 2 w różnych rozmiarach i różnych samochodach. Przez pierwsze 2-3 sezony na śniegu bardzo dobrze, na mokrym bez szału ale da się przeżyć. Po kilku sezonach na mokrym był dramat a na śniegu kiepsko. Mówię tutaj o starzeniu się gumy, bo bieżnika było ciągle więcej niż 6mm. Słyszałem że Dębica HP wypada znacznie lepiej na mokrym ale też gorzej na śniegu. Daytona i Kormorana nie znam.
Z góry dzięki za pomoc.
Ewentualnie inną propozycję najlepiej do 850zł brutto za komplet (interesują mnie tylko sklepy gdzie dostanę fakturę VAT).
Pozdrawiam. :ok:
4rturr0
Nowicjusz

Auto: Seat Leon

29 Wrz 2015, 20:36

Dodam jeszcze, że zależy mi na możliwie największej wszechstronności opony. Na śnieg wybór jest prosty - Frigo 2. Natomiast zależy mi na możliwie najlepszych właściwościach jezdnych na mokrym asfalcie i wodzie, gdyż po takich nawierzchniach jeździmy w zimie najwięcej.
4rturr0
Nowicjusz

30 Wrz 2015, 07:36

Odpisałem Ci już na forum Leona :)
Tutaj dodam tylko, że szukasz opon bardzo uniwersalnych a w Twoim budżecie ich po prostu nie ma. Dopiero drogie opony radzą sobie dobrze i na mokrym i na śniegu i przy okazji są dosyć ciche. Dorzuć do listy Savę, naprawdę warto do niej dopłacić.
oponylux
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Bydgoszcz
Auto: Suzuki SX4

04 Paź 2015, 18:50

W Twoim budżecie jedynie Frigo HP mogą być godne polecenia. Sam mam te oponki i jestem zadowolony. Wprawdzie śniegu u mnie w zeszłą zimę nie było prawie wcale, ale zdarzały się oblodzone drogi i spisały się dobrze, na suchym i mokrym też nieźle, są bardzo ciche, a że to Dębica to i na śniegu pewnie będą niezłe :ok:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

05 Paź 2015, 11:09

Witaj,
Ja polecam Ci z kolei 2 firmy o których nikt nie wspominał:
1. Opony marki Voyager, produkowane przez koncern GY u nas w Dębicy, praktycznie 1szy rok w ofercie, produkowane dla 1 sieci hurtowni na wyłączność, w klasie tanich opon moim zdaniem nie mają konkurencji, opon letnich sprzedałem i założyłem sporo i mam o nich bardzo dobrą opinię zimówki wygląda na to że także będą super, powinieneś znaleźć w cenie Dębicy aczkolwiek mogą być małe problemy ze zdobyciem.
2. Wspomniałeś coś o dynamicznej jeździe, a w takim wypadku dobrym wyborem mogą być opony Nexen Winguard Sport, dalej ta sama półka cenowa a asymetryczne opony spisują się znacznie lepiej przy większych prędkościach czy w zakrętach niż kierunki.
No i masz, Voyagery co prawda mogą być dla niewtajemniczonych produktem Noname ale tak samo jak Dębica bazują na bieżnikach i technologiach GY/Dunlop ale inaczej niż jak Dębica (np. Frigo 2 bieżnik GY sprzed 20 lat) na znacznie nowocześniejszych konstrukcjach.
Nexen to bardzo dobre koreańskie gumy w klasie tańszych opon.

Z wymienionych przez Ciebie nie polecałbym pod żadnym pozorem Kormoranów, natomiast Frigo HP wydaje się najlepszym wyborem jako że te opony się niejako wybijają troszkę ponad segment budget.

Tyle ode mnie jako od profesjonalisty który wymienia i sprzedaje opony od ponad 20 lat :-)
wulkanizator
Obserwowany

Prawo jazdy: 12 08 1996
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Ford Focus II FL
Silnik: 1.6 TDCI 90KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

05 Paź 2015, 20:55

Dziękuję wszystkim za pomoc. Zawsze myślałem że Nexen to chińczyk, ale jak widać myliłem się. Bieżnik na pewno sprawdzi się na mokrym asfalcie, ale na śniegu już raczej szału nie będzie. Co prawda po śniegu jeździmy coraz rzadziej, ale to jednak opona zimowa. :wink: Pierwszej pozycji nie znalazłem na razie.
Z tego co udało mi się znaleźć w starych testach Auto Świata, Motoru a także ADAC to Frigo HP jest dobrą oponą w tej cenie, nieźle spisującą się nawet na mokrym i wodzie z wyjątkiem hamowania na mokrym. Tutaj podobno jest bardzo słabo.
Viking w testach wychodzi bardzo dobrze w zasadzie na każdej nawierzchni, jedyny minus to podobno duży hałas i zużycie bieżnika.
Kormorany tak jak mówiliście, nie są warte uwagi. Na mokrym to poziom chińczyków.

Zastanawiam się jeszcze nad Dayton DW510. Cena bardzo niska, podobno przyzwoite opony, z tym że mają twardą jak na zimówkę mieszankę.

Wiadomo, że w tej cenie będę musiał pójść na kompromisy bo nic lepszego nie znajdę. Skłaniam się ku Frigo HP, bo dodatkowym atutem jest klasa "H" w standardzie.
4rturr0
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Auta do driftu za rozsądne pieniądze – które wybrać?
    Z czasem czy innymi kierowcami możemy ścigać się praktycznie każdym samochodem. Ale kiedy chodzi o drift, to bez napędu na tył i odpowiedniej mocy nawet nie ma co stawać na torze. Popularność jazdy bokiem w Polsce stale rośnie, ...