Opony zimowe 205/55 R16, które wybrać?

26 Paź 2021, 09:13

Cześć :)
Szukam nowych opon zimowych w rozmiarze 16 205/55 i chciałbym zapytać Was, czy macie może dla mnie jakieś podpowiedzi które będą dobre w stosunku rozsądnej ceny i jakości. Co sądzicie o modelach z dębicy, bo te wypadają z tego co widziałem całkiem nieźle. Z góry dzięki za wskazówki, na pewno sprawdzę co i jak
DarinCz
Nowicjusz

26 Paź 2021, 09:18

DarinCz napisał(a):może dla mnie jakieś podpowiedzi które będą dobre w stosunku rozsądnej ceny i jakości
Wszystko kwestia tego jaki masz budżet na taki komplet opon?

Ostatnio były takie tematy z tym rozmiarem nie wiem czy widziałeś opony-205-55-r16-toyota-auris-1-6-vt127201.htm oraz ranking opon w tym rozmiarze ranking-opon-zimowych-205-55r16-2021-vt127203.htm
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

26 Paź 2021, 10:46

Ostatnio mocno promują nowe Bridgestony i to zarówno letnie jak i zimowe. Zimówki Bridgestone Blizzak LM005 niby wygrały ale opony tej marki zawsze były moim zdaniem przereklamowane i szybko się ścieraly.

Lepsze moim zdaniem są 4 w tym teście Continentale Wintercontact TS 870. Trwałe i bardzo wszechstronne.

Ogólnie test Autobilda dziwny bo Michelin Alpin 6 dopiero 11 miejsce ... ale i te opony bym brał. Dobry poziom trzymają zawsze Dunlopy i Goodyeary.
LKempinski
Początkujący

Zdjęcia: 2

26 Paź 2021, 10:58

LKempinski napisał(a):Ogólnie test Autobilda dziwny bo Michelin Alpin 6 dopiero 11 miejsce ...
A dlaczego nie? Ostatnio Michelin chyba za mocno postawi na reklamę swoich produktów i zapomniał o jakości. Ja wcale się nie dziwię że takie miejsce raz że są bardzo drogie, a dwa można kupić taniej lepsze opony z segmentu premium.

LKempinski napisał(a):opony tej marki zawsze były moim zdaniem przereklamowane i szybko się ścieraly
Miałem kiedyś opony tej marki w dużym rozmiarze na 19 calowych kołach w SUVie i były bardzo dobre. Uważam, że wcześniej były niedoceniane ale każdy ma swoje zdanie.

Powinniśmy jednak wrócić do tematu.
DarinCz napisał(a):Co sądzicie o modelach z dębicy, bo te wypadają z tego co widziałem całkiem nieźle.
Wypadają nieźle w klasie ekonomicznej czyli przy najtańszych oponach zimowych. Jak masz możliwość trochę dołożyć to spojrzyj w stronę Kleber Krisalp HP3 z klasy średniej.
Rokiko
Forumowicz VIP

26 Paź 2021, 11:10

DarinCz napisał(a):Co sądzicie o modelach z dębicy, bo te wypadają z tego co widziałem całkiem nieźle.

Są dobre, jeśli celujemy w niższą półkę to polecam.
Nowe dębice > używane premium

Zależy jeszcze od samochodu, do jakiegoś paska czy bmw kupiłbym coś lepszego, ale do aut segmentu B, C i mocy <160km wystarczą budżetowe.
Gość114260

26 Paź 2021, 11:27

Też wydaje mi się, że akurat te dębicy są dobre i jak do tej pory raczej na nich stawiam w fordzie żony i też mojej skodzie. Co do wyboru to tej zimy wybrałem ich model Frigo 2, trochę o nich poczytałem wcześniej. Daj znać jak już jakieś wybierzesz, bo już do ujemnych temperatur i śniegu chyba coraz bliżej
Ostatnio edytowany przez ArteK, 26 Paź 2021, 11:48, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Regulamin pkt 4.4.e
RomekTos
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

V Camp Jeep PL 2019 - "Na szlaku Route 66"
    Camp Jeep PL już po raz piąty zgromadził rzeszę miłośników i użytkowników marki. Miejscem tegorocznych zmagań były Mazury, a baza zlokalizowana była na terenie hotelu Mrągowo Resort&SPA. Swoją obecnością ...

26 Paź 2021, 12:19

Z dębicy mogę polecić UHP2 ale to letnia. Jest swietna do aut o wiekszym momencie obrtowym na mokre. naprawdę klei bardzo dobrze. Moze niebawem zrobią rownie dobrą zimową oponę.
LKempinski
Początkujący

Zdjęcia: 2

26 Paź 2021, 12:28

LKempinski napisał(a):Jest swietna do aut o wiekszym momencie obrtowym na mokre. naprawdę klei bardzo dobrze
Tu bym był bardzo ostrożny przy takich wypowiedziach :) no i generalnie mówimy o oponach zimowych a nie letnich.

@DarinCz to jaki ten budżet?
Rokiko
Forumowicz VIP