Opony zimowe mondeo Mk3

27 Paź 2012, 21:51

Witam
Potrzebuję kupić nowe opony zimowe do mojego mondziaka 205/55 R16.
Jeżdżę głównie po mieście (wrocław), czasami... raz-dwa razy w miesiącu do legnicy autostradą.
Jeżdżę w miarę spokojnie, robię miesięcznie jakieś 1000-1200 km.
Mogę wydać maks 360zł za oponę.
Chciałem kupić coś w miarę trwałego, słyszałem, że opony z bieżnikiem asymetrycznym są trwalsze.
Myślałem o kupnie Nokian RW A3.
Gość w serwisie, w którym dzisiaj zmieniałem opony w drugim aucie, powiedział, że Nokian nie ma.
Spytałem więc, żeby mi coś doradził w cenie poniżej 360zł, co ma lub może mieć... ale żeby to było dobre.
Gość doradził mi Marangoni Meteo HP, powiedział, że opony są bezpieczne i mają wzmocnienia przez co na dłużej starczają. Będzie te opony miał w Poniedziałek i w poniedziałek po pracy mógłbym już sobie te opony wymienić.
Co o nich myślicie? Warto? Będą bezpieczne przy mojej jeździe? ... czyli w miarę spokojnej, głównie po mieście?
Mogę jeszcze zrezygnować i zamówić Nokiany przez net. Ale przyznam, że zależy mi też na czasie... zwlaszcza po dzisiejszym ataku zimy. Poza tym wolałbym mieć zmienione opony przed świętem zmarłych, bo będę jechał na groby do Legnicy.
Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam
danon1973
Nowicjusz

Prawo jazdy: 06 08 2010
Auto: Ford Mondeo Mk3, Ford Puma
Silnik: 2.0(115KM),1,7(125KM
Skrzynia biegów: Manualna

28 Paź 2012, 14:26

Masz mało czasu na wymianę, ale nie wiem czy warto się spieszyć ponieważ pogoda ma się poprawić i na 1 listopada około 7 stopni na plusie. Ja mogę ci od siebie polecić np. [link do oferty wygasł] :ok: jeżdżę na nich w Yarisce (inny rozmiar opony) i jestem zadowolony. Możesz też sprawdzić Barumy i ostatnio słyszałem że polecają też Dębicę, ale trzeba by było poczytać opinie użytkowników. Tu masz sporo opon w rozmiarze [link do oferty wygasł] i cenach poniżej twojej granicy warto popatrzeć może coś Ci wpadnie jeszcze w oko :)
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

28 Paź 2012, 17:00

danon1973 napisał(a):Myślałem o kupnie Nokian RW A3.

Właśnie założyłem A3 - po 310/szt.. Polecam..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2011

29 Paź 2012, 22:07

Dzięki za odpowiedzi :)
W końcu kupiłem tak jak radził Artek, Kleber Krisalp HP. Trochę o nich poczytałem i całkiem niezłe opinie mają i w testach też nieźle wypadają. Może nie jest to czołówka, ale taki mocny średniak. Może i nokiany A3 byłyby lepsze, ale za mało testów jest tych opon i chociaż mają dobre opinie użytkowników to chciałbym zobaczyć profesjonalne testy oraz zobaczyć test ścieralności-wytrzymałości, bo zależy mi bardzo, żeby opony wytrzymały parę sezownó... 3-4. Nokiany D3 na pewno są lepsze, ale niedużo, niestety są mało wytrzymałe.
Dlatego zdecydowałem się ostatecznie na Kleber Krislap HP. Mam nadzieję, że będę znich zadowolony :)

Jednocześnie straciłem możliwość zmiany opon w zakładzie koło mojego domu, co jest dla mnie trochę kłopotliwe :(.
No i trochę się na nich wkurzyłem przy okazji.
Właściciel zakładu dzisiaj zadzwonił do mnie, że opony dla mnie już są (Marangoni Meteo HP).
Ja mu, czy będzie problemem jak zrezygnuję z nich. A on do mnie z pretensjami, co on zrobi z tymi oponami, że specjalnie dla mnie były zamawiane.
No to mówię mu, że przecież przy rozmowie mówiłem, że nie wiem czy się zdecyduję na te opony, że najpierw miał mi podać ich cenę (od razu nie mógł bo nie wiedział i powiedział, że w poniedziałek rano sprawdzi i zadzwoni) i dopiero miałem się zdecydować.
On sam powiedział, ze poda mi cenę w poniedziałek ale i tak zamówi te opony, bo one u niego idą i od razu pójdą bo to rozmiar standardowy a opony dobre i chętnych jest mnóstwo, nawet jak ja się nie zdecyduję a teraz ma do mnie pretensje, że nie chcę ich wziąć i to problem dla niego.
Jak mu to powiedziałem, to gość coś wrzasnął do słuchawki i się rozłączył.
Zły trochę jestem, bo warsztat był 5 minut piechotą od mojego domu.
danon1973
Nowicjusz

30 Paź 2012, 12:12

danon1973 napisał(a):Dlatego zdecydowałem się ostatecznie na Kleber Krislap HP.

Będziesz zadowolony :ok:
danon1973 napisał(a):Właściciel zakładu dzisiaj zadzwonił do mnie, że opony dla mnie już są (Marangoni Meteo HP).

Próbował Cię naciągnąć? Może pomyślał, że jak już je będzie miał i zadzwoni do Ciebie, a ty nie kupisz do tego czasu to weźmiesz od ręki :)
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

31 Paź 2012, 17:57

Hejka,

Tutaj masz notki dla tych opon z testów [link wygasł]
Pozdro
slickrz
Aktywny

Auto: Audi A3
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...

04 Lis 2012, 21:59

No może chciał mnie naciągnąć... nie wiem. Tak to w każdym razie wygląda.
Opony już mam na kołach. Zrobiłem na nich już jakieś 400km. Na razie luks malina :).
Najszybciej jechałem na autostradzie 120, zastrzeżeń nie mam. No może trochę głośniejsze od moich poprzednich opon, ale może to przez to, że bieżnik nowy?
Super się prowadzi, na zakrętach łukach ładnie się trzymają jezdni.
Nie było na razie złej pogody, więc jest to na razie ocena na wyrost... ale myślę, że przy gorszej pogodzie też będzie dobrze :)
Dziękuję za pomoc :)
danon1973
Nowicjusz