Opony zimowe na cały rok

04 Paź 2024, 06:13

Hej jakie opony byście polecili na cały rok? Chcę zimówki, bo wyjazd z domu mam pod górkę, zimą słabo z odśnieżaniem i niejednokrotnie stanąłem w miejscu. Auto to Mazda 3, 2005r. Jeżdżę tym samochodem tylko do pracy i spowrotem (dosłownie 15-20km dziennie) i sporadycznie dłuższa trasa (do 150km). Do innych wyjazdów mam inne auto. Zależy mi tylko na dobrej przyczepności na lodzie i śniegu. Hałas i inne parametry zupełnie nieistotne. No i dobrze by było, żeby nie były drogie, bo nie chcę zakładać opon droższych niż wartość samego auta :)

Jeżdżę głównie po mieście, w korkach małymi prędkościami.

Nie chcę jeździć na wymiany opon, bo nie mam na to czasu, ani chęci. Wiem, że zimówki szybciej się zużyją w lato, ale przeboleję to. I tak pewnie wytrzymają min 4 lata. (prędzej pewnie samochód zezłomuję)
ktk
Nowicjusz

Auto: Nie mam
  • 04 Paź 2024, 14:01

To tak jak u mnie. Ja jednak latem będę dojeżdżał obecne wielosezonówki.
    Jednak może lepiej jakieś wielosezonówki z dobrymi parametrami zimowymi. Sąsiad w tym roku założył wielosezonowe Kormorany, ale co będzie zimą, to dopiero się okaże. Bardzo dobre parametry zimowe mają wielosezonowe Fuldy i Klebery. A jak uprzesz się na zimówki, to ja chyba poszedłbym w Kormorany Snow. Już parę razy widziałem ten bieżnik na kołach latem.
    Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
    yeti65
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
    Miejscowość: Pieniężno
    Prawo jazdy: 29 11 1984
    Przebieg/rok: 30tys. km
    Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
    Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: SUV
    Skrzynia biegów: Manualna

04 Paź 2024, 18:15

W twoim przypadku myślę że warto wziąć pod uwagę opony Dębica Navigator 3. Miałem okazję jeżdzić na nich w zeszłym roku w zimę i uważam, że to bardzo dobry wybór patrząc na cenę do jakości.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renault Type B - 120 lat modelu
      Sztywny dach nadawał samochodowi zaskakujący wygląd jak na dzisiejsze normy. Był prawie równie wysoki co długi. Nadwozie miało długość 1,9 metra (czyli o 50 cm mniej niż nowoczesne Renault Twizy) i imponującą wysokość ...