Opony zimowe - ogólnie

26 Lis 2008, 18:37

Samochód Megane II 1.5dCi hatchback, dotychczasowe opony (letnie) to Michelin 195/65/R15.
Moje pytania:

1. Czy opony zimowe mają być w takim samym rozmiarze czy węższe?
Gdzieś czytałem że zimówki powinny być węższe bo tak lepiej "tną śnieg", mi się wydawało że im większa powierzchnia przylegania tym lepiej.

2. I jak to jest z tym rozmiarem? czy mogę sobie założyć dowolnej szerokości opony?

3. Jakie opony powinienem założyć do tego modelu bo jak czytam komentarze na stronkach z oponami to mnie krew zalewa (dla jednych super opona dla innych kompletnie do dupy)?

4. Co sądzicie o Dębica Frigo2 czy Frigo Directional ? Może jakieś inne "super" za porównywalną kasę?
provler
Nowicjusz

27 Lis 2008, 14:34

1. Opony zimowe zazwyczaj zaleca się załozyć węższe niż letnie. Jest z nimi dokładnie odwrotnie niż z letnimim, gdy opona jest węższa mniejszą powieszchnia styka się ze śliską nawierzchnia-śniegiem.

2. Jeśli fabrycznie letnie miałe 195/65/15 mysle, ze w Twoim przypadku nie ma co zmieniać tego rozmiaru i na zime kupić taki sam i będzie napewno ok., chyba że 185/65/15 też będzie bardzo wporządku, choć cała średnica koła minimalnie zmniejszy się.

3.Dębica Frigo2 to opona która fajnie sprawdzi się w "głębszym" śniegu, tzn. jeśli mało jeździsz w trase a więcej po mieście i masz np. troche trudniejszy dojazd do domu. Na drodze szybkiego ruchu w trasie raczej nie będzie zadowalająca.
Ja polecam Yokohame V901 tylko nie wiem jak z przedziałem cenowym.
Pekińczyk
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego zwolennicy hybryd wybierają Toyotę C-HR?
    Toyota C-HR Hybrid szturmem zdobyła rynek hybryd w Polsce i jest liderem aut z takim napędem. Sprawdzamy, co czyni ten samochód aż tak popularnym. Odważny crossover Pierwszą zapowiedź kompaktowego crossovera Toyoty ...