Opony zimowe - używane

21 Paź 2013, 19:53

Mam zamiar przymierzyć się do zakupu opon zimowych. Używanych gdyż szkoda mi pieniędzy na zakup nówek zwłaszcza iż jeżdżę głownie do pracy (20 km dziennie).
I tutaj parę pytań.
1. Czy warto kupić na allegro (dużo większy wybór ale też możliwość wpadki), czy szukać "lokalnie"
2. Jaką głębokość bieżnika muszą posiadać. Wiem iż minimum to 1.6 mm ale zakłady kręcą nosem już przy 3,5 mm. Szukając opony staram się strzelać w pułap ~7 mm w wzwyż
3. Ile opona może mieć max lat. Wiem że to zależy od miejsca przechowywania też ale jakiś limit czasowy też pewnie ma.
4. Posiadam teraz letniaki na alufelgach 205/55/16, czy lepiej "przerzucać" zimówki na alufelgi czy zaopatrzyć się w stalówki.
5. Rzuciłem okiem na allegro i wytypowałem kilka aukcji, możecie mi powiedzieć czy to w miarę rozsądny wybór?

4 opony:
[link do oferty na Allegro wygasł]

Czy się wydać i kupić z alufelgami?
tylko nie wiem czy rozmieszczenie śrób jest takie samo jak w moim passacie 1.9 tdi 97
bądz opony z stalowymi felgami
lecz tez musiałbym sprawdzić rozstaw śrub

Z góry dzięki za uwagi :piwo:
serenity20
Początkujący

Auto: Nie mam

22 Paź 2013, 13:52

1. Warto kupić na Allegro (to chyba logiczne), bo jest tańsze. Ale możesz trafić na towar wadliwy (to chyba też logiczne), bo wszędzie da się nań trafić.
2. Więc celuj w maksymalną głębokość. Korzyść dla Ciebie.
3. Nie ma limitów. Maksymalnie 10 lat.
4. A co wyjdzie taniej? Twoje felgi przetrzymają zimę?
Gumiarz
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 06 1983
Auto: Suzuki Vitara

22 Paź 2013, 18:32

Gumiarz napisał(a):4. A co wyjdzie taniej? Twoje felgi przetrzymają zimę?

no taniej wyjdzie przerzucenie. Trochę drożnej stalówki, a najdrożej alusy. Felgi no raczej dadzą radę :)
serenity20
Początkujący

22 Paź 2013, 21:53

serenity20 napisał(a):Mam zamiar przymierzyć się do zakupu opon zimowych. Używanych gdyż szkoda mi pieniędzy na zakup nówek zwłaszcza iż jeżdżę głownie do pracy (20 km dziennie).

A gdzie widzisz oszczędność w kupowaniu z podanych linków używanych śmieci za 700zł+wysyłka jak nowe możesz mieć za 1000zł z wysyłką??? Wystarczy że nie trafisz z jedną oponą i dołożysz do tego interesu. Kupowanie używek powinno się odbywać namacalnie i najlepiej przez osoby które mają na ten temat wiedzę bo sam bieżnik nie jest wyznacznikiem przydatności opony.
Z tego co widać nie znasz się na tym a próbujesz coś zrobić przez ekran kompa.
Całą sytrucje mógłbym zrozumieć jak byłbyś studentem oszczędzającym na bilet miesięczny ale jesteś kierowcą mającym auto i zastanawiasz się czy zaoszczędzić 250zł na swoim bezpieczeństwie :no:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

23 Paź 2013, 21:29

szybki napisał(a):A gdzie widzisz oszczędność w kupowaniu z podanych linków używanych śmieci za 700zł+wysyłka jak nowe możesz mieć za 1000zł z wysyłką???

a pokaz mi link gdzie kupie nowe fireston lub michelin za 1000 zł ;p
serenity20
Początkujący

23 Paź 2013, 22:59

serenity20 napisał(a): szybki napisał(a):A gdzie widzisz oszczędność w kupowaniu z podanych linków używanych śmieci za 700zł+wysyłka jak nowe możesz mieć za 1000zł z wysyłką???

a pokaz mi link gdzie kupie nowe fireston lub michelin za 1000 zł ;p

Ale czy ty myślisz że bezpieczeństwo zakupu zapewni Ci znaczek Michelin lub fireston?
A skąd wiesz czy nie są wyząbkowane ?
A skąd wiesz czy sa równomiernie zużyte?
A skąd wiesz że nie są po krawężniku i jak dołożysz cisnienia to będzie coś nie tak?
A skąd wiesz z jakiego kraju pochodzi ten super Michelin?

Mam cały garaż opon które wyglądaja jak nowe a są do wywalenia bo je uszkodziłem w trakcie jazdy.
szybki
Moderator - Tuning

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Silnik 2UR-GSE - Lexus
    Pozostajemy w świecie V-ósemek. Z silników tego typu bardzo chętnie korzysta również Lexus. Japońska marka powszechnie stosuje takie motory w autach sportowych. Flagową jednostką Lexusa jest obecnie wolnossący ...
    [B] 206 RC / Clio II Sport / Ibiza II Cupra / Yaris I TS
    Podstawowe kryteria zestawienia: - segment B - silnik benzynowy o mocy około 160KM - manualna skrzynia biegów - modele z okolic 2002 roku Wytypowane modele do zestawienia: - Peugeot 206 2,0 RC - 177KM - Renault Clio ...

24 Paź 2013, 06:57

na wszystkie odpowiedzi powiem - nie wiem. ale sądze ze w jakis sposób te opony różnia się wytrzymałościa i jakością od no name'ów
serenity20
Początkujący

24 Paź 2013, 07:49

No to jak nie wiesz to odpuść temat. Bo zrozumiał bym jak zaoszczędzał byś konkretne pieniążki a tak naprawdę kupujesz coś używanego za 3/4ceny, ze zdjęcia i bez macania :)

Jeżeli chcesz coś pokombinować to szukaj zawsze odpowiednio wcześniej pojedynczych sztuk z kół zapasowych albo leżaków najlepiej do 5lat oczywiście nowych tzn. nie używanych.
Kupuje tak opony od kilku lat i nie mam żadnych problemów.

Zainteresuj się
[link do Oponeo wygasł]

Ta firma jest dla mnie bardzo dużym zaskoczeniem (pozytywnym)
[link do Oponeo wygasł]
szybki
Moderator - Tuning

24 Paź 2013, 09:31

Pytanie teraz tak naprawdę wyjdzie taniej. Czy używane opony firmy Michelin w nie wiadomo jakim stanie z roku 2007 za 8 stów to opłacalny interes? Ile na tym pojeździsz - rok? dwa? trzy lata? 9-letnia zimówka to już nie najlepsza opcja, a pomyśl ile zostanie Ci wówczas bieżnika. Przecież te 1.6 mm przy zimowej oponie to prawie gładka guma.

Czy naprawdę nie lepiej kupić nowe opony np. jakiś Barum?

http://www.oponymax.pl/pl/shop/products ... pid=259666

Masz oponę nową, na kilka lat, dość dobrze ocenianą, która należy do Continentala. W sumie wyjdzie z 3 stówy drożej, ale na tych oponach pojeździsz 5, może nawet 6 lat. Na jednym komplecie pewnych, nowych Barumów przejedziesz tyle, co na dwóch kompletach używek, co w sumie wyjdzie taniej.

Pomijam już fakt, że za 8, może 9 stów kupisz świetne opony zimowe w rozmiarze 195/65/15, gdybyś jeszcze trafił jakieś w miarę tanie felgi to wg mnie jest to zdecydowanie najlepsze rozwiązanie.
Los_Dawidos
Aktywny

Prawo jazdy: 05 08 2010
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Opel Astra
Paliwo: Diesel

24 Paź 2013, 19:21

szybki napisał(a):No to jak nie wiesz to odpuść temat. Bo zrozumiał bym jak zaoszczędzał byś konkretne pieniążki a tak naprawdę kupujesz coś używanego za 3/4ceny, ze zdjęcia i bez macania

ostatnie wydatki zmuszają mnie do kombinowania. przemysle wasze uwagi
serenity20
Początkujący

24 Paź 2013, 20:49

serenity20 napisał(a):ostatnie wydatki zmuszają mnie do kombinowania. przemysle wasze uwagi

To kombinuj tak żeby zarobic a nie stracić.
Używane opony to fikcja...lepiej kupić tańsze a nowe.
Jako ciekawostkę powiem Ci że nałogowi upalacze samochodowi wolą trenować na nowych nalewkach niż na super używkach.
szybki
Moderator - Tuning

26 Paź 2013, 00:03

Witaj,

Nawet opony używane mogą ładnie wyglądać, ale co z tego jeśli mogły być źle przechowywane obok jakiejś stodoły i guma traci po takim czymś swoje właściwości. Kupowanie na aukcjach to gra w ciemno i mogą Ci wcisnąć kit. Choć zawsze to lepsze używki niż bieżnikowane :yes:
Co więcej? Nie wiem jaki masz rozmiar homologowany, ale wejdź sobie porównaj ceny na pórwnywarkach typu [link wygasł] i może uda Ci się coś nowego znaleźć.

Pozdro! 8)
slickrz
Aktywny

Auto: Audi A3

26 Paź 2013, 20:07

a co wy na to:
+ szukać 2 pary ??
serenity20
Początkujący

05 Lis 2013, 16:20

mam jeszcze jedno pytanie o felgi. Mianowicie jaki rozmiar felg pasuje do mojego auta. Chodzi mi głównie o ET i czy 48 mm podejdą nie ocierając, Otwór centrujący 57,1, Szerokość (cale): 6,5?
serenity20
Początkujący

06 Lis 2013, 12:50

Cena niby niska, ale trzeba sprawdzić DOT itd.
Sam model teraz wychodzi z użytku bo jest jego następca TS850 z bardzo dobrymi osiągami :)
slickrz
Aktywny

Auto: Audi A3