Opony zimowe vs całoroczne

28 Paź 2018, 20:11

Siemanko,

Muszę kupić opony na zime do toyoty yaris I 1.3 2005 rok. Obecnie yariska ma letnie 175/65/14. Są one stare i nie nadają się aby więcej je użytkować. Toyota będzie robic rocznie max 5 tys km tylko po Warszawie (jest to drugie mniejsze auto). Zastanawiam się czy lepiej kupić opony wielosezonowe typu nokian, fulda (znalazłem temat jak użytkownicy tego forum je polecali), czy kupić zimówki i uzytkowac je cały rok? (Przy takich przebiegach to bez sensu mieć dwa komplety, bo po 5 latach opony będą do wywalenia a bieżnik będzie duży.)
wirus100
Nowicjusz

Auto: Nie mam

28 Paź 2018, 20:27

Na zimówkach latem nie jeździ się zbyt przyjemnie :no:
Masz tani rozmiar, to warto zainwestować w dobre wielosezonówki.
W jeździe miejskiej najtrudniejsze warunki to błoto pośniegowe i tu chyba najlepiej się sprawdzą Nokiany, albo Uniroyale, Fuldy bym odpuścił.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

28 Paź 2018, 21:20

Nokian weatherproof w cenie 800 zł komplet to będzie według ciebie najlepszy wybór? :)
wirus100
Nowicjusz

Auto: Nie mam

29 Paź 2018, 19:55

Raczej tak :ok:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

08 Lis 2018, 11:46

Przy takich przebiegach i jeździe tylko po mieście to wielosezonówki są najlepszym wyborem jak by na to nie patrzył tym bardziej ze zimy mamy ostatnio słabe, a miasto z reguły zawsze odśnieżone i jeździ się raczej po mokrej nawierzchni, a nie po śniegu.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

28 Lis 2018, 23:02

U nas się kompletnie nie sprawdziły. Ale może to tak jak mówisz, tylko do miasta. My jednak sporo jeździmy poza miastem, służby drogowe za naszymi okolicami nie nadążają ;) Więc zimą tylko zimówki i innej opcji nie ma. Znalazłam fajne promocje na opony z wymianą, my skorzystaliśmy, opłacało się ;)
jakataka
Nowicjusz

Miejscowość: 3miasto
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Hyundai Veloster oraz Veloster Turbo
    Podczas targów motoryzacyjnych NAIAS 2018 w Detroit Hyundai zaprezentował nowy model Veloster i Veloster Turbo. Awangardowy projekt samochodu jest efektem współpracy projektantów z Korei oraz Stanów ...