Oryginalna nawigacja sprzężona z autem, czy przenośna?

21 Lis 2010, 12:06

Witam.
Przymierzam się do zakupu nowego samochodu i zastanawiam się czy kupić go z nawigacją czy bez, koszt nawigacji w tym aucie to 9 tyś zł, wiem że to dużo więcej niż dobra nawigacja „przenośna”.
Proszę o opinię jakie wady poza ceną zakupu ma oryginalna nawigacja sprzężona z autem.
Zalety jakie ja dostrzegam to brak potrzeby chowania jej po wyjściu samochodu, oraz sprzężenie z głośnikami, czyli jak nawigacja mnie o czymś informuję to automatycznie wycisza radio, czy przenośnie nawigacje posiadają taką funkcję? Proszę o wasze rady i opinie.
Pozdrawiam
PAWPIO
Nowicjusz

Miejscowość: Gdańsk

21 Lis 2010, 16:49

PAWPIO napisał(a):Witam.
Przymierzam się do zakupu nowego samochodu i zastanawiam się czy kupić go z nawigacją czy bez, koszt nawigacji w tym aucie to 9 tyś zł, wiem że to dużo więcej niż dobra nawigacja „przenośna”.
Proszę o opinię jakie wady poza ceną zakupu ma oryginalna nawigacja sprzężona z autem.
Zalety jakie ja dostrzegam to brak potrzeby chowania jej po wyjściu samochodu, oraz sprzężenie z głośnikami, czyli jak nawigacja mnie o czymś informuję to automatycznie wycisza radio, czy przenośnie nawigacje posiadają taką funkcję? Proszę o wasze rady i opinie.
Pozdrawiam

po co przepłacać wystarczy że będziesz miał osobno i też wystarczy
za te 9 tyś dobierz sobie co innego bardziej pożytecznego!!!! :lol:
xxxx
Początkujący

Miejscowość: polska

14 Maj 2011, 23:55

Polecam nawigację 5 cali z mapą Polski i Europy którą można kupić od tego allegrowicza: Link był niezgodny z regulaminem forum i został usunięty
Wgrana mapa jest dobra, nie ma dużego rozrzutu między mapą a rzeczywistym stanem drogi (wyjątki stanowią remonty kiedy nie aktualizowaliśmy jej od jakiegoś czasu), czyli sam moduł GPS też zły nie jest.
Ekran jest bardzo wyraźny i wystarczająco duży, choć menu urządzenia jest trochę spartańskie (sama mapa prezentuje się dużo lepiej). Głośniki radzą sobie bardzo dobrze: działają głośno i wyraźnie, nawigacja jest odblokowana.
Nie miałem żadnych problemów z wysyłką, choć niestety trzeba było na paczkę trochę poczekać, tak czy inaczej polecam ten sprzęt od norpen007
Ostatnio edytowany przez arekk10, 16 Maj 2011, 08:41, edytowano w sumie 1 raz
arekk10
Nowicjusz

Miejscowość: Przemyśl

06 Lut 2015, 15:45

Generalnie na zasadność zakupu nawigacji przenośnej czy wbudowanej składa się dużo czynników.
Przede wszystkim wbudowana jest jakby częścią samochodu przy zakupie np, a to oczywiście łączy się z kosztami i tak przede wszystkim trzeba na to patrzeć. Jeśli możemy przeznaczyć określoną większą kwotę na zakup nawigacji, to według mnie lepiej jest zainwestować np stację multimedialną, wyposażoną w nawigację,DVD, radio itp , czyli większy wydatek większe możliwości. Jednak jeśli wiemy, że samochód jest na czas określony, bardziej krótki niż dłuższy, albo nie stać nas w danym momencie na wydatek rzędu 1400-3500.., zł to lepiej zastanowić się nad przenośną nawigacją. W wielu przypadkach sprawdza się doskonale, sprawnie można dotrzeć do celu a przy tym sama obsługa tez nie jest zbyt trudna. Z doświadczenia mogę powiedzieć, że sprzedaż rozkłada się po połowie, i choć obecnie nowy model nawigacji TRAVELPILOT 51V EU LMU Blaupunkta ma opinie dobrą i jak na nowość dobrze się sprzedaje, to nie sądzę, że ubędzie kierowców kupujących większe nawigacje, jako wbudowane w samochód. pozdrawiam
alejazda
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wejherowo
Auto: ford

23 Lut 2015, 15:24

Ja korzystam z nawigacji z [reklama] i jestem bardzo zadowolony, jest bardzo precyzyjna i funkcjonalna, a nie kosztowala wiele. Nigdy nie wywiozła mnie w pole :D
Ostatnio edytowany przez MotoAlbercik, 13 Mar 2015, 10:41, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Reklama
motospec
Nowicjusz

Auto: KIA Ceed