Oryginalne auto do 42 tys.

16 Sty 2013, 10:59

Witam ! Od pewnego czasu zastanawiam się nad nowym (używanym) autem, gdyż moje ma już trochę lat i mówiąc szczerze znudziło mi się :D Teraz moje wymagania:
- Samochód ma być nietuzinkowy, ciekawy. Najlepiej SUV, limuzyna klasy E lub F, nawet auto sportowe, byle nie dwuosobowe. Nie intresują mnie raczej Vany typu sharan czy galaxy, ani auta klasy średniej i mniejsze. Paliwo najlepiej diesel, bądź dające się przerobić na gaz. Nie unikam aut z importu jak Chrysler czy Dodge, według mnie są bardzo ciekawe. Silnik dynamiczny, ale nie jakiś super mocny, bo spalanie max. 20 l ON/100 km. Auto w miarę trwałe, gdyż co miesiąc jeżdżę z Krakowa do Gdańska i z powrotem. Teraz moje propozycje:

Range Rover III/ 2003
Mój faworyt. Według mnie to auto w najlepszy możliwy sposób łączy komfort z wszechstronnością i pięknem. W miarę dobry dostęp do części i trwałość, do tego piękna angielska sylwetka.

Porsche Cayenne I/ 2003
Kolejne piękne i prestiżowe auto, wiele części wspólnych z Touargiem. Silniki mocne, spalanie nie jest jakieś astronomiczne. Łatwa odsprzedaż, w końcu to Porsche.

Volvo XC90/ 2003/2004
Nieco mniej ciekawe, ale równie praktyczne. Duża przestrzeń bagażowa po złożeniu siedzeń. Martwią mnie awaryjne automaty, bo manual. ciężko dostać.

Subaru B9 Tribeca/ 2005
Jedno z najpiękniejszych aut, jakie w życiu widziałem, bardzo komfortowe i trwałe. Cena niestety nieco powyżej 42000.

Volkswagen Phaeton/ 2003, 2004
Wygodny, komfortowy i trwały. Niestety mało popularny w Polsce, więc problem z częściami. Jednakże auto zajęło bardzo dobre miejsce w rankingach TUV i Dekry.

BMW Serii 5 E60 530d/ <2004
Auto popularne, prestiżowe, łatwe w odsprzedaży, oszczędny i w miarę mało awaryjny motor 530d. Wśród innych limuzyn ma tę zaletę, że posiada napęd na tylną oś.

Audi A8 II/ 2003
Najpiękniejsza limuzyna w tej klasie, martwi mnie aluminiowe zawieszenie. Czy rzeczywiście jest tak nietrwałe ?

Bardziej zwariowane propozycje:

Ford Mustang V/ < 2004
Przepiękne coupe, dobry dostęp do części, niskie ceny jak na sportowe auto klasy pony car. Podobno niska trwałość, wiele aut powypadkowych i problem z serwisem.

Alfa Romeo Brera/ 2005, 2006
Zabójczo piękna włoszka, ale czy warto ? W końcu to "Alfa".

Maserati Quattroporte IV/ 1996
Pół żartem, pół serio. Auto oferuje nieziemski luksus, ale najbliższy serwis jest w Warszawie...
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Isuzu VehiCross/ 2000
Auto klasyfikuje się na pierwszym miejscu mojej listy najpiękniejszych aut, ale powstało tylko 6000 sztuk. Będzie tylko rosło na wartości, ale eksploatacja może się okazać nie możliwa do utrzymania.
[link do oferty na Allegro wygasł]

Z innych propozycji myślę jeszcze o Touaregu, Pajero, klasie S i CL.
Geniodekt
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 299
Przebieg/rok: 23tys. km
Auto: Impreza/Volvo S80
Silnik: 2.0 160/2.9 202
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

16 Sty 2013, 12:03

co powiesz na
[link do Otomoto wygasł]
[link do Otomoto wygasł]
[link do Otomoto wygasł]
[link do Otomoto wygasł]
czempion
Aktywny
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 17 09 2012
Auto: ford mondeo

16 Sty 2013, 13:08

Geniodekt napisał(a):BMW Serii 5 E60 530d/ <2004
Auto popularne, prestiżowe, łatwe w odsprzedaży, oszczędny i w miarę mało awaryjny motor 530d. Wśród innych limuzyn ma tę zaletę, że posiada napęd na tylną oś.

Będzie ciężko w tych pieniążkach, prędzej jakieś 520i/520d ale może się uda.
Geniodekt napisał(a):Audi A8 II/ 2003
Najpiękniejsza limuzyna w tej klasie, martwi mnie aluminiowe zawieszenie. Czy rzeczywiście jest tak nietrwałe ?

To samo, ale coś z 3.0TDI z przebiegiem około 300 000km dostaniesz. Co do zawieszenia to nie przesadzałbym. Wcale nie jest takie nietrwałe, ale należy pamiętać, że ceny części do niskich nie należą.
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005

16 Sty 2013, 13:30

Geniodekt napisał(a):Najpiękniejsza limuzyna w tej klasie, martwi mnie aluminiowe zawieszenie. Czy rzeczywiście jest tak nietrwałe ?

z zawieszeniem nie bedzie problemu tylko z nadwoziem wykonanym z aluminium, naprawa wgniecenia bedzie strasznie droga wiec bedziesz musial cale czesci wymieniac jak cos wgnieciesz, o S-klasie zapomnij chyba ze chcesz s320 a ta byla awaryjna i ospala, jesli chodzi o vw phaetona to ostatnio wypowiadal sie na forum posiadacz i byl zadowolony, trzeba tylko trafic wersje bezwypadkowa, z tym ze on mial wersje chyba 5.0 TDI a takiego nie kupisz za ta kwote, masz tu zreszta link do dyskusji: wygodna-porzadna-limuzyna-do-50-000-pln-vt61164.htm?hilit=phaeton#p362385
jesli chodzi o porsche to moze kupisz ale najslabsza wersje, na 4.2 v8 nie licz (chyba ze na gaz bo widzialem juz takie sztuki :D ) a tym bardziej na turbo
mustangi sa w Polsce wybitnie tanie ze wzgledu na wysokie ceny paliw a dlatego tez duzo jest mustangow na gaz ( smiech na sali), mustangi wcale nie sa awaryjne chociaz o czesci ciezko ( jesli czesci to tylko import z usa)
jesli chodzi o alfe to bylby dobry wybor jesli kupisz ta najmocniejsza wersje 260KM Q4
bmw 530 kupisz ale moze byc zajechana , juz lepiej 520
jesli juz to range rover, tylko uwazalbym na elektryke bo to ich slabosc
czempion
Aktywny
Awatar użytkownika

16 Sty 2013, 15:07

Dzięki za odpowiedzi. Crossfire jest za mały, Lexus RX to ciekawe auto, ale nie myślałem, że da się je kupić w tej cenie. Co do RX-8, to naprawy Wankla mogą być dość kosztowne, i do oszczędnych chyba nie należy. Mercedes CL-600 to też ciekawa propozycja.
...
Nie przesadzajmy, widziałem kilka 330d w tej cenie.
...
Limuzyny klasy F chyba sobie podaruję, za dużo palą, wolę SUV'a, bo przynajmniej ma napęd na 4 koła. Najbardziej realne wydają mi się teraz Range Rover i Porsche.
Dzięki za zainteresowanie :mrgreen:
Geniodekt
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

17 Sty 2013, 17:30

Geniodekt napisał(a):Nie przesadzajmy, widziałem kilka 330d w tej cenie.

Seria 3 a 5 to różnica. :) Po za tym, że takie są wystawione nie znaczy, że nie owinęły się na latarni bądź drzewku.
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi SQ5 TDI exclusive concept
    Audi SQ5 TDI, dzięki mocy 230 kW (313 KM), staje się najwytworniejszym modelem serii Q5 i równocześnie pierwszym w historii Audi modelem S z silnikiem diesla. Tę nową serię quattro GmbH cechuje nie tylko dynamika. ...

17 Sty 2013, 19:15

Przepraszam, chciałem napisać 530d.
Jest ich mnóstwo:
[link do oferty na Allegro wygasł]
Geniodekt
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

19 Sty 2013, 22:28

tak mi sie przypomnialo : [link do Otomoto wygasł]
czempion
Aktywny
Awatar użytkownika

20 Sty 2013, 16:05

XK jest za mały, a przód kojarzy mi się ze starymi Mazdami, ale osiągi powalające. Jeśli już, to XJ lub XJR.
Geniodekt
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

21 Sty 2013, 20:36

Patrzyłem dalej na auta i obecnie najbardziej odpowiednim rozwiązaniem wydaje się Range Rover bądź Porsche Cayenne. Zastanawia mnie ten egzemplarz:
Po tym aucie musiał chyba przejechać walec, a tu miód malina. Nawet anglik by tyle nie kosztował.
Albo ktoś kompletnie się nie zna, albo jakiś oszust.
Co sądzicie o Lincolnie Navigatorze ? Widziałem w Polsce kilka "cywilnych" wersji (nie limuzyn), auto prezentuje się bardzo dobrze, ale jak z serwisem ? Znalazłem jeden w Krakowie:
http://www.autonaprawakrakow.pl/
Bardzo podoba mi się ten egzemplarz:
Albo ten:
Wie ktoś coś na temat awaryjności tego modelu ?
Geniodekt
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

21 Sty 2013, 23:08

Jak nietuzinkowy to może taki [link do otomobile.pl wygasł]
sterngre
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 04 1997
Auto: BMW
Silnik: 2000
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 2008

22 Sty 2013, 10:45

To jest jakiś plastikowy grat dla gówniarzy, co jeżdżą 100 km/h po mieście, a nie auto nietuzinkowe :mrgreen:
Geniodekt
Stały forumowicz
Awatar użytkownika