Oświetlenie zegarów Opel Combo `99 1.7 diesel, wym. żarówki.

26 Lis 2012, 15:00

Witam :!:
Szukam konkretnych informacji na temat tego, JAK WYMIENIĆ SPALONĄ ŻARÓWKĘ OŚWIETLAJĄCĄ LEWĄ CZĘŚĆ ZEGARÓW :?:
Nie mam pojęcia jak się do tego zabrać, od czego zacząć, a problem jest irytujący.
Zaznaczam, że poszły w ruch google, ale bez pożądanego efektu.
TDI.SUBARU
Początkujący

Zdjęcia: 1

27 Lis 2012, 08:19

Zegary musisz wyjąć, wewnątrz są żarówki T5 - z cokołem..
To powinno pomóc ..
http://corsa.dhs.org/form_ArticleShow.aspx?aid=4

Tak na mój gust - godzinka roboty i dwa browary ..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

27 Lis 2012, 23:26

Dzięki za odpowiedź :!:
Jako, że z Oplem są to moje 1sze kilometry, a auto nie jest moje, nie było mi dane jeszcze poznać go od każdej śrubki. Ale po przeczytaniu tamtej instrukcji stwierdzam, że sprawa ma się podobnie do VW, którego pod tym kątem udało mi się rozpracować.
Jeszcze 1 pytanie: śruby mocujące zegary/wskaźniki do deski rozdzielczej czy tam karoserii to po prostu śruby na krzyżak/płaski czy też nasadowy klucz albo torx :?:
Pozdrawiam :!:
TDI.SUBARU
Początkujący

28 Lis 2012, 19:20

99% krzyżak.. W astrze z podobnego roku sa na krzyżak, wiec myśle, że nie kombinowali - taki "blachowkręt" z dużym łebkiem..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

28 Lis 2012, 23:36

Zgadza się, krzyżak. Dzisiaj odbyła się próba przetarcia szlaku :) Wśród zegarów nie ma obrotomierza w tym przypadku(a szkoda). Nie było potrzeby wypinania taśm ani nic z tych rzeczy, wszystko(taśma ze stykami) tkwi na pewnego rodzaju trzpieniu karoserii/deski rozdzielczej. Trzeba się trochę pogimnastykować, żeby wyjąć te elementy. Problemu nie ma tylko z dolną częścią obudowy kolumny kierowniczej.
Teraz pytanie pozostaje, która to żarówka będzie do wymiany. Każdą będzie trzeba wykręcić i sprawdzić. Ale chyba wszystkie są identyczne, co? Po za bodaj 1 wyjątkiem.
Bardzo się cieszę, że udzielono mi pomocy, spróbuję wrzucić fotki jako namacalny dowód działań.
Pozdrawiam :!: :D
TDI.SUBARU
Początkujący

29 Lis 2012, 07:44

Od ładowania chyba może być inna, ale wymień wszystkie, bo zaraz się spali następna..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

VII edycja Summer Cars Party 2013
    7-8 września odbędzie się kolejna siódma już edycja największego show motoryzacyjno- muzycznego w Polsce. Niesamowita liczba fanów SCP, która w 2012 roku sparaliżowała na wiele godzin ruch w Katowicach ...

29 Lis 2012, 16:59

Oto zdjęcia, które zostały wykonane.
TDI.SUBARU
Początkujący