Oszczędna jazda !

11 Kwi 2008, 18:24

Witam!
Przykładowo...
Jadę z górki i jestem rozpędzony... Wrzucam na luz czy wrzucam na bieg bez dodawania gazu ?? Ktora jazda jest oszczędniejsza??
Pozdrawiam :)
mieczkos997
Nowicjusz

Auto: nie mam

11 Kwi 2008, 19:01

No raczej na luzie ale tak nie można coś tam pamiętam że na kursach uczą ;)
ale ja bym sie tym że nie można nie przejmował xD

a już pamiętam to coś jest związane że na luzie podczas wypadku będziesz miał gorzej ;)
Szatek
Aktywny

Miejscowość: Elbląg

12 Kwi 2008, 10:27

To zależy od układu zasilania,który jest w samochodzie.Np. w samochodach z wtryskiem,jeżeli jedzie się kilka sekund bez dodawania gazu,to sterownik silnika całkowicie odcina dopływ paliwa i samochód spala wtedy zero litrów.Dopiero jak obroty silnika spadną poniżej 1300,to pojawia się kropelkowanie paliwa,żeby silnik nie szarpał.
W samochodach z gaźnikiem w zasadzie nie ma zbytniej różnicy - zarówno podczas jazdy na luzie jak i podczas hamowania silnikiem paliwo jest podawane praktycznie w tych samych ilościach.Tyle tylko,że jadąc na luzie prędzej zużyjemy hamulce.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

12 Kwi 2008, 12:46

No i ja mam wlasnie samochod z wtryskiem :) Wiec na to wychodzi ze lepiej jezdzic na biegu bez dodawania gazu... Oczywiscie z górki albo jak jest sie rozpędzonym :D
mieczkos997
Nowicjusz

Auto: nie mam

12 Kwi 2008, 16:09

ja podczas jazdy jak widze w dali ze jest czerwone swiatlo na skrzyzowaniu to zdejmuje noge z gazu i samochod sam kolebie sie do konca no chyba ze jest pod gorke :) chyba opinie wyrazone przez albercika sa obecnie najpowszechniejsze i tego bym sie trzymal
dehuti
Nowicjusz

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001

12 Kwi 2008, 17:03

Czytając zasady ecodrivingu można natknąć się na zasadę, że właśnie gdy widzimy na skrzyżowaniu czerwone światło to zdejmujemy nogę z gazu, ale trzymamy na biegu. Sprzęgło wciskamy dopiero pod sam koniec.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika