REKLAMA
Witam, szykuje się powoli do zmiany auta na bardziej ekonomiczne, trochę młodsze i ciut lepiej wyposażone(moje aktualne ma tylko wsp. kiery i radio). Moje pali 8l/100km pb95 to przy aktualnych cenach paliw wychodzi 250km za +/- 115zł, chciałbym za tą kwotę zrobić chociaż 350km. Czytałem, że vw polo I FL 1.4 +lpg pali 8L gazu po mieście co przy aktualnej cenie LPG umożliwi mi przejechanie około 500km za te 115zł, a to jest dla mnie duża różnica i bardzo bym się cieszył z takiego autka. Jednak mam wątpliwości co do aut z LPG, bo wiele razy słyszałem, że są problemy z takimi autami tzn. częściej się psują i silniki się szybciej zużywają. Ostatnio kolega rozbił swojego w190 2.0lpg i kupił w124 2.0d i mówi, że już by nie chciał auta z LPG. Ale nie wiem jaką on miał tam instalację gazową. Ja po prostu chciałbym, aby auto było bezawaryjne jeśli chodzi o samo LPG, żeby nic się z tym nie działo złego. A w ON to polo 1.4 tdi zostaje, ale znowu ON kosztuje więcej niż pb95 i chyba aż takiej dużej różnicy w spalaniu nie będzie jak z LPG, prawda? Chciałbym auto minimum 2000 rok produkcji, pojemność1.4, hatchback 5drzwiowy, bezywpadkowe z przebiegiem nie większym niż 150tys km i żeby paliło maksymalnie 8-10L LPG po mieście.
Marki renault, skoda, fiat, citroen, peugeot, mazda, ford, alfa romeo odpadają.