Oszczędne auto do 30tys ?

03 Lut 2014, 20:56

Cześć,
przymierzam się do zmiany auta, no i podczas gdy mój passat czeka na nabywcę, ja rozpoczynam poszukiwania jego następcy.
Po rozmowach ze znajomym- posiadaczem, jak i po przeczytaniu chyba wszystkich możliwych opinii o Lagunie III w internecie, mocno się nad nią zastanawiam.
Podobno łamie wszelkie stereotypy dotyczące pozostałych wersji tego auta- "królowych lawet", w wersji silnikowej 2.0 dCi 150KM jest to, według opinii, porządny samochód.

Co o nim myślicie? Pytam głównie posiadaczy jak i osób które miały styczność z autem, bo stereotypowe opinie o Renaultach znam. ;d

Może macie inne, ciekawe propozycje aut do 30 tys. z małym hakiem ?

Dziękuję za zainteresowanie i pozdrawiam.
teel
Nowicjusz

Auto: VW Passat B5 FL
Skrzynia biegów: Manualna

03 Lut 2014, 21:09

Fajny wybór ta Laguna. Ode mnie Fiat Croma, Mazda 6, Honda Accord :)
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

03 Lut 2014, 21:16

Wymienić Passata na Lagune, dobre... Moja propozycja to sprawdzona Honda Accord.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

03 Lut 2014, 21:31

Nie wiem cóż takiego "dobrego" jest w wymienianiu wysłużonego, 13-letniego Passata na 4-5- letnią Lagunę, możesz mi wyjaśnić co miałeś na myśli ironizując w ten sposób?
Accord niestety nie wchodzi w grę.
teel
Nowicjusz

03 Lut 2014, 21:37

noisy ma niesłuszny uraz do Renault nic poza tym
wg mnie kupno Laguny jest o wiele lepszym pomysłem niż np kupno Passata B6
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

03 Lut 2014, 21:48

dzida, wychodzę z tego samego założenia, ciężko znaleźć B6 z silnikiem innym niż 2.0 TDI 140KM, a jaki ten silnik jest- chyba wiadomo, poza tym zmieniać Passata na Passata to nie dla mnie.

Przeglądam te auta, przeglądam, i chyba nic bardziej interesującego od L3 nie znajdę..
teel
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nie daj się zaskoczyć zimie i zadbaj o swoje auto
    Szron na szybach, temperatury spadające poniżej zera i pierwsze opady śniegu oznaczają jedno – to ostatni dzwonek, aby przygotować swoje auto do zimy. Okres zimowy jest nie tylko testem dla aut, ale w szczególności ...
    Suzuki Jimny
    Jimny jest obecnie najtańszym osadzonym na ramie autem terenowym, które jest oferowane w polskich salonach. Jego ceny zaczynają się od 64 900 zł. W tej kwocie otrzymamy pojazd napędzany silnikiem o pojemności 1,3 litra ...

03 Lut 2014, 21:53

A co z moimi propozycjami? Od biedy jeszcze Mondeo Mk4 znajdzie ale 30k to minimum
Koniu
Forumowicz VIP

03 Lut 2014, 22:09

Dziękuję za Twoje propozycje, i powiem tak, o Fiacie szczerze mówiąc nawet nie pomyślałem, ale niestety stylistyka auta mnie odpycha. Mondeo- rozważałem to auto, ale bardzo ciężko byłoby znaleźć coś w tym budżecie, w dość interesującym roczniku, z przebiegiem pozwalającym na spokojne użytkowanie auta przez kilka następnych lat.
Ale za to Mazda 6 wydaje się być konkurentem dla L3, i chyba muszę o niej trochę poczytać.
teel
Nowicjusz

04 Lut 2014, 08:14

Jak nie chcesz miec problemow z rdza to Mazdy 6 nie bierz..
Mamy w domu jedna i juz progi zaczyna brac. Po obu stronach..
tomek1205
Początkujący

Prawo jazdy: 04 07 2013
Auto: Nie mam

04 Lut 2014, 08:21

Mazda 6 znacznie lepiej tylko NIE w dieslu. Tez mamy Mazde 6 odpowiednio zadbaliśmy o blachę i wszystko jest jak należy. Jak ktoś jest sknera to będzie później się użerał z rudą jak w pore nie ogarnie spodu.

Mam nie słuszny uraz do Renault? Pisałem juz o tym firma ta zapracowała sobie na taką opinię robiąc DZIADOSTWO. Do tego dochodzi oszukiwanie klienta. Nie będę wspominał o silnikach specjalnej troski i wiecznych problemach z elektroniką.

Tak samo mogę mieć nie słuszny uraz do VW? Wystarczy spojrzeć co oni teraz robią za dziadostwo.
2.0TDI, TSI...
Jak ktoś chce skarbonkę bez dna niech sobie kupuje takie auto mnie to nie obchodzi.
Mogę tylko napisać ze NIE warto w to wchodzic.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

04 Lut 2014, 09:55

Akurat mamy mazde w dieslu i jakos nie jest takie problemowe jak wszyscy mowicie ;)
Raz byla wymieniana dwumasa a takto tylko klocki/tarcze/amortyzatory i ostatnio jeden sworzen.
No ale jest czym wyprzedzic. Co do rdzy, to spod akurat sobie zakonserwowalismy.

A co do tematu, to jesli nie bedziesz szalal to nawet silnik 2.0 bedzie oszczedny ;) U nas 6,5 czasami mniej spadnie. Wiec dobrze jest ;)
tomek1205
Początkujący

Prawo jazdy: 04 07 2013
Auto: Nie mam

04 Lut 2014, 10:54

To najlepsze przed Tobą :wink:
Koniu
Forumowicz VIP

04 Lut 2014, 11:57

noisy napisał(a):Zmienić Pasata na Lagunę ,dobre...

Laguna III mimo ,że jest tylko 3 cm krótsza niż Mondeo mk III w tej samej wersji nadwoziowej to oferje zdecydowanie mniej miejsca na nogi .Pod tym względem Lagunie bliżej do Octavii niż Superba , a Mondeo bliżej do Superba niż Octavii.Chociaż Passat B5 w sedanie też jest mniejszy optycznie od Mondeo mkIII i ma niżej osadzone tylne siedzisko. Mazda 6 mkII też Ma nisko osadzone tylne siedzisko i taką samą ( w kombiaku ) długość nadwozia jak Laguna więc pod względem miejsca na nogi w Mazdzie lepiej niż w Lagunie nie będzie .

W Lagunie z tyłu belka skrętna zamiast wielowahacza , maska podpierana ręcznie wyciaganą podpórką ( a w Mondeo czy Pasacie są teleskopy ), brak wygłuszenia pod maską.
Laguna to chyba pogranicze klasy C i D ,coś jak kiedyś Mitsubishi Carisma .
mihau
Początkujący

Miejscowość: Stobno k./Szczecina
Auto: BMW X6
Silnik: 3.0 d
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Rok produkcji: 2008

04 Lut 2014, 14:42

tomek1205 -> To jak jeszcze masz silnik zdrowy to zobacz stan podkładek pod wtryskami i przy okazji sprawdź smok olejowy. Polecam poczytać na forum mazdaspeed tam wszystko jest jak to sprawdzić zanim zatrzesz silnik.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika