Oszczędne do 13 tys... Grande Punto PB vs JTD?

27 Lut 2017, 22:57

Dobry wieczór.
Poszukuję oszczędnego autka do 13 tys. zł.
Podoba mi się Grande Punto i myślałem o kupnie w benzynie i od razu o przerobieniu na gaz lub od razu o kupnie diesla.

Zależałoby mi na tym, aby auto nie było za bardzo wyeksploatowane a w tej cenie dostanę coś koło rocznika 2009.

A może polecicie coś innego? Byle nie jakiegoś malucha. Może Fiat Bravo?

Dziękuję
7dayseater
Nowicjusz

Auto: Nie mam

27 Lut 2017, 23:08

Tylko Punto to właśni taki maluch jakby nie patrzeć. :)
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

27 Lut 2017, 23:10

Bravo nie ten budżet.
Jeśli jeździsz na krótkich trasach to tylko benzyna
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

27 Lut 2017, 23:22

Budżet mogę zwiększyć max. 20% ale to już ostatecznie.
A Grande jednak większe niż taka Panda :)
7dayseater
Nowicjusz

27 Lut 2017, 23:30

Bravo to kwestia zwiększenia budżetu o... 60%.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

27 Lut 2017, 23:47

Widzę wiele ofert w cenie 14-15 tys ;)
Mniejsza. Stawiać na Punto czy polecilibyście zwrócić uwagę na coś jeszcze?
7dayseater
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Z dachem lub bez - nadwozia sportowych samochodów
    Producenci sportowych samochodów, chcąc sprostać oczekiwaniom coraz bardziej wymagających klientów, nie ustają w poszerzaniu swoich ofert. W sprzedaży pojawiają się praktyczne auta, o sportowych właściwościach ...

28 Lut 2017, 00:19

Wiesz lepiej, kupuj :ok:
Czego oczekujesz od auta oprócz tego, co napisałeś w pierwszym poście? Roczny przebieg, sposób użytkowania. Więcej konkretów
mike
Moderator
Awatar użytkownika

28 Lut 2017, 00:33

Ale po co ta polska uszczypliwość? ;)
Jakich konkretów Ci brakuje?

Auto oszczędne, w którym można wyciągnąć nogi, nie za stare, żeby miało klimatyzację i nie kosztowało więcej, jak 13k. Myślę o Grande Punto i pytam specjalistów, czy to najbardziej optymalny wybór. Jeśli się takim nie czujesz to nie nabijaj postów, ja cierpliwie poczekam na merytoryczną odpowiedź (czyt. co odpowiadający wybrałby na moim miejscu).
Dziękuję
7dayseater
Nowicjusz

28 Lut 2017, 00:50

7dayseater napisał(a):Jeśli się takim nie czujesz to nie nabijaj postów

Pijesz do moderatora, szacunku trochę...

Grande Punto to dobre auto, ale nie jest "duże". Ja bym się w tym zbytnio nie mieścił i jeździłoby mi się źle, dlatego nie wiem co rozumiesz przez "duże".
galakty
Forumowicz VIP

28 Lut 2017, 01:04

galakty dziękuję za odpowiedź. Dla mnie nie liczy się funkcja innego forumowicza, sam jestem właścicielem całego portalu tylko o innej tematyce. Na stanowisku funkcyjnym trzeba chcieć pomagać a nie doszukiwać się dziury w całym, nie przyszedłem tu się wymądrzać aby mi ktoś wpierał, że "wiem lepiej". Mam szacunek do Was, Waszej wiedzy i doświadczenia stąd moja obecność tu, ale mniejsza bo zbijamy z tematu ;-)

Co rozumiem przez "duże" - ano w tym temacie nic przez to nie rozumiem bo ani razu nie użyłem tego słowa (poza cytatem teraz). Po prostu w podobnych cenach widzę auta jeszcze mniejsze typu Panda, C1 czy 107 i takie maluchy odpadają.

Jak widać, dużych wymagań nie mam. Większe od w/w, oszczędne, z klimą, aby nie zbytnio wyekspolatowane jak A3 z 99 roku ;-)
7dayseater
Nowicjusz

28 Lut 2017, 01:07

Ah, bo Ty na rocznik patrzysz. To tak, Punto będzie jednym z większych aut. Generalnie to dobre auto, a taki JTD to jeden z najlepszych diesli ever. Tylko pytanie czy robisz dużo kilometrów żeby taki wybór się opłacał. W benzynach Fiata nie siedzę więc zbytnio nie wiem.

Gdybyś zjechał z rocznikiem to znalazłyby się większe auta. Od siebie np. wtedy bym dorzucił Focusa, jest to segment wyżej.
galakty
Forumowicz VIP

28 Lut 2017, 01:21

Mowa o czymś takim?

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
7dayseater
Nowicjusz

28 Lut 2017, 02:24

Nawiązując do punto to do spokojnej jazdy wystarczy zwykły 1.4 8v,który bardzo dobrze współpracuje z LPG.
velcapone
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 104
Auto: Subaru Legacy
Typ: Kombi

28 Lut 2017, 02:37

Czepiam się tylko tego, że na forum obowiązuje pewien schemat zakładania tematów, które ułatwiają nam pomaganie. Nie napisałeś zbyt wiele na temat Twojej eksploatacji, wymieniłeś jedynie modele i budżet. Chodzi mi po prostu o to https://www.forumsamochodowe.pl/wazne-zanim-napiszesz-nowy-temat-przeczytaj-ten-wazne-vt72479.htm, nie nabijam postów, nie wykorzystuję stanowiska, bo nie mam w tym żadnego interesu :ok:

Ale co do tematu:
Jeśli większość czasu jeździsz w mieście to auta pokroju Punto wystarczą. Jeśli w grę wchodzi jazda po mieście oraz wyjazdy w trasę, typu wakacje czy weekendy, lepiej szukać czegoś wielkości Focusa.I dlatego czepiam się tych szczegółów, bojak widzisz to dosć istotne.
Anyway, ja bym nie schodził poniżej Focusa, ale to bardziej moje widzi mi się, bo nie lubię małych aut. Eksploatacja nie będzie dużo droższa niż w takim GP, ale jeśli myślisz o LPG to tylko montowane we własnym zakresie przez kogoś kumatego
mike
Moderator
Awatar użytkownika

28 Lut 2017, 10:59

Otóż to. Auta segmentu B to tylko w miasto, jeśli potrzebujesz małego i zwinnego autka do parkowania itp itd. W innych przypadkach nie ma sensu i warto patrzeć na segment C. Czasem się zdarzy, że trzeba gdzieś dalej pojechać, w 4 osoby + bagaż i takie Punto nie dość że ledwo pomieści, to jeszcze się zakicha na trasie (oczywiście zależy jaki silnik mu dokoksujesz).

Dlatego musisz określić jak jeździsz, ile i czy planujesz same miasto czy trasy. Ja np. co weekend robię w jedną stronę 25 km i nawet na takim dystansie nie wyobrażam sobie jazdy w Punto :P
galakty
Forumowicz VIP