Oszczędny automat do 16 tys.

03 Lis 2014, 14:04

Witam serdecznie.
Przymierzam się do zakupu swojego 1. samochodu. Poszukuję czegoś średniej wielkości (hatchback, sedan, liftback). Skłaniam się bardziej ku benzynie, gdyż głównie będę przemieszczał się po mieście. W przyszłym roku zaczynam jednak studia ok. 400km od domu, więc samochód raz w miesiącu zaliczałby trasę ok. 800-900km. Silnik wielkości 1.4-1.8, nie więcej, gdyż nie chcę się pokonać finansowo spalaniem :) Jako że chcę być jak najbardziej niezależny chciałbym, by samochód był oszczędny, a także mało awaryjny. Z powodów zdrowotnych konieczna jest skrzynia automatyczna, więc proszę to wziąć pod uwagę. Budżet na samochód wraz z potrzebnymi naprawami to 15-16tys. Na opłaty rejestracyjne, OC itp. mam osobno odłożone pieniądze. Na razie mam pustkę w głowie, nie mam pojęcia czego szukać, więc na wszystkie propozycje jestem otwarty. Jeśli ktoś z użytkowników ma swój samochód na sprzedaż, to również chętnie rozważę oferty.

Pozdrawiam :)
Ahmed
Nowicjusz

Auto: Nie mam.

03 Lis 2014, 14:39

Ahmed napisał(a):silnik wielkości 1.4-1.8, nie więcej, gdyż nie chcę się pokonać finansowo spalaniem
Ahmed napisał(a):konieczna jest skrzynia automatyczna
Taka pojemność, automat i oszczędność zupełnie się wykluczają :wink: Jeśli napisałbyś "silnik od 1.8 wzwyż" wtedy to miałoby sens :yes:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

03 Lis 2014, 14:46

Ostatecznie biorę pod uwagę silniki 2.0, jednak no nie chciałbym nic większego, gdyż jak wiadomo i ubezpieczenie, i spalanie mogłyby naruszyć moją studencka kieszeń :D
Ahmed
Nowicjusz

03 Lis 2014, 14:50

2.0 czy 2.5 z lpg i nie odczujesz żadnej różnicy :wink: Rejestrujesz na kogoś (siebie jako współwłaściciela/okazjonalnego użytkownika) i masz fajne auto z automatem, które pali tyle ile Polo 1.4 (które jak na tą pojemność pali sporo)
mike
Moderator
Awatar użytkownika

03 Lis 2014, 15:03

Jednak czy odczuję różnicę w częstotliwości wizyt u mechanika? Myślałem o LPG, jednak wiele osób odradza mi montowanie inst. gazowej. Jeśli już LPG, to jakie silniki najlepiej przyjmują te instalacje?
Ahmed
Nowicjusz

03 Lis 2014, 15:56

Jeśli instalację zakładał inteligentny człowiek wykorzystując dobre podzespoły to nie powinno być problemu. W Twoim budżecie można znaleźć mnóstwo aut dobrych do gazu. Teoretycznie budżet wynosi 14-16k jednak jeśli myślimy o montażu gazu samodzielnie to 10-12k. W tej cenie można kupić Vectrę b 2.0/2.5 V6, Omegę najlepiej 2.5, Toyota Camry, Renault Laguna I, Ford Mondeo mk2 2.5 V6 (reszta silników w Fordzie do gazu nie są polecane), Ford Scorpio, Audi a6 C4
Jeszcze kilka by się znalazło ale wypisałem te, które stosunkowo najczęściej występują z automatem
mike
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    BMW Concept Active Tourer 2012
    Koncepcyjne BMW Concept Active Tourer o harmonijnych proporcjach wyróżnia się sportową elegancją, potwierdzając jednocześnie, że kompaktowe rozmiary, funkcjonalność oraz wszechstronność mogą iść w parze z dynamiczną ...

03 Lis 2014, 22:37

Rozumiem, rozumiem.

A co powiesz na coś takiego?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] (tutaj wydaje mi się, że prawe, tylne drzwi mają trochę ciemniejszy odcień. No i oczywiście wiadomo, do przebiegu jeszcze 2 z przodu pewnie trzeba dopisać ;) )
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] (Jednak autko chyba zbyt drogie w utrzymaniu jak dla mnie)
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] (jak tutaj z dostępnością i ceną części? Cena chyba też troszkę za niska.)
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] (tutaj też nie mam bladego pojęcia jeśli chodzi o koszty utrzymania, ale autko ogólnie bardzo mi pasuje jeśli chodzi o wygląd, silnik itp. :)
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] (nad tym zastanawiam się najpoważniej, ale cena również wydaje mi się chyba troszkę za niska).

Jeśli możesz, to zerknij na te linki i powiedz mi coś o tych samochodach :)
Ahmed
Nowicjusz

03 Lis 2014, 23:34

Megane i Astra + automat to słabe połączenie bo silniki są dychawiczne same w sobie a do tego ten automat. Megane jest awaryjna, ten konkretny egzemplarz Astry dwukolorowy
Audi a6 wieloodcieniowe; a3 miało jakąś przygodę z przodu sprawa do sprawdzenia. Częsści tanie bo to Golf IV
Saab nie ma drogich części bo to w dużej mierze Opel Vectra. Ten konkretny jakiś wieloodcieniowy
Accord odpicowany ale wygląda nieźle
Cena w sumie ok ale znów to nieszczęsne 1.6

Możesz szukać kompaktów ale z większymi silnikami :!: Daj sobie powiedzieć, że takie 1.6 z automatem wcale mało nie spali. To tak jakby kazali Ci pobiec w maratonie a żeby "lepiej ci się biegło" dali 20kg plecak :yes:
mike
Moderator
Awatar użytkownika