Oszczędny, solidnie wykonany samochód do 55tys. zł

28 Sie 2022, 22:08

Cześć, jako że jestem tutaj nowy to pozdrawiam wszystkich z tej strony Maciek 24l i mam nadzieję że pomożecie mi w wyborze samochodu. Od kilku miesięcy rozglądam się za nowym samochodem w budżecie do 55tys. zł. Mam parę swoich typów natomiast do żadnego z nich nie jestem w stu procentach przekonany. Będę wdzięczny za zaproponowanie modeli które spełnią wymagania. Ewentualnie krótkie argumenty za i przeciw moim wyborom - już trochę o nich wiem więc bardziej zależy mi na czymś nowym

Użytkowanie :
- kierowca plus od czasu do czasu jeden pasażer
- codzienne dojazdy do pracy 25km w jedną stronę, drogi gminne i obwodnica.
- sporadycznie dłuższe wyjazdy autostrada

Co jest dla mnie ważne wg kolejności:
1. Bezawaryjne
2. Ekonomia - w opisywanym trybie jazdy max 6.5l/100 km benzyny/diesla lub dwa razy tyle LPG.
3. Minimalna moc 120KM
4. Solidne wykonanie wnętrza
5. Dobre wyciszenie
6. Rocznik raczej powyżej 2011
7. Nadwozie: wystkie małe(hot hatch, kompakt itd.), sedan, coupe, małe kombi
8. Mile widziane dobre audio i raczej sztywniejsze prowadzenie w zakrętach.

Moje dotychczasowe typy:

1. Lexus ct200h - chyba spełnia najwięcej kryteriów ale niestety ciężko w tej cenie znaleźć egzemplarz godny uwagi i może być średnio że spalaniem powyżej 80km/h

2. Peugeot 308 T9 2.0 BLUE HDI - mieszane uczucia co do bryły auta i mało kompaktów na rynku w fajnej wersji. Tutaj akurat kombi odpada. Cała reszta super.

3. Citroen DS5 HYBRID4 - ciekawe auto lecz trochę przesadzone jak dla mnie wnętrze

4. Mazda 3 skyactiv G - fajne ceny i roczniki lecz średnio łapie się w założonym spalaniu. Boję się opinii o słabym wyciszeniu.

5. Mercedes Benz W204 - słabe wnętrze i dobry silnik w przedlifcie. Super wnętrze i diesel o różnych opiniach w polifcie.

6. BMW E91/VOLVO S40 - fajny większy bezyniak pod LPG lecz duże przebiegi i starsze roczniki.

Będę wdzięczny za propozycję modeli ponieważ właśnie zabieram się za oględziny tych samochodów w rzeczywistości. Pozdrawiam :)
FolkLemur
Nowicjusz

28 Sie 2022, 22:41

FolkLemur napisał(a):Będę wdzięczny za propozycję modeli ponieważ właśnie zabieram się za oględziny tych samochodów w rzeczywistości.

Trochę strzelasz więc trudno Ci doradzić np.piszesz o lex ct a potem pytasz o BMW czyli zestawiasz sobą jedno z najbardziej bezawaryjnych aut z synonimem psujactwa dzisiejszych czasów do tego przewija się ds a pierwszy punkt wymagań u Ciebie to bezawaryjność :D

No i co do ct to nie ma żadnych problemów ze spalaniem powyżej 80kmh. Popatrz u nas na forum na temat o aurisie hybrydowym będziesz miał odnośnik.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

28 Sie 2022, 23:30

Poszukałbym normalne kompakty współczense Seat Leon, Opel Astra, Ford Focus itd..
raczej nowożytne kompakty nie będą jakoś kiepsko wyciszone, no chyba że oczekujesz poziomu limuzyny rządowej typu Audi A8 czy BMW 7

poza tym 50 km dziennie drogami gminnymi czy obwodnicami to nie to samo co 300 km dziennie autostradą, także moim zdaniem masz wygórowane wymagania jak na potrzeby tego typu.
Trevor
Zaawansowany

Prawo jazdy: 09 10 2008
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Volkswagen Golf 7 R
Silnik: 2,0 TSI
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2017

29 Sie 2022, 00:15

Jak najnowszy Focus, Astra, Leon. Dobrze utrzymane czyli rób serwis na czas a nie Mercedesy w tej kwocie
MroQoo
Nowicjusz

Auto: Prius

29 Sie 2022, 17:08

Z tym wyciszeniem to może mam taki przerost wymagań w stosunku do zastosowania ze względu na ciągła jazdę starymi strupkami poniżej 2000r.

Czyli reasumując:
1. Lexus Ct to dobry wybór tylko już w mojej kwestii jest to żeby kupić dobry egzemplarz

2. Dać sobie spokój że starym bmw, Mercedesem, volvo i DS5

3. A jak sytuacja wygląda z tym peugeotem 308 i mazdą?

4. Z wymienionych przez was modeli w grę wchodzi tylko seat (w astrze i focusie odrzuca mnie kokpit) ew. pomyślałem jeszcze o megane (czy słusznie... nie wiem) . Możecie poradzić jakie silniki warto brać pod uwagę w leonie i megane?
FolkLemur
Nowicjusz

30 Sie 2022, 07:44

1. Lexus jest ok ale ceny wysokie
2. Nie widzę powodu żeby sobie "dawać spokój" z volvo. S40/V50 to technicznie to samo co focus mk2, proste i tanie w utrzymaniu
3. 308 wypadałoby brać z dieslem, ogólnie spoko autko. Mazda też spoko, miałem 2.0/120 przez ponad rok i nic nie miałem jej do zarzucenia, spoko jedzie od dołu a przy okazji pali 6-7
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

30 Sie 2022, 09:57

W Leonie benzyna 1,4 albo diesel 2,0 z tym że benzyna jest na wtrysku bezpośrednim więc instalacja lpg słabo opłacalna.
Możesz popatrzeć też na bliźniaczego Golfa VII
Trevor
Zaawansowany

Prawo jazdy: 09 10 2008
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Volkswagen Golf 7 R
Silnik: 2,0 TSI
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2017

30 Sie 2022, 10:33

Oszczędny i Lexus, hmm... Nie wiem czy auta premium można zaliczyć do oszczędnych, nie samym spalaniem auto żyje.

Tu raczej mam przed oczami kompakt z wolnossącą benzyną, ale każdy ma inne kryteria "oszczędności".
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

30 Sie 2022, 15:40

galakty napisał(a):Oszczędny i Lexus, hmm... Nie wiem czy auta premium można zaliczyć do oszczędnych, nie samym spalaniem auto żyje

Na 100% oszczędniejszy od dzisiejszych diesli biorąc pod uwagę całokształt. Jedyny minus że jest problem z zamiennikami.
szybki
Moderator - Tuning

07 Wrz 2022, 23:39

Obawiam się, że żadne auto nie spełni wszystkich kryteriów, pomysl o Seacie Leonie 5F 1.4TSI.
Raziel11
Stały forumowicz

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Wałbrzych
Prawo jazdy: 21 03 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Leon 1P / Cupra R
Silnik: 1.6 MPI / 2.0 TSI
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

09 Wrz 2022, 01:43

Siedziałem w: Leonie, v40, nowa Fiesta st, focus, i30, megane, ct200h, peugeot 308 gt, astra

Faktycznie najsolidniejszy był Lexus później Leon. Natomiast peugeot 308 w wersji gt też całkiem solidnie - lepiej niż megane. Reszta to jak dla mnie dużo słabiej. Niestety coś mi nie pasuje w leonie... Chyba ogólnie styl VAGA.

Najwygodniej siedziało sie w Lexusie następnie w 308,magane i leonie.

Biorac pod uwagę te spostrzeżenia muszę przejechać się Lexusem i peugeot 308. Natomiast wybór już raczej padł i będzie się wahał pomiędzy tymi dwoma modelami. Na ct będę najwyżej czekał aż pojawi się atrakcyjna oferta lub jak ubieram większą sumę.
FolkLemur
Nowicjusz

09 Wrz 2022, 07:41

FolkLemur napisał(a):Biorac pod uwagę te spostrzeżenia muszę przejechać się Lexusem i peugeot 308

Są dwie podstawowe różnice lex ct i pug.
Lex jest małą hybrydą więc trzeba polubić jego sposób rozpędzania się co nie każdemu odpowiada i często potrzeba trochę czasu do zaakceptowania takiej jazdy. Druga różnica to stabilność mechaniki tu ct robi miazgę z w/w aut w całym zakresie użytkowania.

No i ważna sprawa stabilność ceny. Ostatnie lexy ct z salonów wyjeżdżały za 120-130k a 10letnie kosztowały 45-50k. O dzisiejszych czasach nie piszę bo są zwariowane.
szybki
Moderator - Tuning