Oszuści na otomoto - 2009 Toyota IQ 10 000PLN

04 Lut 2013, 18:48

Witam.

Otomoto to niestrzeżony rynek zbytu pojazdów, który, pod płaszczem Allegro, tworzy okazje i źródła dochodów dla oszustów.

20 stycznia na otomoto zamieszczone było ogłoszenie
2009_Toyota_IQ_1.0_Multidrive _10_000_PLN
Poszkodowanych proszę o kontakt na poczte: [email widoczny po zalogowaniu] przedstawie moje propozycje rozwiązanie problemu i chętnie wysłucham innych.

Wprowadzenie w temat.
Na otomoto znalazłem okazję jak sami widzicie(10 000zł), autko leasingowe bank skonfiskował klientowi i zależy mu na odzyskaniu kwoty pozostałeś do spłaty samochodu, wiadomo że takie autka mają full ubezpieczenie OC AC autocasco itp. Dlatego cena była atrakcyjna.Odpowiedź na zainteresowanie błyskawiczna, po angielsku, piękny urzędowy język.Cechowali się rozsądkiem i ostrożnościa, chcieli załatwić wszystko bezpiecznie, za pośrednictwem Allegro ( jako neutralnego pośrednika).
Prosili o wysłanie skanu prawa jazdy, dowodu lub paszportun aby potwierdzić dane osobowe potrzebne do wypełnienia umowy wstępnej kupna-sprzedarzy.
Proponowali odbior osobnisty lub wysyłkę na lawecie, dodatkowo płatne 1 500PLN.
Dostałem wiadomośc od [email widoczny po zalogowaniu] o koncie depozytu pod nazwą odbiorcy: Allegro, przedstawiony został cały schemat, procedury, Program Ochrony Kupujących, gwarancja samochodu i ubezpieczenie podczas transportu.
Wpłaty dokonałem z numerem transakcji, skan potwierdzenia wpłaty wysłałem na podany przez nich adres [email widoczny po zalogowaniu] />Po dniu odpisali, że potrzebują dodatkowej osobnej wpłaty 5000 PLN jako gwarancje, że auto zostanie zarejestrowane w Polsce, do zwrotu dla kupującego po przesłaniu skanów polskiego dowodu rejestracyjnego, do pośrednika, włąściciela depozytu [email widoczny po zalogowaniu] />Allegro zapewniało:

Witaj XYZ,

Sprzedawca poinformował nas o płatności i możemy zaświadczyć, że ta transakcja jest również objęte naszym programem ochrony. Możesz kontynuować tę transakcję z ufnością.

Allegro Zespołu.

Z zarejestrowaniem wcześniej problemów nie miałem więć wpłaciłem, skany przesłałem

Kolejną wiadomością od sprzedającego( oszusta) [email widoczny po zalogowaniu] ze wystąpiła pomyłka i jak zwykle szczerze przepraszają za zamieszanie ale nastąpiła pomyłka i gwarancja miała być w wysokości 15 000 PLN i proszę wpłacic resztę czyli 10 000PLN
Natyczmiast napisałem do [email widoczny po zalogowaniu] z podejrzeniem o opszustwo i wycofuję sie z transakcji. W odpowiedzi gwarantowali jw. ze sprzedający poinformował ich o tym i ta transakcja też jest objęta programem gwarancji transakcji.
Napisałem na wyszystkie 4 poczty jak i oryginalne konto allegro, podając wszystkie dane, nr transakcji, z wiadomością, że rezygnuję.
Po tym kontakt się urwał.
Była to nie lada okazja, trzeba było działać bardzo szybko, po dłuższym dochodzeniu okazało się że meile z końcówką [email widoczny po zalogowaniu] nie są prawdziwymi skrzynkami Allegro. Sprzedający podszywał się pod markę Allegro, śmiało dysponował ta marką jak i nazwa w każdej wiadomości jak i w nazwie skrzynki pocztowej. Również podszywał sie pod bank:
BANK LOCK LTD (Registered No NI066114)
19 KNOCKBRACKEN DRIVE,
CARRYDUFF, BT8 8EX,
UNITED KINGDOM
Tel/Fax: +44 289 568 0038

w którego imieniu dokonywał transakcji. Na każde moje podejrzenia odpisywali zapewniając Ochrone Kupujących.W streszczeniu wydaje się to prosty podstęp jednak głębsze wprowadzenie internauty we wszystkie detale i sposób w jaki pisali, wyjaśnia, że jest to bardzo szczegułowo zbudowany plan oszustwa. Ogłoszenie oglądnęło około 200 osób, jestem pewien, że nie jestem sam.

Przestroga:
Otomoto to jedynie ogłoszenia jak anonse. Podstawą działania tej strony jest dokonywanie transakcji twarzą w twarz po obejrzeniu pojazdu, prosty i najbezpieczniejszy sposób.
Nie dajcie sie zwieść na jakiekolwiek inny rodzaj finalizacji tranzakcji, choćby nie wiadomo jak bardzo chroniłby klienta, nie dajcie sie zwieść, taki rodzaj kupna na odległość wogóle nie istnieje na otomoto.
armand
Obserwowany

Auto: Opel Vivaro

15 Sty 2014, 21:08

Witam, przeczytałem w jaki sposób został Pan oszukany na tym portalu otomoto i chciałem powiedzieć, że zostałem w ten sam sposób oszukany. Też zapłaciłem za samochód z tym że 16000zł i sprzedający zażądał jeszcze 5800zł za gwarancje rejestracji pojazdu (której nie wpłaciłem). Chciałem zapytać jak Pan rozwiązał tą sprawę? Czy odzyskał Pan pieniądze?
paulina6
Obserwowany

Auto: Seat

11 Maj 2015, 14:35

chciałbym się z panem skontaktować bo ja też zostałem oszukany na toyotę auris 2007 z przebiegiem 75000 km. Ja straciłem ponad 12000 zł. Co pan dalej załatwił? Mój numer telefonu: 600297643
andlub
Nowicjusz

Prawo jazdy: 28 09 2004
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Opel Astra II
Silnik: 1.7D 55kW
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy 10km/h wolniej robi rożnicę?
    Władze Francji zdecydowały o zmianie ograniczenia prędkości obowiązującego na drogach poza terenem zabudowanym. Kierowcy będą mogli poruszać się tam z prędkością 80 km/h zamiast 90km/h. Zmiana wywołała wiele kontrowersji, ...