Oszuści na otomoto cd.

19 Lis 2013, 16:24

Witam,
w odpowiedzi na podane poniżej ogłoszenie dostałem następującą odpowiedź

[link do Gratka wygasł]

Szanowny kliencie,
Dziękujemy za zainteresowanie naszym samochodem.
Nazywam się Martin Harrison, a ja odpowiem na wszystkie zapytania w imieniu EVO LEASING UK LTD, Wielka Brytania.
Samochód był na podstawie umowy leasingu w EVO LEASING UK LTD, ale właściciel nie był w stanie spłacić swoich miesięcznych rat do naszej firmy, więc podjęliśmy z powrotem w posiadanie tego pojazdu.
Jak widać, cena jest niższa od ceny rynkowej. Musimy pilnie sprzedać samochód, w celu odzyskania pozostałego zapłaty umowy leasingu i jest to ostateczna cena tego pojazdu bez żadnych innych zobowiązań (długów) lub podatków ukrytych.
Pojazd został kupiony z Polski, jest zarejestrowany w Polsce, z polskich dokumentów i polskich tablic rejestracyjnych . Jest w 100% z doskonałej kondycji, nie uczestniczących w wypadkach, dokładnie tak, jak widać to na zdjęciach. Jest on obecnie w Wielkiej Brytanii.
Serwisowany w ASO + 6 miesięcy gwarancji międzynarodowej z naszej firmy. Wystawiam fakturę 23% VAT!
Posiadamy własny dział logistyki tak, jeśli zgadzasz się na zakup samochodu, możemy dostarczyć do domu za darmo (koszty nie uczestniczy), maksymalnie w ciągu 3 dni.
Biorąc pod uwagę, że jest to nasza pierwsza transakcja, wolimyużywać najbezpieczniejsze usługi z Allegro - PayU - aby upewnić się, że masz swój pojazd, a my pieniądze w bezpieczny sposób.
Poinformuj nas, jeśli jesteś zainteresowany kupnem samochodu, i będziemy wyjaśniać, w jaki sposób transakcja będzie działać.
Z poważaniem,
Martin Harrison
EVO LEASING UK LTD
Company Number: 03731299
4, Fillebrook Court
Leigh-On-Sea
Essex
SS9 3LH
United Kingdom

Dostałem również zdjęcia owego samochodu z odsłoniętymi tablicami rejestracyjnymi: KNT KP07.
Po mojej odpowiedzi kolejny mail (podał nawet nr VIN):

Szanowny kliencie,

Gwarancja jest dostępna w Polsce i dowolnym salonu Skody. Nasza firma jest zarejestrowana w Wielkiej Brytanii.
VIN: TMBHA61Z0D2093662
Możemy sfinalizować transakcję w ciągu maksymalnie 3 dni.
Jak już wspomniano w poprzedniej wiadomości, transakcja zostanie dokonana poprzez PayU Allegro, usługi w 100% ochrony kupującym a sprzedającym.
Jeśli nie jesteś zaznajomiony z PayU Allegro Oto kroki transakcji:
Najpierw musimy swoje imię i nazwisko, adres dostawy i numer telefonu. Jak tylko będziemy mieć te informacje, skontaktujemy PayU Allegro i rozpoczyna procedurę.
Po transakcja jest uruchomiona, Allegro wyznaczy agenta, który zadba o tej transakcji (pojawia się osobiście z naszym kierowcą na dostawy). PayU Allegro skontaktuje się z fakturą, instrukcji płatniczych oraz wszystkie informacje potrzebne. Zostaniesz zaproszony do złożenia kaucji w wysokości 50% ceny samochodu (18 500 PLN) w polskim rachunku bankowym. Konto bankowe jest przechowywany przez podmiot z PayU, który przybył osobiście na dostawy. Fundusze będą przechowywane przez PayU Allegro na swoje konto podczas transakcji, jako środek bezpieczeństwa, że otrzymasz samochód. Reszta płatności będą dokonywane po otrzymaniu i sprawdzić samochód.
Po wysłaniu płatności na PayU Allegro, rozpoczniemy transport samochodu na adres, a otrzymasz go w maksymalnie 3 dni.
Będziesz korzystać z 5 inspekcji dni okres. W tym okresie, można przetestować samochód, zabierz go do mechanika i sprawdzić wszystkie dokumenty.

a) Jeśli zdecydujesz się utrzymać samochód, PayU Allegro wyda fundusze dla naszej firmy.

b) Jeśli zdecydujesz się go odrzucić, PayU Allegro zwróci pieniądze tego samego dnia, a nasz kierowca będzie przyjść i tył samochodu (nie koszty związane).
Samochód będzie wyposażony we wszystkie dokumenty niezbędne do rejestracji (wszystkie dokumenty pojazdu, umowa kupna-sprzedaży, faktura), jak również 6 miesięcy gwarancji.
Ponadto, nasza firma wysyła uwierzytelniony umowy sprzedaży, gdzie są to warunki zostaną określone.
Transport będzie do 3 dni, a oczywiście będzie ubezpieczony pojazdu podczas transportu.
Jak widać, to rozwiązanie jest w 100% bezpieczne dla obu stron (sprzedający i kupujący), ponieważ możemy mieć pewność, że masz pieniądze przygotowane do zakupu samochodu, a depozyt w pełni pokryte i gwarantowane przez PayU Allegro.
Jeśli chcesz kupić samochód, odpowiedz nam następujące informacje:
Imię i nazwisko:
Pełny adres:
Miasto / Region:
Kod pocztowy:
Kraj:
Numer telefonu:
Z poważaniem,
Martin Harrison
EVO LEASING UK LTD
Company Number: 03731299
4, Fillebrook Court
Leigh-On-Sea
Essex
SS9 3LH
United Kingdom

Tak więc może ktoś chce podjechać do UK po skodę?? :lol:

Pozdrawiam i UWAŻAJCIE bo łatwo się wkręcić!!
youzeq
Obserwowany

Auto: Ford

20 Lis 2013, 19:06

Witam
Uważajcie również na takie historyjki:
Dzien dobry,

Dziekuje za zainteresowanie kupnem mojego samochodu i bardzo przepraszam za tak pózna odpowiedz. Samochód jest w doskonalym stanie i nigdy nie ulegl zadnemu wypadkowi. Jestem prawowitym wlascicielem samochodu, który nie jest obciazony zadnym zastawem ani kredytem, a zarejestrowany jest na moje nazwisko.
Prosze o kontakt, jezeli jest Pan nadal zainteresowany.
oraz

Dzien dobry,

Przede wszystkim przepraszam za tak pózna odpowiedz, ale bylem bardzo zajety praca.
Nazywam sie Emil Berg, mieszkam w Brønderslev, w Danii.
Dziekuje za zainteresowanie moim samochodem 2007 Fiat Bravo II 1.9 Jtd Sport.
Cena samochodu to zaledwie 14 500 PLN. Auto jest w bardzo dobrym stanie, nie ma z nim zadnych problemów natury technicznej czy mechanicznej.
W silniku nie wystepuja zadne usterki, samochód nie ma wgniecen, zadrapan, ani zadnych ukrytych wad.
Auto zarejestrowane zostalo w Polsce, ma polskie tablice rejestracyjne. Pracuje dla BP w Danii. Na rok zostalem wyslany przez firme do Polski, aby zrealizowac projekt dla BP Polska, a teraz wrócilem do domu, wiec jestem zmuszony do sprzedazy samochodu. W zwiazku z brakiem czasu i moja praca, musze sprzedac auto za posrednictwem Allegro. Wynika to z faktu, ze proponuja oni Ochrone Kupujacych. Samochód znajduje sie w Polsce w posiadaniu Allegro, które bedzie posredniczyc w sprzedazy, co oznacza, ze platnosc za auto i jego rejestracja w Pana imieniu beda realizowane przez nich. Jesli jest Pan zainteresowana zakupem, prosze dac mi znac, a wyjasnie szczególowo jakie czynnosci wykonac, aby zrealizowac transakcje. Wszystko zostanie przeprowadzone bardzo szybko i wejdzie przyjac w posiadanie auta w przeciagu 3 dni. Jednoczesnie, aby uniknac jakichkolwiek watpliwosci dotyczacych przedmiotu sprzedazy, bedzie mial do dyspozycji 48 godzin oraz limit 150 km, aby przetestowac samochód i sprawdzic dokumenty. Podczas tego okresu bedzie mozna zdecydowac, czy nabyc samochód, czy tez zrezygnowac z zakupu. Bede czekal na Pana decyzje!

Dziekuje z góry!

pozdrawiam
Oczywiście zdjęcia samochodu na polskich tablicach z płocka.
marcin4200
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: fiat

01 Sty 2014, 17:44

Witam również zostałem oszukany Ale byli tacy sprytni ze podszyli sie pod POK Allegro Wiadomosci jak od allegro i niestety utopiłem 15tys zł
Jest ktos na forum co odzyskał pieniądze ? idzie cos zrobic w tym temacie ?

Witam,

Dziekuje za zainteresowanie kupnem mojego samochodu i bardzo przepraszam za tak pózna odpowiedz. Samochód jest w doskonalym stanie i nigdy nie ulegl zadnemu wypadkowi. Jestem prawowitym wlascicielem samochodu, który nie jest obciazony zadnym zastawem ani kredytem, a zarejestrowany jest na moje nazwisko.
Prosze o kontakt, jezeli jest Pan nadal zainteresowany.

Dzien dobry,

Przede wszystkim przepraszam za tak pózna odpowiedz, ale bylem bardzo zajety praca.
Nazywam sie Nørgaard Patrick, mieszkam w Brønderslev, w Danii.
Dziekuje za zainteresowanie moim samochodem 2007 Volkswagen Passat Variant 2.0 TDI DPF.
Cena samochodu to zaledwie 15.400 PLN. Auto jest w bardzo dobrym stanie, nie ma z nim zadnych problemów natury technicznej czy mechanicznej.
W silniku nie wystepuja zadne usterki, samochód nie ma wgniecen, zadrapan, ani zadnych ukrytych wad.
Auto zarejestrowane zostalo w Polsce, ma polskie tablice rejestracyjne. Pracuje dla BP w Danii. Na rok zostalem wyslany przez firme do Polski, aby zrealizowac projekt dla BP Polska, a teraz wrócilem do domu, wiec jestem zmuszony do sprzedazy samochodu. W zwiazku z brakiem czasu i moja praca, musze sprzedac auto za posrednictwem Allegro. Wynika to z faktu, ze proponuja oni Ochrone Kupujacych. Samochód znajduje sie w Polsce w posiadaniu Allegro, które bedzie posredniczyc w sprzedazy, co oznacza, ze platnosc za auto i jego rejestracja w Pana imieniu beda realizowane przez nich. Jesli jest Pan zainteresowana zakupem, prosze dac mi znac, a wyjasnie szczególowo jakie czynnosci wykonac, aby zrealizowac transakcje. Wszystko zostanie przeprowadzone bardzo szybko i wejdzie przyjac w posiadanie auta w przeciagu 3 dni. Jednoczesnie, aby uniknac jakichkolwiek watpliwosci dotyczacych przedmiotu sprzedazy, bedzie mial do dyspozycji 48 godzin oraz limit 150 km, aby przetestowac samochód i sprawdzic dokumenty. Podczas tego okresu bedzie mozna zdecydowac, czy nabyc samochód, czy tez zrezygnowac z zakupu. Bede czekal na Pana decyzje!

Dziekuje z góry!
adamj90
Obserwowany

Auto: Astra III

19 Mar 2014, 20:35

Witam. Dzięki temu forum udało mi się w porę zorientować, że ktoś chce mnie oszukać.
Oczywiście schemat podobny: pan z zagranicy (Anglii), auto zarejestrowane niby w Polsce ale obecnie w Londynie i jeżeli tylko się zdecyduje auto zostanie wysłane do mnie firmą specjalizującą się w takim transporcie. Koszt przesyłki pokrywa sympatyczny pan Daniel Carel, rzekomy właściciel pojazdu.
Nazwa firmy, która miała wykonać transport: Transport Car Logistics (http://www.tcltduk.com/)
Nawet dostałem potwierdzenie nadania pojazdu, skan wypełnionej przez pana Daniela umowy kupna - sprzedaży i skan jego paszportu. Tylko, że moja podejrzliwość i nieufność do tej "super okazji" mnie uratowała. Po pierwsze podpis pana na umowie różnił się od podpisu w paszporcie, po drugie na całe szczęście szukając informacji o firmie przewozowej natrafiłem na to forum. Po tym co tu przeczytałem szybko zrezygnowałem z całej transakcji:) ale chciałem sprawdzić sympatycznego pana. Poprosiłem go o skan dowodu rejestracyjnego oraz ubezpieczenia OC, ale jakoś nie dostałem go do dzisiaj, jedyny kontakt od pana ponaglał dokonanie wpłaty i dopytywanie się, dlaczego przelew jeszcze nie dotarł do firmy przewozowej.
poniżej wklejam mail-a od firmy przewozowej:

This message was sent to you by our logistics team to inform you that the vehicle has been loaded into a Transport Cars Logistics enclosed carrier and it's ready for shipment.
Here's your tracking details:
To verify the status and future updates, on our website (http://www.tcltduk.com) and verify your tracking number entering :
Tracking ID#: TCL214956 at the Tracking section to find out more information about your shipment.
Amount to Deposit: 27,500.00 PLN
...................................................

* Account : Easy Logistic

* Account Number : 13874869

* Sort Code : 20-42-58

* IBAN : GB12 BARC 2042 5813 8748 69

* Swift Code : BARCGB22

* Bank Name : Barclays

* Address : 2nd Floor Flat,28 Bedford Square, Brighton, BN1 2PL

* Country: United Kingdom

As soon as the money transfer is completed, send us the transfer
receipt by e-mail to: [email widoczny po zalogowaniu] />
Important ~ Please complete your payment using " EXPRESS " form
of a bank transfer. In this way the money reaches faster our account and we
are able to initiate the shipping procedure faster. This means that we save a lot of time!

Mam nadzieję, że ta wiadomość uratuje kogoś, tak jak wcześniejsze uratowały mnie:)

Jeszcze jedna rada. Jeżeli ktoś już zrobił przelew i dopiero przeczytał wpisy z tego forum jeszcze może to odkręcić, pod warunkiem, że nie upłynęło 48 godzin od dokonania przelewu. W banku można złożyć reklamację i zatrzymać przelew. Wiąże się to z pewnymi kosztami reklamacji (do ok. 100 PLN) ale chyba w razie czego stracić tyle, a nie swoje, niejednokrotnie pewnie, całe oszczędności.
Zbyszek1224
Obserwowany

Auto: opel astra II

20 Mar 2014, 11:16

Witam
Jak jest cena atrakcyjna i brak numeru telefonu, aczkolwiek ostatnio trafiłem na ofertę gdzie był numer tel ale nie prawidłowy to na bank oszust. Dla zmylenia zdjęcia autek są z tablicami polskimi ale zawsze jest ta sama procedura. Ogłoszenia pojawiają się zazwyczaj w weekendy, kiedy uśpiona jest czujność administratorów portalu.
Zanim zrobicie przelew zastanówcie się 100 razy pozdrawiam
marcin4200
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: fiat

27 Mar 2014, 03:24

( pozdrawiam wszystkich jako nowy użytkownik forum : )

Również my trafiliśmy na bezczelnych oszustów.
Nie mamy najmniejszej wątpliwości, że chodzi o zorganizowaną grupę przestępczą.
Oto oferta:
http://www.autotrader.pl/samochody-osobowe/sprzedam-volvo-s80-diesel-inowroclaw/130528122

Przy okazji tej próby wyłudzenia doczytaliśmy się, że upadający Autotrader to biznes spółki Agora, wydawcy propagandowego dziennika Gazeta Wyborcza.
Również przy tej okazji przekonaliśmy się, że pomimo zgłoszenia i sprawy nie budzącej najmniejszej wątpliwości, administracja serwisu Autotrader ma użytkowników głęboko w D*, czego dowodzi fakt utrzymywania ogłoszenia (będącego próbą wyłudzenia i dość znacznej sumy) przez kilkanaście godzin od zgłoszenia im nadużycia.

W ogłoszeniu podano nieistniejący numer telefonu.
Oczywiście, można się pomylić, więc natrafiwszy na nie, wysłaliśmy krótkie zapytanie z formularza. Nie licząc specjalnie na odzew. I w ogóle nie licząc za bardzo na autentyczność oferty z uwagi przede wszystkim na zbyt atrakcyjną cenę - ale z tym bywa naprawdę różnie, wiec zawsze warto sprawdzić, okazje jednak istnieją.

W odpowiedzi złodziej, klient szanowany przez Agora SA niż pozostali użytkownicy, odpowiedział w typowym stylu szajki złodziejskiej. Cytuję:

Dziekuje za zainteresowanie moim samochodem. Samochód jest nadal dostepny i jest w doskonalym stanie, bez rys i wszelkiego rodzaju uszkodzenia, silnik pracuje jak nowy. Samochód jest zarejestrowany w Polsce na moje nazwisko i tytulem wlasnosci jest oczyszczony z wszelkich zobowiazan.
Cena ofertowa wynosi : 55.000 PLN lacznie z kosztami wysylki.
Mieszkalem w polsce i kupilem ta samochód od tam, ale niedawno przenioslem w Wielka Brytania.
Jesli jestes zainteresowany wyslij mi e-maila, a ja wysle Ci wiecej informacji na temat wysylki i platnosci.

Z powazaniem,
Daniel Carel

P.S. Przepraszam za wszelkie gramatycznye bledy ale umiem mówic poprawnie tylko po francuski i angielsku.

Jak tylko to przeczytałem, mówię sobie "bingo!" i tylko mysli politowania przeszły mi przez głowę, typu "znowu jakiś murzyn kombinuje, nie dostrzegając debilności swojego podstępu", bo skjojarzyło mi się z komicznymi historyjkami sprzed dekady, kiedy to dostawało się maile od wdów po wojskowych czy ministrach z Nigerii co to mają miliony zablokowane w banku i szukają pomocnika w celu wydostania ich za wcale nie drobną opłatą, itp. itd. bajki dla debili.

Niestety, jak się okazało gdy zatelefonowałem z "donosem" przez pomyłkę do OtoMoto, naiwni jednak się zdarzają i realnie tracą masę pieniędzy na rzecz złodziejskich gangów.
Pani z OtoMoto była całkiem zorientowana w temacie i nawet przejęta. Niestety, ogłoszenie było na Autotrader, smutnym serwisie ogłoszeniowym Agory, na którym jak zauważyłem niewiele osób się ogłasza i ogłoszenia prymitywnych złodziei muszą widać być poważną podporą tego żałosnego, upadłego przedsięwzięcia.

Ale wróćmy do sprawy.
Po wysłaniu (z czystej już ciekawości co też nadejdzie w odpowiedzi w tej oczywistej już sytuacji ) e-maila, w którym zaznaczyłem, że jesteśmy zainteresowani pojazdem ale wyłącznie już znajdującym się w RP, nadeszła odpowiedź od złodziei, podpisana też nazwiskiem Daniel Carel. Odpowiedź po francusku (ale średnio gramatycznie i ortograficznie - myślę, że tłumaczenie automatyczne z angielskiego albo polskiego), gdyż w ztym języku odpowiedzieliśmy; więc ją streszczam z auto tłumacza z drobnymi korektami:

Teraz pracuję w Wielkiej Brytanii i dali mi miejsce noclegowe , nowy samochód i numer telefonu do użytku wewnętrznego . Samochód jest tutaj ze mną i jest gotowy do wysłania .
Transakcja zostanie dokonana przez Logistics http://www.tcltduk.com Transportu , który jestnajlepszym tutaj .
Mam zamiar opisać etapy :
- Wyślij swoje imię , nazwisko i adres , aby wysłać samochód i numer telefonu do kontaktów z wjazdu do kraju .
- Mam zamiar udać się do uzyskania dokumentów TCL względem sprzedaży wysyłce samochodu .
- Później jest gotowa do wysłania, otrzymasz obrażeń sprzedaży / zakupu przeze mnie wypełniony , podpisany i zatwierdzony przez radcę prawnego i zostaną wypełnione przez Ciebie , jeśli się na zakup od końca .
Otrzymasz również fakturę i dane transakcji , numer konta i koszty przedsiębiorstwa żeglugowego w celu sprawdzenia trasy transportu na linii http://www.tcltduk.com sekcja Kontynuacja miejscu .
- Po otrzymaniu tej informacji , w tym ID konta jest potrzebne do dowodu wpłaty i wysyła zeskanowane przez firmę transportu arkuszy banku .
-Pieniądze zostaną w hrabiego firmy transportowej , aż zdecydujesz się na zakup samochodu .
- Jeśli coś się nie zgadza lub nie lubi ( co nie jest w naszym przypadku ) , masz prawo do jej odrzucenia , a pieniądze zostaną przelane na konto w ciągu 5 dni roboczych .
-Samochód będzie dostarczony na drodze, a czyny są osobno zapakowane przez samochód .
Cena wynosi 55000 itransportu osiągnąć w ciągu 3-5 dni.

Jeśli chce pan kupić samochód , czekam na odpowiedź z nazwy i pełnego adresu .

Komentarza raczej nie potrzeba. Trudno mi sobie wyobrazić, że ktoś naprawdę daje się nabrać na tak schematyczny scenariusz wyłudzenia.
Współczuję poszkodowanym ale zbyt inteligentni to oni nie są z pewnością.
Mam nadzieję, że ja również komuś pomogłem tym postem.
Przy okazji znów trochę światła na etykę spółki Agora SA z ul. Czerskiej.
Również ciekawa rzecz:
spróbujcie tę działalność przestępczą zgłosić bankowi Barclays, z którego konta szajka przestępców korzysta w sposób zdaje się nieskrępowany.
Spróbujcie zgłosić tę działalność przestępców brytyjskiej policji.
Oczywiście nie telefonując a pisząc drogą elektroniczną.
Obie instytucje wydają się niezainteresowane, sądząc po niemożliwych do przejścia w tym przypadku formularzach i ścieżkach przekierowań.
Pozostaje więc tylko być czujnym, inteligentnym i mocno trzymać się za portfel.
furmido
Obserwowany

Auto: kilka
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowe wyścigowe Mitsubishi MiEV Evolution II na PPIHC
    Podczas 91. edycji słynnego wyścigu Pikes Peak International Hill Climb (PPIHC) nowe wyścigowe Mitsubishi MiEV Evolution II zajęły drugie i trzecie miejsce w kategorii pojazdów z napędem elektrycznym. Pojazdy poprowadzili ...
    Toyota RV-2 - sportowy kamper
    Wielkie sportowo-turystyczne coupe, które jednocześnie może pełnić rolę praktycznego domu na kółkach? Wszystko to brzmi bardzo nierealistycznie, ale ten samochód istniał naprawdę! Oto Toyota RV-2! Sportowy ...

06 Maj 2014, 22:46

Pan Carel Daniel tym razem sprzedaje C5, ponieważ dostał pracę, służbowy samochód i "zakwaterowanie" w Hiszpanii... pracowity koleś... i rozchwytywany.
W prawdzie nie dałem się przekonać do transakcji w ciemno (już taki ciemny nie jestem), ale, niestety, przed przeczytaniem tego forum, wysłałem do nich (to pewnie jakaś szajka) foto pierwszej strony mojego dowodu os. Na szczęście już nieaktualnego (na wszelki wypadek), z numerem zaczynającym się na ABT.
Chciałem w związku z tym uprzedzić Szanownych Grupowiczów, że jeśli zobaczą ogłoszenie z moim imieniem i nazwiskiem (Marek Szymkiewicz), dotyczące innego samochodu niż stara Xantia (której akurat chcę się pozbyć), to upewnijcie się bardzo dobrze, że to nie oszuści. Ponieważ, jednak, nie tylko ja noszę to imię i nazwisko, serdecznie przepraszam za niedogodności wszystkich moich "sobowtórów", których moja nieroztropność naraziła na kłopoty.
Jutro idę na policję zgłosić próbę wyłudzenia.
Grupowiczom dziękuję za ostrzeżenia i pozdrawiam.

MS
marekesz
Obserwowany

Auto: Xantia

19 Maj 2014, 10:01

Dzięki temu forum nie daliśmy się nabrać na kolejnych oszustów!
Kolejny oszust z Finlandii- Andrejs Taranuha. Ogłoszenie zniknęło w ciągu kilku godzin z otomoto od momentu kiedy napisaliśmy pierwszego meila.. Początkowo myśleliśmy że to z racji tego że nie Pan nie podał numeru telefonu. Wszystko szło baardzo szybko i sprawnie. Decyzję musieliśmy podjąć w ciągu zaledwie kilku godzin bo ponoć taki natłok chętnych.

Nazywam się Andrejs Taranuha i pracowałem dla NOKIA jako inspektor. Nokia opracowała kilka projektów w Polsce, do którego został przypisany. Oczywiście, były one pozytywny, więc wróciłem do mojego domu w Helsinkach, w Finlandii. Mam ten samochód z Polski i nie mogę go zarejestrować w Finlandia, ponieważ drogie. Sprzedaję ten samochód tak tanio, ponieważ jest to bardzo drogie, aby go zarejestrować w Finlandia. Samochód jest tu ze mną w Finlandia.
Samochód zarejestrowany jest w Polsce.Samochód jest w doskonalym stanie, nie ma uszkodzeñ, bezwypadkowy. Nie posiada zadrapañ, garazowany, nigdy nie palil w samochodzie i nie ma zadnych kredytów do niej przywiazani. Samochód jest w pelni oplacone.Wnêtrze jest równiez w doskonalej formiSilnik jest równiez w bardzo dobrym stanie, nie ma z nim problemów.Pojazd posiada pelna dokumentacjê serwisowania. Jest on równiez zarejestrowany w Polsce i jest to jeden z powodów, dlaczego sprzedajê samochód w Polsce. Samochód jest równiez ubezpieczony. Posiada wszystkie dokumenty.eśli potrzebują Państwo więcej informacji prosimy o poinformowanie mnie o tym w następnym e-mail. Również dam ci więcej informacji na temat, jak transakcja zostanie sfinalizowana.Nie jestem native speakerem języka polskiego, więc jeśli odpowiedź w języku angielskim będzie to idealne.
PS Zdjęcia były z tablicami rejestracyjnymi więc tpo również nas zmyliło. Niestety właścicielem okazał się ktoś inny.
Później śpiewka o towarzystwie żeglugowym z licencją prawną EURO EXPORT&SHIPPING. 3 kroki do zdobycia samochodu tj: wysłanie danych osobowych, kontakt z firmą , wpłata na konto do którego Pan Andrejs nie miał dostępu. Samochód miał pozostawać w depozycie wraz ze wszystkimi dokumentami, czekał na wysyłkę.
Pieniądze miały zostać przesłane(cała kwota) na konto bankowe:
Recipient: EURO E & S
Bank Name: Barclays Bank PLC
IBAN: GB80 BARC 2005 5743 3886 62
Wszystko sprytnie załatwione: numer przesyłki, skan "faktury".
Wszystko na zmianę pisane raz po angielsku raz po polsku. Angielski też łamany ponieważ chyba nie końca łapią się w czasach i formach zdań. :no:
Uważnie czytajcie ogłoszenia i nie dajcie się nabrać bo jeżeli wyślecie pieniądze nie bezpośrednio na konto gościa a na konto firmy to przypuszczam że nic mu nie udowodnicie nawet jeżeli macie dane, adres.....(choć nie jestem prawnikiem).
anita357
Obserwowany

Auto: Honda

24 Cze 2014, 12:45

Witam mam kolejne dane oszuta z otomoto

Brian Stanford
------------------------------------------------------------------------
BST Motors Ltd
745-747, High Rd
Ilford, Essex
IG3 8RN
Wielka Brytania
Numer firmy: 7971528
maila dostałem indentycznego jak ponizej
Marcin44845
Obserwowany

Prawo jazdy: 12 05 2005
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Seat
Silnik: 1.4 tsi
Paliwo: Benzyna + CNG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

27 Cze 2014, 14:53

Kolejny oszust na otomoto :)

podają się za bank z Finlandii S-Pankki-Oy, maile na otomoto wysylane byly na [email widoczny po zalogowaniu] nastepnie byla odpowiedz z maila [email widoczny po zalogowaniu] (ale w rzeczywistosci pochodzily z maila [email widoczny po zalogowaniu] co ciekawe wyslalem zapytanie na to samo ogloszenie z 2 innych adresow i dostalem te same maile wstepne:

Kod: Zaznacz wszystko
[Aby wyświetlić zawartość tego pola musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

maile z ktorych pochodzily inne odpowiedzi to:[email widoczny po zalogowaniu] [email widoczny po zalogowaniu] />
najciekawsze że IP nadawcy jest 86.149.150.73, 86.6.199.214, 84.205.164.249, 86.149.150.73 - oznacza że zapewne korzystają z tora :( wiec sie nie da ich namierzyc.
tweedlemb
Obserwowany

Prawo jazdy: 26 02 1996
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Skoda Fabia
Silnik: 1.3 75KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2004

03 Lip 2014, 16:07

tak jest! :D ja tez typka na probe wystawilem i napisalem na maila ktorego podal w ogloszeniu a tu prosze za chwile ogloszenie zniklo z otomoto.pl :) dobrze ze wszedlem na forum i poczytalem a juz mialem na uwadze pieknego Passacika CC :3
MłodyGuri123
Obserwowany

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW
Silnik: 3.0 TDI
Paliwo: Diesel
Typ: Kabriolet
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2008

14 Lip 2014, 00:08

a tak się napaliłem na tego Merca CLS-a :(
oczywiście wysłano mi plik zdjęć owego cacuszka, która jeszcze podsyciła mnie na CLS.. dobrze że znalazłem to forum bo chyba byłbym wstanie zapłacić zaliczkę, jednak widzę że to oszuści. w odpowiedziach na maile otrzymałem propozycję transportu pojazdu w dokładne miejsce za 1500zł ( odziwo za tyle, co wszystkim tutaj proponują taką cenę), i transakcję poprzez allegro. Oferty na otomoto już nie ma.
PS oni się podszywają pod nazwą tego banku czyli lahiTapiola - W rzeczywistości taki bank istnieje i działa w miejscowości podanej przez 'sprzedawcę'. Czy raczej nie mają nic wspólnego z tym?

Witaj,

Po pierwsze , przepraszam za błędy gramatyczne , nie mówię po polsku , używam tłumacza . Jeśli to możliwe , proszę mi odpowiedzieć w języku fińskim i angielskim .

Jak już zapewne zauważylipojazd ma niską cenę , to dlatego, że to na podstawie umowy leasingu w naszej firmie LähiTapiola ( z Finlandii ) , alewłaściciel nie był w stanie zapłacić swoich miesięcznych rat do naszej firmy , więc odebrał posiadanie pojazdu.

Teraz możemy go sprzedać za cenę wymienionych , w celu odzyskania pozostałego wypłaty umowy leasingu i jest tocena ostateczna pojazdu i nie ma innych zobowiązań ( należności) lub ukryte podatki do naszej firmy .

Powinieneś wiedzieć, żesamochód został zarejestrowany w Polsce i ma wszystkie dokumenty w języku polskim , dlatego sprzedajemy pojazd z powrotem w Polsce . Pojazd jest w doskonałym stanie i poszukuje pracy , bez żadnych wad ukrytych , nie uczestniczących w wypadkach , dokładnie tak, jak widać to na załączonych zdjęciach.

Nasza firma oferuje Państwu wszystkie dokumenty wymagane do rejestracji i 6 miesięcy gwarancji obowiązuje w każdym autoryzowanym serwisie z Polski .

Pojazd znajduje się na nasz adres poniżej w Finlandii , ale mamy własne logistyka i oferują bardzo atrakcyjne usługi dostawy w rozsądnych cenach ( tylko paliwa i opłat trasa ) . Jeśli nadal jesteś zainteresowany , prosimy o przesłanie dokładnej lokalizacji (kod pocztowy , miasto , a nawet swoją ulicę, jeśli to możliwe) , aby dać dokładną kwotę trzeba zapłacić za dostawy.

Dziękuję.

Taika Kivela

LähiTapiola
koneeef
Obserwowany

Prawo jazdy: 17 01 2008
Auto: opel insignia
Silnik: 2.0 cdti 160KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2010

21 Lip 2014, 09:28

Dziękuję wam za to forum ponieważ dzięki wam uniknąłem oszustwa i postanowiłem do was dołączyć... Przedstawiam teraz schemat i dane tym razem ofert sprzedaży z Finlandii.. Byłem zainteresowany Alfa Romeo 159 1,9 150 KM w kolorze czarnym...ogłoszenie znalazłem na oto moto w niedzielę wieczorem ... link autoexpo.otomoto.pl/osobowe?p=1 . W poniedziałek już na tej stronie widniał sprzedawca z Nysy... Napisałem email i dostałem VIN z którego wynikało ze to samochód o takiej pojemności z 2008 roku oraz przesłano mi zdjęcia czerwonej 159 , następnie dostałem przez allegro fakturę aby przelać pieniądze na konto i zobaczyłem ze zupełnie za inną pojemność bo 2.4 i tu postanowiłem poszukać i znalazłem na forum tego samego sprzedawcę...

11,800.00 PLN is the total price, no other payments or costs. As we have mentioned in our last e-mail we prefer to use Allegro transactions which is to everyone benefit.

If you're not familiar with the Allegro transactions I will try to explain in a few words.

We will advertise the vehicle on Allegro and we will provide you the link to make the purchase directly from them website.

After you will purchase the vehicle from Allegro, they will send you the invoice so you can deposit the money into them bank account.

After the amount is deposited, our company must deliver you the vehicle for a 7 days inspection period during which you need to decide whether to accept the vehicle or not ( the vehicle will be delivered at your address ). Delivery will take up to 3 days and of course the vehicle will be insured during transport.

If you reject it, your deposit is returned in full by Allegro and we have to arrange shipping back for the vehicle on our expense.

If you choose to accept the vehicle, you have to give your consent to Allegro so the money will be transferred into our company account in Finland and you will pay the delivery fees directly to our driver.

This works for us because we see the money exists and is held by Allegro in a secured account.

It works for you too because the deposit is also guaranteed by Allegro and you are the only person who can access the funds.

We hope you are satisfied with the transaction terms and that you will let us know your decision as soon as possible so that we do not waste time .

Thank you for your time!
Taika Kivela

LähiTapiola
Eerikinkatu 6 B,
20100,Turku,
Suomi
T/F: +358 248 084 403

TŁUMACZENIE
11,800.00 zł to cena całkowita, bez żadnych innych opłat lub kosztów. Jak już wspomnieliśmy, wolimy używać transakcji Allegro, która jest korzystna dla wszystkich.

Jeśli nie jesteś zaznajomiony z transakcjami Allegro, postaram się wyjaśnić o co chodzi w kilku słowach.

Wystawiamy pojazd na Allegro i wysyłamy ci link, abyś mógł dokonać zakupu bezpośrednio z Allegro.

Po zakupie pojazdu z Allegro, wysyłana jest faktura, więc można wpłacić pieniądze na ich konto bankowe.

Pieniądze są wtedy zdeponowane, więc nasza firma musi dostarczyć Panu pojazd przez okres 7 dni, a następnie Pan decyduje czy przyjmuje Pan pojazd czy nie (zostanie on dostarczony pod Pański adres). Dostawa będzie trwać do 3 dni i oczywiście pojazd zostanie ubezpieczony na czas transportu.

Jeśli Pan odrzuci przyjęcie pojazdu, depozyt w całości zostanie zwrócony przez Allegro i będziemy musieli zorganizować wysyłkę powrotną samochodu, na nasz koszt.

Jeśli zdecydujesz się przyjąć pojazd, musisz wyrazić zgodę na Allegro, więc pieniądze zostaną przelane na nasze konto firmy w Finlandii i zapłatę za przesyłkę pobierze bezpośrednio nasz kierowca.

To dla nas dobra opcja, bo wiemy że pieniądze są zabezpieczone na Allegro.

Dla Pana też jest to dobra opcja, ponieważ depozyt jest jakby ubezpieczony, a Ty jesteś jedyną osobą która ma dostęp do zabezpieczonych środków finansowych na Allegro.

Mamy nadzieję, że jest Pan zadowolony z warunków transakcji i że przekaże nam Pan swoją decyzję jak najszybciej, tak aby nie tracić czasu.

Bardzo się cieszę ze udało mi się uniknąć oszustwa i przestrzegam wszystkich przed takimi oszustami a w szczególności przed niżej wymienionym

Taika Kivela

LähiTapiola
Eerikinkatu 6 B,
20100,Turku,
Suomi
T/F: +358 248 084 403
Dariozo
Obserwowany

Prawo jazdy: 10 10 1989
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Seat Toledo
Silnik: 1,9 TDI 110 KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2000

23 Lip 2014, 21:28

Ostrzegam przed:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Auto bite robiony cały bok.
diablomichal
Nowicjusz

Auto: P 206
Silnik: 1.1
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2002

03 Wrz 2014, 07:43

Adam Szulta z Ciechocinka! Oszust jakich mało! Ostatnio kupiłam samochód z pozoru wydawało się wszystko ok, ale jak ściągnęliśmy zderzak z przodu to okazało się że samochód był aż spawany! Jak tak można! Ponadto Pan ma pensjonat w Ciechocinku - jeśli oferuje takie usługi jak sprzedaje samochody to ja bardzo serdecznie przepraszam!

Mam nadzieję że nikt się na niego nie natchnie, ponieważ ja dzwoniąc do niego i oczekująć wyjaśnień usłyszałam że wszystko widziałam a świadków nie mam!

Krętacz, oszust i degenerat!!
kosa435
Nowicjusz

Auto: Toyota Yaris