Oszuści na otomoto cd.

14 Maj 2015, 23:27

Ja również ponownie znalazłem na motogratka 4 ogłoszenia z nie istniejącymi numerami telefonów. Są to BMW, Audi toyota auris i ford focus. Nie płacić żadnej kasy!
andlub
Nowicjusz

Prawo jazdy: 28 09 2004
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Opel Astra II
Silnik: 1.7D 55kW
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

15 Maj 2015, 19:52

Drodzy Państwo :) kolejna próba wyłudzenia, tym razem moto.gratka.pl
[link do Gratka wygasł],
schemat ten sam, autko zarejestrowane w Polsce, czeka w IR żeby je kupić, sprzedający opłaca transport, trzeba mu tylko przesłać zaliczkę, żeby być "wiarygodnym" kupującym.
ull
Obserwowany

Prawo jazdy: 17 08 2008
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Renault Twingo II

18 Maj 2015, 20:20

Witam.
Pozwolę dołączyć się do tematu. Samochód znaleziony na otomoto.pl Sprawa dotyczy Opla Zafiry rok prod. 2006, numery rejestracyjne CLI AC 50 (zarejestrowany i opłacony w Polsce), 171 tyś. km. VINW0L0AHM756G129066 . Również - niestety - dałem się wkręcić. Sprzedający podaje się za:
Dr. Christian Alexander Leue
Ικάρου 7, 145 64, Κηφισιά
Tel: 211 1980151
Fax: 211 1982774
Email: [email widoczny po zalogowaniu]

Okazuje się, że ten lekarz - stomatolog istnieje, napisałem do niego w dniu kiedy zdecydowałem się przelać kasę.... miałem pecha, facet odezwał się do mnie poprzez FB po trzech dniach i napisał mi, że ktoś ukradł jego tożsamość, stronę internetową itp. i że całą sprawę zgłosił do Greckiej policji. Natychmiast poleciałem do banku, żeby anulować przelew (jest to możliwe do max 2 dni od momentu dokonania przelewu i kosztuje 50 zł - w moim banku) ..... niestety było za późno.
Wydawało mi się, że zrobiłem wszystko co możliwe, nawet rozmawiałem z gościem (dzwoniłem na podany numer do Grecji), sprawdzałem na stronach czy gdzieś istnieje facet (jakikolwiek opinie - dobre lub złe - nic nie znalazłem). Faktury i umowy wyglądały dobrze przygotowane, transportem miała się zająć firma safeway-transport.com (stronka przygotowana typowo do przekrętu - jak się później okazało). Po przelaniu pieniędzy oczywiście kontakt się urwał... po kilku dniach dostałem informację, że samochód stoi na granicy Węgierskiej i muszę dopłacić 1500 euro które później mi zwrócą. Oczywiście już nic nie dopłacałem.
Całą sprawę zgłosiłem do prokuratury, wydrukowałem wszystkie emaile, złożyłem zeznania. Z mojego mini śledztwa wynika, że wśród oszustów (jest to raczej grupa przestępców) są Polacy, strona safeway-transport.com była prawdopodobnie rejestrowana z polski w Irlandii.
Cały ten przekręt to tzw. "przekręt nigeryjski".
Jeżeli ktoś został oszukany przez tą grupę proszę o kontakt: [email widoczny po zalogowaniu]

Czytaj więcej samochod-z-grecji-vt84803.htm
Malcolm5
Nowicjusz

Prawo jazdy: 20 11 1992
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Opel Astra G
Silnik: 2.0 DTI
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2000

30 Maj 2015, 09:18

Nadal pojawiaja sie ogloszenia tych jeba
... oszustow [link do Gratka wygasł] i gadka ta sama prosze po niemiecku lub angielsku pisac. Nie wplacajcie nic do nich bo to jeb.ni oszusci
ara252
Nowicjusz

Auto: bmw

04 Cze 2015, 11:00

Dzis otrzymalem kolejny @ od oszustow. Teraz pisza juz po polsku i w celu przyspieszenia wysylki samochodu pisza ze nalezy wplacic calosc....podalem nieistniejace dane a i tak zlodzieje niby wszystko przygotowali do wysylki.

Drogi Kliencie,
Masz samochód w naszym areszcie czeka na Ciebie:
Status: W areszcie - Czekamy Płatność
Opis towaru: 2007 BMW 120d + Dokumenty
Wartość towarów: 4.200,00 EUR
Przesyłka Data: 04.06.2015
Zamówienie ID: # 87320912
Numer śledzenia: TC729017921HU420
Mamy dołączony Ci umowę z wszystkich szczegółów transakcji, poświadczonej kopii samochodu jako dowód, że samochód jest w naszym areszcie, jest rejestr na imię Pan Hoffmann Tobias Dieter.
* Info: Tutaj jest strona tropi:http://int-safe-sped.de/tracking.php
================================================== ======================
Instrukcje do zrealizowania tej transakcji:
* Płatność musi być wysłany przez bank przelewu.
Oto nasz międzynarodowy konto bezpieczne płatności z naszego banku centralnego oddziału wpłacić 2.100,00 EUR:* Informacje Centralny Oddział Konto bankowe *:
Nazwa konta: CHRISTIAN BOUVIERIBAN: DE72 1001 0010 0633 4751 19BIC / SWIFT: PBNKDEFFNazwa banku: POSTBANKBANK ADRES: POSTBANK FINANZCENTER, KAPUZINERGRABEN 19, AACHEN, 52062AGENT ADRES: REIMSER 74, AACHEN, 52074Kraj: NIEMCY
* UWAGA * Informujemy, że masz większą możliwość wykonania przelewu:
- Aby uzyskać szybką dostawę, zapłacić całą kwotę: 4.200.00 EUR
Ten rodzaj działalności jest legalne w całej Unii Europejskiej. Mamy również dołączony certyfikat wydany przez DEKRA, DEKRA Certification i jak widać, firma jest zatwierdzony przez rząd i Unię Europejską.
1. Pilne transferu 2. Normalny transferu
Proszę wybrać opcję "Pilne transferu" (można poprosić bank o tej opcji, aby mogli ją przyspieszyć), w przeciwnym razie będzie to potrwać 3-5 dni roboczych dla pieniędzy, aby dotrzeć do naszego konta i wysyłka może się opóźnić.
Cieszymy się, aby otrzymać potwierdzenie płatności i zeskanowany kopię dowodu wpłaty z banku, w ciągu 48 godzin roboczych.
W ciągu 5 dni roboczych, otrzymasz towar i trzeba go sprawdzić. Jeżeli jest kompletny i zgodnie z opisem, należy przyjąć towar, a nasz zespół prześle zakłada do sprzedawcy.Jeśli odmówisz przyjęcia towaru, nasz zespół wysyła towar z powrotem do sprzedawcy. Następnie otrzymasz pełny zwrot pieniędzy.
Z wyrazami szacunku,Lukas FreiINTERNATIONAL SAFE SPEDITION GMBH
ara252
Nowicjusz

06 Cze 2015, 19:44

Dobrze że trafiłem na to forum, prowadzę korespondencję mailową z Dr. Christian Alexander Leue. Facet chce mi sprzedać motocykl po wcześniejszej wpłacie kasy na konto firmy transportowej. Moto stoi w Grecji ale chce je sprzedać w Polsce, twierdzi drogo by go kosztowała rejestracja w Grecji. Od początku wydawało mi się że coś tu jest nie tak, że to chyba jakiś wałek, po lekturze wypowiedzi na tym forum upewniłem się co do tego.
tomek155
Obserwowany

Auto: toyota verso
Typ: Van
Rok produkcji: 2009
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Audi e-tron GT concept - stylistyka i nadwozie
    Niskie, szerokie i z dużym rozstawem osi – oto proporcje klasycznego Gran Turismo. Wpisuje się w nie również Audi e-tron GT concept. Ma 4,96 m. długości, 1,96 m. szerokości i 1,38 m. wysokości. Lekka karoseria ...

11 Cze 2015, 21:56

Hej czy ktos slyszal o firmie AB-Europelogistic.com ?
Jeszcze nie wplacilam kasy za auto ale chce sie dowiedziec dostalam nr przesylki i faktycznie znajduje sie na tej stronie . caly czas mam kontakt e mail z ta firma oraz z osoba ktora chce mi sprzedac samochod dostalam wszystkie dokumenty od tej firmy ,
ola140892
Nowicjusz

Prawo jazdy: 07 11 2010
Przebieg/rok: 6tys. km
Auto: aud a4

11 Cze 2015, 21:59

Sprawdzilam rowniez w banku ta firme faktycznie sa wplywy za rozne transakcje
ola140892
Nowicjusz

12 Cze 2015, 21:03

Jak nie masz co z kasa robic to wplac ale ani samochodu ani kasy juz nie zobaczysz!!!!nie wplacaj nawet 5%wartosci wozu bo nic nie zobaczysz.mnie tak [...] zapewnial ze trzeba wplacic i wg ze wszytko jest ok ale jak mu dalem link do tej stronki to juz zamilkl. Nie wplacaj nic i poszukaj sobie samochodu na gieldzie tak jak ja mam zamiar to zrobic jutro.tez sie napalilem na samochod oferowany przez tych oszustow ale w pore sie obudzilem i nie stracilem nic.pamietaj chytry dwa razy traci.ja tez prowadzilem ciagle rozmowy i jakby mogli to by mi w dupe bez waxeliny weszli tacy mili i uczciwi.zwykli jeba.. zlodzieje
ara252
Nowicjusz

19 Cze 2015, 13:48

dzien dobry chcialam zapytac na jakie konto wplacil pan pieniazki ja tez wlasnie teraz stracilam 14500 zl i poszukuje osob ktore przelały pieniadze na konto pana ANDRUS KASK
ola140892
Nowicjusz

19 Cze 2015, 13:50

dzien dobry chcialam zapytac na jakie konto wplacil pan pieniazki ja tez wlasnie teraz stracilam 14500 zl i poszukuje osob ktore przelały pieniadze na konto pana ANDRUS KASK ZNALAZLAM JUZ 3 osoby oszukane na te same konto przelały kase co ja im nas wiecej tym lepiej sprawa jest zgloszona na policji w gdyni
ola140892
Nowicjusz

19 Cze 2015, 13:52

dzien dobry chcialam zapytac na jakie konto wplacil pan pieniazki ja tez wlasnie teraz stracilam 14500 zl i poszukuje osob ktore przelały pieniadze na konto pana ANDRUS KASK ZNALAZLAM JUZ 3 osoby oszukane na te same konto przelały kase co ja im nas wiecej tym lepiej sprawa jest zgloszona na policji w gdyni
ola140892
Nowicjusz

19 Cze 2015, 14:16

ola140892
Nowicjusz

19 Cze 2015, 14:17

ola140892
Nowicjusz

22 Cze 2015, 00:59

Nie wpłacaj żadnej kasy - ściema jak wszystkie podobne!
andlub
Nowicjusz

Prawo jazdy: 28 09 2004
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Opel Astra II
Silnik: 1.7D 55kW
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2003