Oszuści na otomoto cd.

20 Mar 2013, 00:05

Na bank oszusci ja też z nimi meiluje:P, jest ich pełno tylko pod różnymi adresami meilowymi i nazwiskami także nie dajcie sie oszukiwać! Nie wysyłajcie pieniążków, przecież nie widzieliście auta ani tym bardziej osoby sprzedającej, ktore piszą łamaną polszczyzną albo angielskim! Mi tez jeden Victor cały oferował autko ktore bylo na polskich blachach a nie znał polskiego, a jego ang. też pozostawiał wiele do życzenia.
laurka
Nowicjusz

Auto: bmw

24 Mar 2013, 20:52

Witam wszystkich.
Jestem kolejną osobą która została oszukana przez CARLANE LIMITED. Jestem dość młodą osobą, i nigdy nie pomyślałabym że są na świecie osoby, które mogą robić takie świństwa! :(
Sytuacja wyglądała tak iż znalazłam samochód Subbaru Forester w dość bardzo atrakcyjnej cenie. Nigdzie nie mogłam znaleźć telefonu kontaktowego więc napisałam wiadomość, którą otrzymały osoby będące sprzedającymi. W odpowiedzi na emaila otrzymałam te same wiadomości co i pewnie nie jednym z Was pisał niejaki Sebastien Eskildon.
co po przetłumaczeniu wygląda tak;
Nazywam się Sebastien Eskildon i reprezentuję CARLANE LIMITED, Wielka Brytania. Pojazdu, które są zainteresowane, to na podstawie umowy leasingu w CARLANE LIMITED. Właściciel nie był w stanie spłacić swoich miesięcznych rat do naszej firmy, więc mieliśmy do odzyskania tego pojazdu.
Sprzedajemy go w tej cenie, w celu odzyskania zapłaty umowy leasingowej.
To jest ostateczna cena tego samochodu bez żadnych innych zobowiązań (długów) lub podatków ukrytych w naszej firmie.
Pojazd jest europejska wersja z kierownicą oryginalnym po lewej stronie (w doskonałym stanie, nigdy nie uczestniczących w wypadkach), dokładnie tak, jak widać to na zdjęciach.
To przyjdzie z książką serwisową wszystkie dokumenty wymagane do rejestracji i 6 miesięcy gwarancji od naszej firmy.

Mamy własną logistyką i oferujemy bardzo atrakcyjne usługi dostaw w rozsądnych cenach (tylko paliwo i autostrady opłaty). W celu minimalizacji kosztów tej transakcji jesteśmy rozliczeniem tylko paliwo i opłaty, autostrada.
Prosimy o podanie dokładnej lokalizacji, aby dać Ci koszt dostawy.
Biorąc pod uwagę, że jest to nasza pierwsza transakcja, wolimy używać Allegro transakcje, aby upewnić się, że dostaniesz swój pojazd i zdobędziemy pieniądze w sposób bezpieczny.
Aby uzyskać więcej informacji, prosimy o kontakt telefoniczny pod numerem telefonu poniżej lub po prostu odpowiedzieć na tę wiadomość.

Dziękuję.

Po przeczytaniu tego emaila doszłam do wniosku że nie ma na co czekać tylko należy przesłać im wszystkie dane i czekać aż podadzą konto na które można przesłać zaliczkę a następnie czekać na samochód.. I tak własnie zrobilam.. Zapłaciłam rządną kwotę, potwierdziłam ją skanem przelewu. Czekałam na dalsze informacje. W kolejnych emailach dostałam informację że muszę zapłacić 4950 zł jako kaucja iż samochód będzie rejestrowany w Polsce w celu zapewnienia że samochód nie zostanie zaraz sprzedany. Zgodnie z instrukcją wysłalam kolejną kwotę z myślą że już niedługo wyslą mi samochód. Otrzymałam wiadomość że samochód będzie dnia 25 marca 2013 roku..

Ja iż jestem osobą bardzo niecierpliwą wczoraj z samego rana napisałam do nich o której godzinie będzie samochód czy jest możliwość iż kierowca będzie mówił po polsku( abym mogła się z nim dogadać). Niestety żadnej wiadomości zwrotnej nie otrzymałam. Wysłałam ponownie kilka emaili i cisza.. Dopiero gdy przestali się odzywać zaczęłam mieć czarne myśli że może to być oszustwo. Zaczęłam szukać i znalazłam tą oto stronę. Swierdziłam że założę te konto i może dzięki Państwa pomocy uda mi się w jakiś sposób doprowadzić do tego że odzyskam pieniądze, które pożyczyłam od swojego taty na kupno tego samochodu i przekazałam za pośrednictwem konta bankowego na konto niejakiego konta bankowego w BARCLAYS BANK PLC.

Jeśli Państwo możecie i macie jakieś rady co w tej sytuacji mogę zrobić to proszę o informację.

Mam kilka pytań;
Ciekawe jak długo taki przelew płynie z Polski do Wielkiej Brytani??
Czy mogę zablokować jakoś ten przelew przez swój Bank?
Czy Policja Gospodarcza może mi w tym jakoś pomóc?
Czy jest szansa na odzyskanie pieniędzy?
bzinek12
Obserwowany

Przebieg/rok: 1tys. km
Auto: Toyota Rav4

24 Mar 2013, 23:15

Witam
nie jestem pewien ale jeżeli wysyłałaś pieniążki przez bank to skontaktuj się z bankiem bo chyba tylko tak możesz je zablokować, przelew idzie ok 2 dni zależy jaki bank (od sesji elixir) barckays to bank w którym najszybciej i najłatwiej (bez niby zbędnych formalności) można w UK założyć konto, wymagany jest chyba tylko jeden dokument tożsamości, bez potwierdzenia adresu bez okazywania rachunków, ja w zeszłym tygodniu wysłałem zgłoszenie na policję w Warszawie [email widoczny po zalogowaniu], zadzwoń do nich poinformuj ze zostałaś okradziona a najlepiej jak skontaktujesz się z jakimś adwokatem żeby pociągnął ich do odpowiedzialności ja wysłałem zgłoszenie , co oni zrobili w tym czasie, w tej sprawie- pokrzywdzonych jest więcej!!! żeby od razu tego nie umorzyli, pisz do tv, do gazet narób szumu może coś odzyskasz \
powodzenia
radekf
Nowicjusz

Auto: ford

24 Mar 2013, 23:22

bzinek12 napisał(a):Czy jest szansa na odzyskanie pieniędzy?
Nie masz najmniejszej szansy...Pisalem wczesniej i teraz się powtorzę;nie ma zadnych okazji...kupna samochodu za 50% jego wartości...Najpierw trzeba łyknąc trochę zimnej wody a dopiero pozniej kupować samochód po tzw.okazyjnej cenie... :!: :!: Ludzie gdzie wy zyjecie... :?: :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

24 Mar 2013, 23:42

Witam
okazje zdarzają się, tylko zawsze trzeba OSOBIŚCIE sprawdzić powód dla czego cena jest taka niska, komornik, adwokat, usterka której nie umieją się pozbyć, a czasami nieznajomość ceny rynkowej(albo cena jest bez znaczenia, ludzie chcą się pozbyć auta i tyle, mają tyle kasy że nie wnikają w jego wartośc), kupowałem auta za 50% ich wartości, ale naprawdę badzo rzadko zdarza się ze to okazja bez haczyków, ukrytych wad, na pewno nie załatwiać wszystkiego wirtualnie, przez tel, i bez sprawdzenia, jeżeli policja coś ruszyła tę sprawę, może zdążyli porozumieć się z tamtejszą policją i zablokowali im konto, :?: na pewno sie nie poddawaj i rób co tylko możesz by odzyskać te pieniążki, albo coś ugrasz albo pomożesz innym żeby nie dali się tak łatwo oszukać.
radekf
Nowicjusz

Auto: ford

25 Mar 2013, 09:22

Uwaga
znów na otomoto mnóstwo takich ogłoszeń! w samym kujawsko-pomorskim bo tu mieszkam polowa z wystawionych w ciągu 24h, wiec jak szukamy auta to widac ze bardzo ciężko skoro tracimy czas zeby oglądać ogłoszenia oszustów. A druga polowa to handlarze:(. A najśmieszniejsze jest też to ze piszą kuj-pom a miasto Gdynia, Wrocław itd.
I faktycznie ceny sa takie że nawet nie 50% ale mniej! wiec uważajcie, ja jedno ogloszenie widzialam w normalnej cenie nie zaniżonej może z 2tysiące tylko więc można się nabrać. UWAZAJCIE! Trzymam kciuki za was, aby udało wam się odzyskać ciężko zarobione pieniązki
laurka
Nowicjusz

Auto: bmw
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Buty inspirowane Lexusem CT
    Od prawie trzydziestu lat ludzie wybierają samochody Lexusa, by wygodnie podróżować na większych i mniejszych dystansach. Okazuje się, że od teraz w Lexusach można również… chodzić. A to za sprawą butów ...

28 Mar 2013, 15:45

Ja znalazłem fajnego mitsubishi grandis, ale on też jest w Anglii a nie w gdańsku ale mi go wyślą za jedyne 1500 :) i te maile jak na tym forum :shock: , nazwa firmy inna a jej kapitał to 2 funty :naughty: , po sprawdzeniu dla mnie to ta firma nie jest warta funta kłaków :lol: , oto link tej super oferty [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] wręcz książkowa próba wyłudzenia kasy i te szybkie odpowiedzi na mail, po prostu czekają na nas naiwniaków :cry:
tekiero
Obserwowany

Prawo jazdy: 19 02 2001
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: mitsubishi galant VII
Silnik: 2.0 td 90KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

31 Mar 2013, 15:26

Kolejni prawdopodobnie oszuści: T&A CONTRACTS LTD
proszę o komentarz
Kod: Zaznacz wszystko
[Aby wyświetlić zawartość tego pola musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

[Aby wyświetlić zawartość tego pola musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]
ktrefon
Obserwowany

Prawo jazdy: 02 02 1985
Auto: nie mam jeszcze

06 Kwi 2013, 14:27

Witam!

Dzisiaj wypatrzyłem na OtoMoto ładnego Mini Coopera za 13 500 PLNów. Rocznik 2008, 121 000 km przebiegu, silnik 1.6 (Moc 109 KM / 80 kW), serwisowany w ASO, bezwypadkowy, garażowany z full wyposażeniem. Ogóle dobra opcja.

W danych kontaktowych był podany adres: Polska, Szczecin (woj. zachodniopomorskie), nie było numeru telefonu tylko kontakt przez wiadomość, więc napisałem emaila. Zapytałem się w nim o numer kontaktowy, szybko dostałem taką odpowiedz:

Odpisałem mu gdzie mieszkam, oraz zapytałem jaka będzie cena za transport. W odpowiedzi dostałem:

Trochę mi to zaczęło śmierdzieć oszustwem, więc zadzwoniłem do niego na angielski numer który podał w e-mailu. Po chwili rozmowy okazało się że auto jest w Anglii a nie w Szczecinie jak to jest podane na aukcji. Dla niego nie było to problemem, szybko zaproponował mi transport w cenie 1500/2000PLN pod dom. Następnie zapytałem czy jest możliwość zapłacenia gotówką, odpowiedział, że w grę wchodzi tylko transakcja przez Allegro, czyli przelew.

Gdy się rozłączyłem pomyślałem, że mogłem mu powiedzieć iż mam w Anglii kolegę, który podjedzie i zobaczy auto, ewentualnie je zabierze płacąc gotówką. Wykręciłem numer jeszcze raz, gdy spytałem gdzie mieszka otrzymałem odpowiedz: "Don't call me, dont call me, send me email".

Założyłem konto aby opisać tą sprawę, ponieważ nie lubię oszustów. Widzę też że to porządne forum, więc zawitam tu częściej!

Pozdrawiam!
Mistrzu4
Obserwowany

Prawo jazdy: 20 01 2013
Auto: Polówka
Silnik: 1.6
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 1999

06 Kwi 2013, 16:59

Nie macie Państwo pojęcia ,jak sie cieszę ,ze zaistniało to forum. Nie dalej,jak wczoraj, na portalu OTOMOTO.PL zainteresowało mnie auto, a dokładniej Chevrolet Aveo rocznik 2011 , 29 tys przebiegu , diesel w bardzo interesujacej cenie 10 500 , a auto znajduje się w Bydgoszczy :) W tym miejscu dodam,iż jakiś czas wcześniej natknęłam się na równie interesującą cenowo ofertę dot. Alfa Romeo 159 Sportwagon,jednak (podobnie,jak wczorajsza) nie zawierała ona danych adresowych ani kontaktowych.Wspomnienie to jednak nasunęło mi się dopiero po przeczytaniu wpisów na tutejszym forum, bo oferta wcześniejsza "została usunięta przez pracownika OTOMOTO.PL", natomiast wczorajsza, dziś już również nie istnieje. Najprawdopodobniej po moim wczorajszym mail'u , który napisałam do sprzedającego, a dzis dostałam dostałam odpowiedź od "Pana" ,którego fikcyjne imię ,nazwisko oraz nazwa firmy,której jest reprezentantem już sie na tym forum pojawiło,a mianowicie Shane Zeamen and I represent T&A CONTRACTS LTD, United Kingdom.

Otrzymałam mail'a i od razu czułam, że tu "coś śmierdzi" ... wrzuciałam w google nazwę firmy... pojawiło sie to forum i ...potwierdziło moje podejrzenia... dzięki,że znalazł się ktoś mądry i otworzył ten wątek ku przetrodze dla innych... no i niech żyje dobrze wykorzystany internet :)
Pozdrawiam
A oto treść otrzymanego przeze mnie mail'a:

" Hello,
My name is Shane Zeamen and I represent T&A CONTRACTS LTD, United Kingdom.
The vehicle that you are interested in, it was under a leasing contract at T&A CONTRACTS LTD. The owner was unable to pay his monthly installments to our company, so we had to recover this vehicle. We are selling it at this price, to recover the debit of the leasing contract.
This is the final price of this car with no other liabilities (debts) or hidden taxes to our company.
The vehicle is European version with the steering wheel original on the left side ( in excellent condition, never involved in accidents) exactly as you can see it in the pictures. It will come with service book, all documents required for registration and 6 months warranty from our company.
We have our own Logistics Division and we offer you very attractive delivery services at reasonable rates (only fuel and highway fees).
In order to minimize the costs of this transaction, we are billing only fuel and highway fees.
Please tell us your exact location in order to give you cost for delivery. Given that this is our first transaction, we prefer to use Allegro transactions to make sure that you'll get your vehicle and we will get the money in a safe way.
For more details, please call us at the phone number below or just reply to this e-mail.

Thank you.

------------------------------------------------------------

Witaj,
Nazywam się Shane Zeamen i reprezentuję T&A CONTRACTS LTD, Wielka Brytania. Pojazdu, które są zainteresowane, to na podstawie umowy leasingu w T&A CONTRACTS LTD. Właściciel nie był w stanie spłacić swoich miesięcznych rat do naszej firmy, więc mieliśmy do odzyskania tego pojazdu.
Sprzedajemy go w tej cenie, w celu odzyskania zapłaty umowy leasingowej.
To jest ostateczna cena tego samochodu bez żadnych innych zobowiązań (długów) lub podatków ukrytych w naszej firmie.
Pojazd jest europejska wersja z kierownicą oryginalnym po lewej stronie (w doskonałym stanie, nigdy nie uczestniczących w wypadkach), dokładnie tak, jak widać to na zdjęciach.
To przyjdzie z książką serwisową wszystkie dokumenty wymagane do rejestracji i 6 miesięcy gwarancji od naszej firmy.
Mamy własną logistyką i oferujemy bardzo atrakcyjne usługi dostaw w rozsądnych cenach (tylko paliwo i autostrady opłaty). W celu minimalizacji kosztów tej transakcji jesteśmy rozliczeniem tylko paliwo i opłaty, autostrada.
Prosimy o podanie dokładnej lokalizacji, aby dać Ci koszt dostawy.
Biorąc pod uwagę, że jest to nasza pierwsza transakcja, wolimy używać Allegro transakcje, aby upewnić się, że dostaniesz swój pojazd i zdobędziemy pieniądze w sposób bezpieczny.
Aby uzyskać więcej informacji, prosimy o kontakt telefoniczny pod numerem telefonu poniżej lub po prostu odpowiedzieć na tę wiadomość.

Dziękuję.
Respectfully,
Shane Zeamen
T&A CONTRACTS LTD
* NI610671 *
79 Chichester Street
Belfast BT1 4JE
United Kingdom
Fax 0044 28 95680119
Tel 0044 79 71325238
tujulia
Obserwowany

Prawo jazdy: 27 10 1980
Przebieg/rok: 22tys. km
Auto: nie mam w tej chwili

07 Kwi 2013, 12:27

@Mistrzu4 Też miałem do czynienia z tym gościem i mu napisałem, że właśnie mam kolegę w Anglii, który chętnie podjedzie i zobaczy auto. Relatywnie mówiłem mu, że wole to załatwić nie przez Allegro, ale normalnie w spotkaniu twarzą w twarz. Odpisał

Hello,

The vehicle is located in Belfast, Northern Ireland, United Kingdom.
Of course that it is possible. Just that you have to rush because at this price the vehicle wont stay for long on the market.
Given that the price is very low we got a lot of questions and we already have potential buyers so we can not guarantee that you'll still find the vehicle available when you arrive.
Another thing you should consider is that the car was recovered from leasing and registration plates were removed (as you can see in the pictures), so you must come with a platform, because there is no registration or insurance on the vehicle.

Respectfully,
Shane Zeamen
T&A CONTRACTS LTD
* NI610671 *
79 Chichester Street
Belfast BT1 4JE
United Kingdom
Fax 0044 28 95680119
Tel 0044 79 71325238

Relatywnie jedna wielka ściema. IP maili które wysyła wskazują na Austrię. Postraszyłem go trochę policją.
sethmarek
Obserwowany

Auto: nie mam

17 Kwi 2013, 09:45

Witam,

Dnia 11.04.2013 do ofert otomoto.pl zostało dodane ogłoszenie [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] volvo v70, 2006, przebieg 82tys, cena: 4tys euro / pln 16 700, a więc oferta atrakcyjna. Od razu napiszę, że jestem na 100000% pewna, że to przekręt, pisałam nawet do otomoto w tej sprawie, ale oni widocznie mają to w d...... i oferta ciągle "kusi" na ich stronie (a wyświetleń niemal 1000).
Jeśli chodzi o sprzedającego, to nie ma żadnych danych kontaktowych, tylko opcja "napisz do sprzedającego". Email otrzymałam z adresu [email widoczny po zalogowaniu]

Hello,

Just browsed my mail page and saw your message, so I hope you are still interested in buying the car. Regarding the car, it is in perfect shape, perfect working condition, no scratches, no damage, never been laid down or required any repairs.
The maintenance schedule has been followed to the letter and all service has been performed by dealer.
As you have seen in the ad, the price for my 2006 Volvo V70 is 4,000 euro , including the transport costs, insurance and handling (because the car is located in Portsmouth, England).
I just moved back here with my job and I need a car registered in England.
I did not want to register the car in England, because of the enormous fees i have to pay.The reason I am selling the car for this low price is that recently i moved back to England and my car is a Polish model and has a steering wheel on the left. This week I found a family car here which I want to buy but first I have to sell my car. The car has Polish documents and is registered in Poland. Will include all taxes and transport if you are interested in purchasing the car.
E-mail me so we can discuss more.

Thank you,
Daniel

Czyli, koleś wrócił do pracy do Anglii, ale ma samochód na blachach polskich, co wiąże się z kosztamii przerejstrowania samochodu w uk. Koszty transportu do Polski juz wliczone w cenę. Niby można pomyśleć, że oferta przedstawia się super, ale dla mnie koleś ewidentnie kręci.
Kolejne maile od niego to potwierdzają, (pisałam, że przyjadę po odbiór osobiście). fragment:

The car still got polish papers I didn't registered here in UK so you can import it in your country with no problems.
The car has a clear title and you will get all the papers together with it. The transport company staff will have a letter of attorney (power of attorney) in order to legally represent me in the transfer of all legal papers of the car. Transport to any Poland area usually takes 4 working days. You will not pay any additional costs, delivery is included in the price I am asking for it.
Total price for the car is 4000 Euro.
So this is how we proceed:
- First I need your information: your full name, delivery address and your phone number where the transport company agent can call you. I will also need a copy from your ID so i can attach it at the car documents and contract.
- I will send your information to the transport company so they can start the transaction
- After the transport is started i will send you the tracking number so you can check the status of the transaction at the company website. After you will have to deposit the money into the account of the transport company. After payment is completed the transport company will start processing the transaction and the car will be delivered at your address in maximum 4 working days
- The car will be delivered to your home. You have 5 days to inspect the car and then to confirm if you agree to buy the car or not.
- If you agree to buy the car, I get the money from the transport company. If you are not satisfied with the car in any way you receive your money deposited back in three days.

Provide me your delivery coordinates, if you are ready to buy, if not let me know in time, so I can search for another buyer.

Pisze tu o procedurze jaka wiąże się z otrzymaniem samochodu. Pośrednicząca firma transportowa, mam 5 dni na przetestowanie samochodu, transport gratis i to w ciągu 4 dni itp itd.
Po wysłaniu email'a z prośbą o skan dowodu rejestracyjnego(wysłałam tego maila tak "pro forma" bo i tak wiem, że to przekręt, ale ciekawa jestem jak pięknie potrafią oszukiwać), kręci, że wszystko otrzymam w ciągu 5 dni z samochodem, ale, że jeśli nie jestem zainteresowana, to on ma wielu innych chętnych bo cena atrakcyjna.

W ramach dalszej "zabawy" napisałam, że za dwa dni tak czy siak będę w pobliskim mieście i chętnie obejrzę samochód a kwestię transportu załatwimy na miejscu. Spodziewam się kolejnych wykrętów, a jednocześnie kontakt zapewne zaraz się urwie. Przestrzegam wszystkich przed tym kolesiem, a osoby odpowiedzialne za oferty na otomoto.pl proszę o dokładne sprawdzenie tej oferty i jej ewentualne usunięcie.

Pozdrawiam,
Dorota
Iness
Obserwowany

Auto: nie mam

18 Kwi 2013, 21:47

MONEY BANQ LIMITED
Registered No 07278766
THE ARC ENTERPRISE WAY,
NOTTINGHAM, NG2 1EN,
UNITED KINGDOM
Tel/Fax: 44 115 718 0290

Ci przynajmniej po moim mailu, czy można osobiście obejrzeć auto, zapłacić i odebrać, odpisali, że nie ma problemu i czekają jutro do 18.00 :)
Czyżby jakąś nową metodę wymyślili ????
Oczywiście kolega jutro albo po weekendzie ich odwiedzi i się okaże :)
Pozdrawiam
sliwiok
Nowicjusz

Auto: vw caddy

19 Kwi 2013, 12:39

To już jest niebezpiecznie .Pewnie liczą na to ze przyjdziesz z walizka pieniędzy ,oni palna w łeb i prysna z walizka .Na interii był kiedys artykuł o takim co się dał nabrać na Audi A8 za 32 tys. Zł .
mihau
Początkujący

Miejscowość: Stobno k./Szczecina
Auto: BMW X6
Silnik: 3.0 d
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Rok produkcji: 2008

21 Kwi 2013, 20:22

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
A oto kolejni potencjalni oszuści, jest tego pełno, szok że dopuszcza się do czegoś takiego
skalpelSGV
Obserwowany

Prawo jazdy: 08 04 2008
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Suzuki Grand Vitara
Silnik: 2.5 156 KM
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005