28 Cze 2015, 09:15
Hej.
Zarejestrowałem się na szybko, ponieważ to forum wyskakuje jako jeden z pierwszych wyników na googlu po wpisaniu pierwszego maila, który ten złodziej wysyła.
Ja dostałem dzisiaj następującego maila:
Witam,
Przykro mi, ale mój jezyk polski nie jest bardzo dobra, wiec napisalem w jezyku angielskim.
Prosze uzywac: http : //translate . google . pl/
Jesli to mozliwe, prosze mi odpowiedziec w jezyku angielskim.
I am engineer and I have worked in (BP Europa SE Oddzial w Polsce) in Poland (Krakow) for the last 4 years and there I bought this car. The car have all documents and plates number of your country ( Poland ). For months ago my company moved me to work in Scotland ( Halkirk ) and i have taken the car with me, with the intention of registering but I didn't know that here in the Scotland I can not register ( the taxes are very high because the steering wheel is on the left side ), and anyway here I have the family car and I do not need a second car. I am agree to transport the car to your address on my costs.
The car works and stands in perfect condition, I never had any problems with the engine and the car has no accidents. In this moment i live in Halkirk ( Scotland ) with my family.
Greetings,
Martin Morrison
Hyundai i30 I 1.6 CRDi Comfort ===== 13 300 PLN
Stan techniczny: Nieuszkodzony
Data produkcji: 2011
Rodzaj paliwa: Olej napedowy (diesel)
Pojemnosc: 1600 cm3
Moc: 90 KM
Nadwozie: Hatchback
Liczba drzwi: 4/5
Przebieg: 60 430 km
Rodzaj skrzyni: Manualna
Liczba miejsc: 5
Pojazd zarejestrowany: Tak
Pochodzenie: Kupiony w Polsce
Przeglad do: Sierpien 2016
Ubezpieczenie do: Sierpien 2016
Pictures:
http://postimg.org/gallery/8grf2c84/
Jedyne, czym się mail różni, to fałszywe imię, rodzaj jego "pracy" oraz samochód. Ogłoszenie zostało znaleznione bodajże na motogratce.pl.
Nie bardzo chcę się włączać do tej całej nagonki, więc nie będę dalej z nim prowadził korespondencji. Chciałem Wam tylko dodać do statystyki, jakimi rodzajami samochodów koleś się "posługuje" w ogłoszeniach.
Z tego co piszecie widać, że złodziej próbuje trafić w przedział średnio zamożnych.
Na szczęście bardzo łatwo jest wykryć jego blef. Wystarczy użyć googla i głowy i od razu wychodzi. Ja się skapnąłem po tym, że nie ma oddziału BP Europe w Szkockim mieście, które podał w mailu.
Tak czy siak, powodzenia w szukaniu tego oszusta.