Oszust wyrejestrował auto na moje dane

18 Cze 2010, 14:24

Witam,
Mam duży problem. Dość dawno temu chciałem kupić malucha. Spisaliśmy umowę, podałem moje dane. Przejechałem się tym autem i stwierdziłem, że jednak jego nie kupię, po prostu nie dało się nim jechać. Wycofałem się z transakcji. Teraz dowiaduję się od Urzędu Skarbowego, że samochód, którego nie kupiłem jest moją własnością, tamten właściciel wyrejestrował go na moje dane i tak podejrzewam podrobił mój podpis. Muszę teraz zapłacić karę za zwłokę i nie opłacenie ubezpieczenia. Wszystko to będzie mnie kosztowało ok 2 000 zł. Jak mam z tego wybrnąć?? Czy jest możliwe znalezienie tego oszusta i podanie do sądu z powództwa cywilnego?? Wiem że z urzędem skarbowym nie dyskutuje się na te tematy więc i tak będę musiał zapłacić. Ale jak potem odzyskać te pieniądze??
sm76
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań

18 Cze 2010, 18:04

sm76 napisał(a):Spisaliśmy umowę, podałem moje dane

Czyli podpisałes sam umowe kupna-sprzedazy... :?: :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

18 Cze 2010, 18:59

No właśnie - ważne jest, czy podpisałes umowę kupna-sprzedaży. Jeżeli nie, to zgłoś sprawę na policji - podrabianie podpisów jest karalne. Tak samo takie oszustwo, jakiego dopuścił się tamten gośc, również jest karalne.
Możesz ewentualnie wczesniej skontaktować się z tym gościem ( jeżeli masz jego dane ) i powiedzieć mu, że jeżeli nie wycofa tego, to zgłaszasz sprawę na policję. Może poskutkować.
A musisz zrobić to jak najszybciej, ponieważ jeżeli będzie jakiekolwiek przestępstwo tym samochodem, to w pierwzsej kolejności policja będzie podejrzewać ciebie i od ciebie będzie rządać wskazania ewentualnego sprawcy - obecnie jesteś właścicielem samochodu i w pełni za niego odpowieadasz - komu je porzyczasz itd.
Dlatego załatw tą sprawę jak najszybciej, to póxniej może być za późno.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

19 Cze 2010, 05:12

Nie podpisałem tej umowy. On nie miał mojego podpisu. Tylko że to się stało parę lat temu a dopiero teraz się o tym dowiedziałem. A danych tego gościa to nie znam. I nie wiem czy dam radę zdobyć.
sm76
Nowicjusz

19 Cze 2010, 08:27

Musisz iść w takim razie na policję i to zgłosić. Oni dostaną z WK tą umowę wg której kupiłeś autko i będziesz mógł sprawdzić podpis. Jeżeli okaże się sfałszowany, to policja bedzie prowadziła dalsze postępowanie z ustaleniem adresu sprzedawcy, o co nie będzie trudno - ten, co sprzedał ci samochód i podrobił podpis musiał podać swoje dane w WK, żeby mieć to autko na siebie wcześniej. Dane właściciela samochodu policja może też znaleśc po numerach rejestracyjnych. Tak więc nie będzie problemu z ustaleniem tożsamości tego oszusta.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

21 Cze 2010, 07:42

Dzięki za podpowiedzi. Zrobię tak jak piszecie, tylko mam nadzieję że nie będzie problemu z tym ,że to było kilka lat temu.
sm76
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Doświadczalny samochód autonomiczny Lexusa
    Po torze testowym amerykańskiego Toyota Research Institute (TRI) jeździ biały Lexus LS 600hL z kamerami na dachu. Obecność licznych czujników nie dziwi – to w końcu samochód doświadczalny. Pewną konfuzję ...
    Jak poruszać się po kierownicy?
    Prawidłowe ułożenie rąk na kierownicy ma zasadniczy wpływ na bezpieczeństwo jazdy, ponieważ właśnie dzięki niej kierowca ma kontrolę nad układem kierowniczym i zawieszeniem. Tylko prawidłowe trzymanie koła kierownicy umożliwia ...