OtoMoto - prawie 1700 osób padło ofiarą grupy oszustów!

07 Lut 2009, 02:00

Prawie 1700 osób padło ofiarą grupy oszustów, którzy działali na motoryzacyjnym portalu ogłoszeniowym OTOMOTO.

Oszuści "sprzedawali" auta, których nigdy nie mieli. Zarobili w ten sposób ponad 3,3 mln zł.

Jak poinformował Jerzy Maćkowiak, szef Prokuratury Rejonowej w Lesznie, prokuratura skierowała już do sądu akt oskarżenia w tej sprawie przeciwko 25 osobom. Trwają poszukiwania trzech dalszych osób, które mogły brać udział w przestępczym procederze.

Do oszustw dochodziło w latach 2006-2008. Ofiarami padły osoby z całego kraju. Szajką kierowało czterech liderów. Prokuratura zarzuciła im m.in. kierowanie grupą przestępczą.

Sprawcy umieszczali na portalu internetowym OTOMOTO ogłoszenia o sprzedaży samochodów. Ogłoszenia były wysyłane przede wszystkim z kafejek internetowych. Dane pojazdów rzekomo wystawianych do sprzedaży były pobierane z innych stron internetowych. Od zainteresowanych oszuści żądali wpłaty zaliczki w wysokości 10 proc. wartości pojazdu. Po dokonaniu wpłaty kontakt się urywał - powiedział Maćkowiak.

Oszuści posługiwali się telefonami komórkowymi na kartę. Zakładali też elektroniczne konta bankowe na podstawione osoby.

Podejrzanym grożą kary do 12 lat więzienia.

Policjanci wpadli na trop oszustów przy współpracy z pracownikami departamentu bezpieczeństwa portalu OTOMOTO. Akt oskarżenia w tej sprawie obejmuje 700 stron, akta sprawy liczą ponad 360 tomów.

źródło: PAP

Warto przeczytać:
Motocykle mogą poruszać się pomiędzy pasami!
Radary nie lubią mrozów!
Akumulator zimą - dbamy o niego aby nas nie zawiódł!
Pozdro. Kacper
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

07 Lut 2009, 08:04

Kacper napisał(a):Prawie 1700 osób padło ofiarą grupy oszustów, którzy działali na motoryzacyjnym portalu ogłoszeniowym OTOMOTO.

Zdecydowanie im NIE współczuje, za głupotę trzeba płacić. Trąbiłem w sprawie tych ogłoszeń kilka miesięcy to nikt nie zwracał uwagi.

Na przyszłość nie będą kupować auta którego nawet nie mogą zobaczyć.
agrafek
Początkujący

Miejscowość: Krakow

07 Lut 2009, 08:30

10% zaliczki żeby zobaczyć auto??? Trzeba być wyjątkową sierotą żeby się na to zgodzić.
Fenek2
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków
Prawo jazdy: 01 01 2001

07 Lut 2009, 11:04

Trzeba być konkretnym naiwniakiem i głupkiem. Nie rozumiem takich ludzi :? Z drugiej strony to dobrze, bo jak się przejechali na swojej głupocie to następnym razem nie będą wpłacać zaliczki aby cokolwiek zobaczyć :shock: Dziwi mnie tylko, że tak dużo ludzi się dało tak załatwić.
jsatriani
Nowicjusz

07 Lut 2009, 11:42

Słuchajcie to nie jest tak.Ja o takich ludziach nie napisze,że to głupcy i naiwniacy!!!Najłatwiej jest zrobić w bambuko uczciwego człowieka,który sam nigdy by nikogo nie oszukał,cwaniak i człowiek nieuczciwy sam jest ostrozny lub ktoś kogo juz raz oszukano.Kogo to wina ,że tak sie dzieje???Przekazujmy takich skurwysynów Chińskiemu wymiarowi sprawiedliwości albo islamistom,posiedzi taki u nas 2-3 lata,wyjdzie i do końca życia palnikiem do gory sobie będzie leżał.Karać solidnie takich,SOLIDNIE!!!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

07 Lut 2009, 11:55

Ja w niewielkim stopniu chciałbym usprawiedliwić osoby oszukane. W Polsce nie ma co ukrywać jest biednie ale mimo to każdy chciałby choć raz poczuć namiastkę luksusu więc kupuje samochód. Niestety kiedy mamy ograniczoną kwotę do wydania szukamy okazji żeby wydać jak najmniej i kupić jak najlepiej a oszuści tylko na to czekają. Na zachodzie tego problemu nie ma bo tam mało ludzi kupuje samochód od handlarzy. Swoją drogą to i tak w Polsce nie jest źle bo wyobraźcie sobie na jaką skalę Polacy sprowadzają samochody i odkupują z drugiej ręki. Jeżeli w takiej samej sytuacji byliby np. Anglicy, Irlandczycy lub Francuzi to polscy handlarze wstawiliby im takie numery o których u nas nikomu by się nie śniło, ale oni mają szczęście bo kupują samochody nowe z salonu ewentualnie biorą używane od jakiegoś dealera więc ryzyko u nich jest zdecydowanie większe.
jur
jacko
Nowicjusz

Miejscowość: Tczew

07 Lut 2009, 12:17

Racja, ale tragiczne jest jedno.Ci oszusci napewno byli wręcz pewni,że wcześniej czy pózniej wpadną,jesli nie to głupcy.To że u nas takie rzeczy mają miejsce to nie porazka spoleczenstwa, tylko wymiaru sprawiedliwości.Taki cwaniaczek ma teraz kasę więc ile posiedzi,no ile???To mnie wkurza!!!czy masz kasę czy nie masz, oszuście i złodzieju ponieś srogą karę!!!Mam znajomego,który siedział od deski do deski 3 lata,za to tylko ,ze uciekał policji po pijanemu i wpadl do rowu.Chłopak jest psychicznym wrakiem teraz a niedawno czytałem,że jest u nas dosc znany piłkarz ,który po pijaku zabił na przejściu dla pieszych czlowieka i nie siedział!!!Gdzie ja żyję?Żenada!!!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

07 Lut 2009, 12:33

PhantomASA1 napisał(a):Najłatwiej jest zrobić w bambuko uczciwego człowieka,który sam nigdy by nikogo nie oszukał,cwaniak i człowiek nieuczciwy sam jest ostrozny lub ktoś kogo juz raz oszukano.

Chcesz zrobić z Polski drugie USA ? Bycie uczciwym nie zwalnia od logicznego myślenia - Czemu o tym nie wspomnisz ?

Według Ciebie nie da się oszukać kogoś kto sam oszukuje lub dał się oszukać... Zasmucę Cię ale jest w tym kraju jeszcze dość spora grupa ludzi którzy posługują się logiką. Oni nie muszą oszukiwać czy dać się oszukać żeby się czegoś nauczyć. Ale fakt faktem najłatwiej się uczy na błędach.

Usprawiedliwianie głupoty ludzkiej jest więcej jak śmieszne. Ogłoście dla nich jeszcze dzień żałoby narodowej i postawcie im pomnik pokrzywdzonych przez los.
agrafek
Początkujący

07 Lut 2009, 13:05

Gdzie ja tak napisałem?Spodziewałem się riposty tego tembru.Oszukanym mozesz byc nie tylko przy próbie kupna samochodu,oszukanym możesz zostać przez żone,np.Ja tylko napisałem ,że latwiej jest oszukać uczciwego człowieka a gdzie napisalem,że ostrozni ludzie to nieuczciwi koniecznie?Gdzie?!Uczymy się na błędach,ja nie uważam siebie za głupka a zostalem oszukany kiedys przez gościa który zaklinał się,że mercedes ma tylko 160000 km.Zaufałem mu bo w zyciu nie potrafiłbym ja oszukać.U nas uczciwosc to naiwnosc tak się to nazywa.Tak jestem za solidnym prawem,sprawiedliwym,bez swiętych krów,bo nie czuję się gorszy od kogokolwiek,jestem też człowiekiem.Nie boję sie amerykanskich standartow prawnych,ja się nie boję!!!Pozdrawiam.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

07 Lut 2009, 13:19

cóż, :) bardzo dobrze, złodzieje tez chca życ z czegoś, a że kretyn ów nie brakuje to tylko można sie śmiać i wpłacającym zyczyć pochylenia si i szybkiego rozpędzenia - ściana się sama znajdzie :)
luksky

07 Lut 2009, 14:05

Luksky nie moge tobie odmówić racji :))) :lol: Jeśli w tej grupie są ludzie którzy poraz wtóry dali się tak oszukać,to???To są kretyni!!!Ty byś się nie dał ale co powiesz,jesli ostatnio w internecie zamówiłem róznych rzeczy za 1ooo zł,płacac za wszystko gotówka na konto???U sześciu sprzedawców,nikt mnie nie oszukał,to co?!!!Ja jestem mądry??? :lol: Sprzedawcy z ALLegro dziękuję wam za to bo od was zalezy czy ja wyjdę na głupka czy mądrego człowieka!!! :lol: Dzisiaj jestem mądry jutro mogę zostać kretynem!!! :roll:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

07 Lut 2009, 14:20

Niestety ale wina leży tylko i wyłącznie po stronie pseudokupujących
samemu prowadze taki biznes czyli sprowadzam i importuje auta i przez tego typu zdarzenia cały rynak dostaje w d... . ale nie o tym mowa
Kupujący najprawdopodobniej wpłacali zaliczki na słowo i przez telefon , bo co to za handel bez stałego punktu , a jeżeli ktoś jest już tak leniwy że nie potrafi nawet przyjechać na miejsce ogłoszenia by sprawdzić chociażby legalność oferty no to niestety jest to tylki jego winą bo żadna okazja tego nie tłumaczy .
W handlu teraz niestety jest taka sytuacja że nie można przywieżć każdego auta jakie się chce bo trzeba by mieć fure szmalu a i tak klient nie jest zadowaolony bo chce za darmo Roiysa.
A sprowadzić klientowi auto na słowo żę na pewno weżmie to już dawno umarło .
Mam dużo takich przykładów , że wszystko na początku pasuje łącznie z ceną , a póżniej kolor tapicerki teściowej nie pasi i auto zostaje na placu
Branie zaliczki na auto nie jest miłą rzeczą al zrozumcie że w jakiś sposó ta druga strona też musi się zabezpieczyć. bo wiadomo auto kiedyś się sprzeda ale kiedy a zamrożony pieniądz nie pracuje a żyć z czegoś trzeba .
Okazje się zdarzają ale rozsądek zachować trzeba zawsze .
jeżeli już komuś się niechce jechać kilometry żeby zobaczyć sprzedającego to sprawdzić wystarczy czy posiada jakiś stały adres , a jeżeli nie to wcale w to nie wchodzić .
W internecie pełno jest ogłoszeń z podanym tylko telefonem bez żadnego konkretnego adresu i jeżeli ludzie wierzą i ufają takim ogłoszeniom to tylko im współczuć.
życie jest ciężkie jak M-ka z koszem
walecdaras
Nowicjusz

Miejscowość: września

07 Lut 2009, 14:34

PhantomASA1 napisał(a):Luksky nie moge tobie odmówić racji :))) :lol: Jeśli w tej grupie są ludzie którzy poraz wtóry dali się tak oszukać,to???To są kretyni!!!Ty byś się nie dał ale co powiesz,jesli ostatnio w internecie zamówiłem róznych rzeczy za 1ooo zł,płacac za wszystko gotówka na konto???U sześciu sprzedawców,nikt mnie nie oszukał,to co?!!!Ja jestem mądry??? :lol: Sprzedawcy z ALLegro dziękuję wam za to bo od was zalezy czy ja wyjdę na głupka czy mądrego człowieka!!! :lol: Dzisiaj jestem mądry jutro mogę zostać kretynem!!! :roll:

Powien Ci że aby na ALLEGRO dac sie oszukac to też trzeba się chyba postarać :) Na ALLEGRO udzielam sie od samego początku tegoż serwisu czyli od 1999 roku. Jestem osoba prywatną mam jakieś niecałe 400 punktów i jakos nigdy nie udało mi sie zostac wydymanym. Kupuje duzo, bo allegro to jedyne miejsce gdzie jest wybór, itp Sklepy w moim pobliżu to żenada i jakoś tak, kieruje się zdrowym rozsądkiem i jest OK. Natomiast pierwsza ktora wtopi to bedzie moja żona. Ona kupuje u prawie każdego, co prawda nie wielkie rzeczy ale kupuje. Jak widze jak robi przelew jakiemuś sprzedawcy, ktory ma 2 punktu to sie zastanawiam czy ją kiwna czy nie :) Póki co udaje jej się. Po prostu z mojej strony trzymam się dwóch zasad: nie kupuje u takich co mają mało punktów (chyba że gośc jest blisko i w razie czego mozna pojechać z przyjaciółmi i dac mu w mordę) oraz nie kupuje TV 50cali za 300zł jak ma to w zwyczaju 3/4 allegrowiczów :) to tyle ode mnie. Po prostu wiecej rozwagi.
luksky

07 Lut 2009, 14:41

Oczywiście racja! Tacy czynią wielką szkodę także takim jak Ty, Walecadas,bo nie ma sprowadzania samochodów bez wpłacania zaliczki.Ty jestes uczciwym człowiekiem a przez takich bydlakow możesz cierpieć Ty także.Dobrze poruszona kwestia.Najlatwiej jest oszukać tam gdzie bez zaliczki nie może się obejść,tam najczęsciej oszusci sadowią swe dupska!!! :lol: A przecież w Polsce tylu jest uczciwych ludzi sprowadzających samochody.Karać takich uuuuch ,że ja nie będe sędzią w tej sprawie,wielka szkoda!!! :lol:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

07 Lut 2009, 14:45

PhantomASA1 napisał(a):Ty byś się nie dał ale co powiesz,jesli ostatnio w internecie zamówiłem róznych rzeczy za 1ooo zł,płacac za wszystko gotówka na konto???

Przepraszam ale chwalisz się czy żalisz ? To jest normalne że w internecie większość rzeczy kupuje się przez wpłatę na konto jeżeli ludzie nie odbierają przesyłek a sprzedawcy wpadają w koszty. Popatrz na to z pozycji sprzedającego.

PhantomASA1 napisał(a):U sześciu sprzedawców,nikt mnie nie oszukał,to co?!!!Ja jestem mądry???

Wręcz przeciwnie, po tej wypowiedzi widać że kupujesz przedmioty bez wcześniejszego sprawdzenia sprzedającego choćby po komentarzach. A później w domu siedzisz i obgryzasz paznokcie ze strachu czy oby nie straciłeś swojego ciężko zarobionego tysiąca.

Myślę że w niedługim czasie uda Ci się ponownie zostać oszukanym.

Przez internet kupuje sprzęt fotograficzny za dość spore sumy którego w Polsce kupić się nie da. Zawsze przed kupnem dokładnie sprawdzam sprzedającego i jego opinie... Nie lecę z wystawionym jęzorem na ceny o połowę niższe od innych sprzedających bo jeżeli jeden sprzedający z 20 ma takie ceny to znaczy że jest mocno podejrzanym osobnikiem.

No i popatrz magicznym sposobem od prawie 12 lat kupuje przez internet i nigdy nie zostałem oszukany. Żelazna zasada zakupów to nie kieruj się emocjami (łał ale niska cena) tylko rozsądkiem.
agrafek
Początkujący