OUTLANDER 2.0 DiD -straszne stuki z przodu samochodu....

28 Lip 2011, 09:24

Witam, jestem posiadaczem Outlandera z 2008 r. Już od ponad roku mam dosyć duży problem z którym nie potrafiły sobie poradzić już 2 autoryzowane serwisy.
Mianowicie z przodu samochodu słychać głośne stuki (rumotanie) dochodzące i z lewej i z prawej strony... Sytuacja taka początkowo miałą tylko miejsce na bardzo dziurawych drogach gruntowych, jednak teraz nawet przy szybkiej jezdzi po zakretach albo nierownosciach w asfalcie słychać głośne, metaliczne stuki. Zjawisko ma największą skalę na żwirowych drogach nieutwardzonych, a także po opadach deszczu( chodz sam nie wiem co to ma za związek...). Proszę, pomóżcie mi bo już nie mam siły jezdzic po kolejnych serwisach. Nie mam pojęcia czy przy przebiegu 40 tys. km. gdzieś mógł powstać już taki luz, czy też żwir dostaje się gdzieś i powoduje stuki, chrupanie... W Was cała moja nadzieja ;))
przemekgolunski
Nowicjusz

28 Lip 2011, 18:48

od kiedy to sie zaczeło ?
po wymianie czegos ?

pozdr
HARIBO
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: dublin -kraków
Auto: Ibiza

28 Lip 2011, 18:56

A pojedz gdzies na duzy plac, czy parking pod marketem, i przy maks lub prawie maks skreconych kolach zrob z 2-3 kolka w prawo i w lewo przyspieszajac i hamujac.

Ten samochod to nowy z salonu, czy moze kupiony od kogos? Moze mial dzwona w przod?
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

28 Lip 2011, 19:23

jestem pierwszym właścicielem auta (kupione w salonie). Jak narazie nic nie wymieniałem, broń boże nie było żadnego wypadku....
przemekgolunski
Nowicjusz

29 Lip 2011, 07:54

Trochę za nowy i za mały przebieg ale różnie to bywa.Podjedź na stację diagnostyczną jak nie znajdą przejedź się z diagnostą i pokaż o co chodzi.Może poluzowała się jakaś śruba od zawieszenia może od mc persona różnie może być.Jedno jest pewne musisz to usunąć bo może być nie bezpiecznie.
kant95
Zaawansowany

Miejscowość: lublin
Prawo jazdy: 01 01 1981
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Chrysler Voyager
Silnik: 2.5
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

29 Lip 2011, 08:32

tuleje wahaczy powiedziały do widzenia,
ewentualnie mocowania amortyzatorów do sprawdzenia
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

29 Lip 2011, 18:00

przemekgolunski napisał(a):Mianowicie z przodu samochodu słychać głośne stuki (rumotanie) dochodzące i z lewej i z prawej strony... Sytuacja taka początkowo miałą tylko miejsce na bardzo dziurawych drogach gruntowych, jednak teraz nawet przy szybkiej jezdzi po zakretach albo nierownosciach w asfalcie słychać głośne, metaliczne stuki.

Niech ktoś Ci sprawdzi porządnie łączniki drązka stabilizatora z przodu.... :!: :!: A jak nie potrafią to Ci napiszę jak to zrobić... :!: :!:
pocieszny napisał(a):tuleje wahaczy powiedziały do widzenia,

I sądzisz ze będą stukały metalicznie.... :?: :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

29 Lip 2011, 19:10

Problem rozwiązany... Wymieniona guma pod sprężyną amortyzatora i owinięte po 2 zwoje z góry i z dołu na resorach... Stukanie umilkło ; ))
przemekgolunski
Nowicjusz