Oznaczenia silników + sprawdzanie stanu auta

29 Cze 2009, 14:58

Witam, mam zamiar kupić freelandera w uk, wiem że najlepiej było by kupić tą poprawioną już wersję (ponoć od połowy 2000 roku) i teraz właśnie pytanie, czy silniki te mają jakieś specjalne oznaczenia? jak rozpoznać czy dany samochód (jeśli jest z 2000roku) jest z produkcji przed wprowadzeniem poprawek czy też po. Druga kwestia co mówią oznaczenia freelandera np: 2.0 XE di albo 2.0 xdi czym różnią się one od zwykłego 2.0di? Druga kwestia to jak najlepiej sprawdzić auto podczas zakupu? Co najlepiej i jakim sposobem posprawdzać (chodzi mi o typowe przypadłości freelanderów)tj, reduktor, turbina itp
Legion1349
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Katowice

29 Cze 2009, 19:32

reduktor sprawdzisz wchodzac pod auto i sprawdzajac luz na wale przy reduktorze albo mozez go rozebrac sprawdz tez czy nie jest za gesty olej wlany do reduktora ja tak sie nacielem codzil cicho az padl. miesiac produkcji jest podany w dokumentach nawet w dowodzie rejestracyjnym angielskim jest data produkcji poszukaj dobrze albo kup odrazu nowszy od 2001 albo lepiej FII
land rover freelander 2000r. 1.8 petrol 120KM
rafciuch
Aktywny

Miejscowość: grudziadz

29 Cze 2009, 23:43

Nie kupuj tego 2.0TDI albo DI każdy inaczej mówi ale ja wiem że to jest TDI.Mimo wszystko nie kupuj takiego choć jak się dba to zrobi te 600-700 tysi.Kup Td4, w tamtych już się nie psuły reduktory, a raczej mało co się psuło.
motorro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ziemia Lubuska/Dolny Śląsk

30 Cze 2009, 14:10

właśnie jak to jest, po poprawkach produkowano tylko td4?
Legion1349
Aktywny
Awatar użytkownika

30 Cze 2009, 15:20

Nie.
Ja mam freela z 2001 roku a nie jest to Td4 i ma reduktor po poprawkach..Można znaleźć jeszcze te modele ale ciężko chapnąć coś w dobrym stanie.
motorro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ziemia Lubuska/Dolny Śląsk

30 Cze 2009, 16:35

takiego właśnie chcę, nie td4, ale po poprawkach, po czym można rozpoznać że jest to wersja po poprawkach?

[ Dodano: Nie Lip 05, 2009 10:38 ]
jeszcze jedno pytanie, w których rocznikach i w których wersjach był montowany silnik hondy?
Legion1349
Aktywny
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ryzykowne rozmowy podczas jazdy
    Rozmowa przez telefon, pisanie SMS-ów podczas jazdy czy manipulowanie przy innych urządzeniach elektronicznych sprzyja dekoncentracji i roztargnieniu kierowców. Kiedy kierowca pisze SMS-a w trakcie jazdy, ryzyko ...