Mam pytanie, jak jest z oznakowaniem szyb w samochodzie, a konkretnie czy na wszystkich szybach powinien widnieć jakiś jeden numer, by stwierdzić że są one oryginalne i od początku w danym pojeździe, czy są tam jedynie numery serii i moze w jednym samochodzie np przód róznić sie od tyłu??
Na szybach widnieje rocznik. Wszystkie szyby powinny być z tego samego roku co świadczy o tym, iz auto nie ma przeszłości wypadkowej, aczkolwiek może się zdarzyć, że na szybie np. przedniej widnieje rocznik 1999 a na bocznych 2000. To wcale nie musi świadczyćo tym, iż szyba przednia została zmieniona, a mianowicie np. o tym, że dana przednia szyba została wyprodukowana rok wcześniej niż auto.
No niby tak, wszystko sie zgadza... Tylko wspólny rocznik nie gwarantuje nam ze szyby nie były wymieniane, bo moze zamiennik mógł być równie dobrze z tego samego roku:) Wiec można to sprawdzić dokładnie bo mieć te 100% pewności? u mnie w samochodzi np. cały tył ma ten sam nr (mówie o tym kilkucyfrowym) ale przód już się różni... Tak tylko chciałem się upewnić jak to jest:)
Może też być tak że np. przednia szyba dostała kamieniem i musiała zostać wymieniona a samochód poza tym nie tknięty. Mam nadzieje że o tym też pamiętacie .
qki007 napisał(a):Może też być tak że np. przednia szyba dostała kamieniem i musiała zostać wymieniona a samochód poza tym nie tknięty. Mam nadzieje że o tym też pamiętacie .
Albo np jakis zlodziej pokusil sie o radio i wybil boczna szybe:) o takich rzeczach trzeba pamietac.
A i tak na marginesie jak kiedys np zatrzasniecie kluczyki w samochodzie, to nie wybijajci tych najmniejszych szyb, bo one bardzo czesto okazuja sie najdrozsze w zakupie.
Zgadza się! Jeżeli szyby oznakowaniem różnią się między sobą, to najczęściej inna jest przednia szyba ze względu na to że jest najbardziej narażona na uszkodzenia, głównie przez odpryskujące kamienie z bieżników TIR-ów.
Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku? Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
Czy używane opony są bezpiecznym wyborem? Zakup nowych opon to wydatek, który każdy kierowca powinien traktować w kategorii inwestycji – opony są jedynym elementem łączącym auto z jezdnią. To od ich jakości i sprawności zależą nie tylko osiągi samochodu ...
W ogóle nie wybijajcie szyb.. Zadzwońcie do zakładu który reperuje zamki, dorabia kluczyki itp. w każdym mieście powinien być jakiś! Ja znam takiego Pana który szybciej otworzył by zamek wytrychem niż kluczykiem . Oczywiście alarm swoją drogą ale chodzi o to aby wejść do auta.. Można też próbować złapać wajchę od bagażnika, dyngiel w drzwiach itp.. Ale to już całkowity OFFTOP robie .
Drogi użytkowniku, aby dalej móc dostarczać Ci coraz lepszej jakości treści którymi możesz być zainteresowany powinieneś przejść do ustawień prywatności i tam skonfigurować swoje zgody w celu dopasowania treści marketingowych do Twojego zachowania. Pamiętaj! Dzięki reklamom możemy finansować rozwój naszej strony, a Ty w zamian otrzymujesz do niej bezpłatny dostęp.