Oznakowanie szyb.

29 Gru 2008, 19:28

Mam pytanie, jak jest z oznakowaniem szyb w samochodzie, a konkretnie czy na wszystkich szybach powinien widnieć jakiś jeden numer, by stwierdzić że są one oryginalne i od początku w danym pojeździe, czy są tam jedynie numery serii i moze w jednym samochodzie np przód róznić sie od tyłu??
whiplash
Nowicjusz
Awatar użytkownika

29 Gru 2008, 19:41

Na szybach widnieje rocznik. Wszystkie szyby powinny być z tego samego roku co świadczy o tym, iz auto nie ma przeszłości wypadkowej, aczkolwiek może się zdarzyć, że na szybie np. przedniej widnieje rocznik 1999 a na bocznych 2000. To wcale nie musi świadczyćo tym, iż szyba przednia została zmieniona, a mianowicie np. o tym, że dana przednia szyba została wyprodukowana rok wcześniej niż auto.
mistrz27
Początkujący

29 Gru 2008, 20:03

No niby tak, wszystko sie zgadza... Tylko wspólny rocznik nie gwarantuje nam ze szyby nie były wymieniane, bo moze zamiennik mógł być równie dobrze z tego samego roku:) Wiec można to sprawdzić dokładnie bo mieć te 100% pewności? u mnie w samochodzi np. cały tył ma ten sam nr (mówie o tym kilkucyfrowym) ale przód już się różni... Tak tylko chciałem się upewnić jak to jest:)
whiplash
Nowicjusz
Awatar użytkownika

29 Gru 2008, 20:09

Może też być tak że np. przednia szyba dostała kamieniem i musiała zostać wymieniona a samochód poza tym nie tknięty. Mam nadzieje że o tym też pamiętacie :).
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: Zamość

29 Gru 2008, 20:14

qki007 napisał(a):Może też być tak że np. przednia szyba dostała kamieniem i musiała zostać wymieniona a samochód poza tym nie tknięty. Mam nadzieje że o tym też pamiętacie :).

Albo np jakis zlodziej pokusil sie o radio i wybil boczna szybe:) o takich rzeczach trzeba pamietac.

A i tak na marginesie jak kiedys np zatrzasniecie kluczyki w samochodzie, to nie wybijajci tych najmniejszych szyb, bo one bardzo czesto okazuja sie najdrozsze w zakupie.
Bez Gwiazdy Nie Ma Jazdy...
MG
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa

29 Gru 2008, 20:21

Zgadza się! Jeżeli szyby oznakowaniem różnią się między sobą, to najczęściej inna jest przednia szyba ze względu na to że jest najbardziej narażona na uszkodzenia, głównie przez odpryskujące kamienie z bieżników TIR-ów.
mistrz27
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Czy używane opony są bezpiecznym wyborem?
    Zakup nowych opon to wydatek, który każdy kierowca powinien traktować w kategorii inwestycji – opony są jedynym elementem łączącym auto z jezdnią. To od ich jakości i sprawności zależą nie tylko osiągi samochodu ...

29 Gru 2008, 20:24

W ogóle nie wybijajcie szyb.. Zadzwońcie do zakładu który reperuje zamki, dorabia kluczyki itp. w każdym mieście powinien być jakiś! Ja znam takiego Pana który szybciej otworzył by zamek wytrychem niż kluczykiem :). Oczywiście alarm swoją drogą ale chodzi o to aby wejść do auta.. Można też próbować złapać wajchę od bagażnika, dyngiel w drzwiach itp.. Ale to już całkowity OFFTOP robie :).
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: Zamość

29 Gru 2008, 22:03

niektore szyby maja dodatkowo specjalny nr, jakies tam rozwiazanie zwiazane z jumą.Moj bynajmniej tak ma, rocznik dodatkowo numer.
bykuu
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: z nienacka