Pajero II 2,8 td 94r - Problem auto sie zapowietrza

28 Wrz 2012, 21:58

Witam posiadam pajero 2,8 td 1994 r , mam pewien problem natomiast auto odpala od strzała , miało zmieniony filtr paliwa , ale gdy długo postoi odpali i po przejechaniu około 300-500 metrów zadusza się , to samo jest na postoju mniej więcej po 2-4 minutach zaczyna autem trząść i zaczyna nierówno chodzić . Auto zgaśnie wtedy trzeba nim trochę pokręcić nim odpali , zapali i można nim jeździć do bólu byle by nie musiał stanąć na kilka godzin , bo problem się powtarza . Po odpaleniu silnik chodzi jak zegarek . I teraz mam pytanie , co to może być nieszczelność w baku? Nieszczelność węży ? Pompy wtryskowej? Wydaje mi się że gdyby byłą to wina pompy auto nie odpalało by od strzała , a po zadławieniu się i odpaleniu nie chodziło by tak równiutko:) Proszę o pomoc fachowców
tomii1987
Nowicjusz

Miejscowość: Wielkopolska

29 Wrz 2012, 05:44

Zapowietrzanie bardzo łatwo zdiagnozować,po to, w tym celu ,stosuje się przeźroczyste przewody paliwowe pod maską silnika.Jeśli zobaczysz bańki powietrza,musisz przeglądnąć przewody(szczelność) od samego zbiornika po filtr paliwa,sprawdź też ,czy zbiornik ma odpowietrzanie,gdy s.nie chce odpalić, wystarczy tylko odkrecić pokrywkę wlewu paliwa .
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

29 Wrz 2012, 12:22

Witam kolego , dz za odpowiedz , niestety w moim egzemplarzu przewody są czarne :) i nic nie widać . A silnik odpala od strzałą . Problem ma tylko wtedy gdy dość długo postoi :) Wtedy po odpaleniu od strzała i przejechaniu jakiegoś odcinka zapowietrza się lub dłuższej pracy w miejscu . Potem zapowietrzony trochę musi pokręcić , odpala i można śmigać do woli :) Oddam go do mechanika , chce tylko się dowiedzieć czy może to być wina pompy wtryskowej ? Czy bardziej szukać przyczyny w przewodach i zbiorniku ?
tomii1987
Nowicjusz

29 Wrz 2012, 12:48

Przewody,lub zbiornik :wink:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

29 Wrz 2012, 13:16

Ach,naturalnie może jeszcze puszczać zawór wrotny ON w pompie.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

29 Wrz 2012, 13:24

Dzięki kolego , trochę mnie uspokoiłeś :) mam nadzieje że to jakaś duperela :) a nie cala pompa wtryskowa:)
tomii1987
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Wyposażenie na każdą wyprawę
    Jak przetrwać samochodową wyprawę w teren, do leśnej głuszy lub… na kemping? Jesteśmy coraz wygodniejsi i chcemy ułatwiać sobie życie. Nawet, jeśli pragniemy spędzić kilka dni jak Bear Grylls, możemy przy tym podarować ...

29 Wrz 2012, 22:30

sprawdź węże między pompą do filtrem paliwa , zwłaszcza przy opaskach zaciskowych, najlepiej od razu wymienić nie są strasznie drogie :ok: jeśli auto jeździło kiedykolwiek na BIO to może być wszystko sparciałe, inna bardzo banalna rzecz to odpowietrzenie baku może być zatkane
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

04 Lip 2013, 10:08

Witam. Mam Pajero 2.8 TDI z 97r. i jest ten sam problem. Gdy postoi dzień czasu odpala do strzała, lecz gdy pochodzi na wolnych obrotach 1-2min., lub przejadę 200m. to zapowietrza się i gaśnie. Gdy pokręcę 20-30 sekund na rozruszniku odpala i można jeździć do woli. Zostawię go na noc i rano jest to samo. Sprawdzałem przewody paliwowe są OK. Filtr paliwa jest nowy, a jeszcze jedno gdy go zapalę rano i będę pompował pompką ręczną paliwo, tą co jest na filtrze paliwa to wtedy nie gaśnie. Co jest nie tak?
cezary666
Obserwowany

Prawo jazdy: 11 03 1992
Przebieg/rok: 50tys. km
Auto: pajero
Silnik: 2.8 tdi
Paliwo: Diesel
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998