Pajero Pinin 1.8, buczenie

05 Gru 2017, 18:48

Witajcie! Ostatnio dałem posta w sprawie hałasu dobiegającego z pod spodu/przodu auta, mojego Pajero Pinina, 1.8i 5 drzwi, wszystko zaczęło się od podniesienia auta bokiem w górę( stało tak 3 dni na koziołkach) i odkręceniu i ponownym przykręceniu wału do tylnego mostu. Dzisiaj dolałem olej do przedniego mostu- tam brakowało go ok 50-100 ml, oraz do nie wiem jak to skrzyni rozdzielczej - tam dolałem prawie litr i nie pojawił się jeszcze w otworze, mam nadzieję że wybrałem odpowiedni otwór :) na klucz bodajże 22 albo 24. Wlałem do mostu i tego elementu olej 75w90. Wydaje mi sie że po dolaniu jest gorzej niż wcześniej, mianowice poprzednio przy 85/90km/h zaczynało się dość mocne buczenie sam nie wiem z którego elementu czy z mostu, skrzyni czy z rozdzielacza, teraz już przy 80k/h się to zaczyna jest wydaje się głośniej. Czy czeka mnie rozbiórka tego? czy może zły olej? Bo tu i tu lałem 75w90. Podpowiedzcie coś bo chce jechać w góry po świętach i muszę to naprawić do tego czasu :)
Spajkol
Nowicjusz

Prawo jazdy: 09 11 2013
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Cinquecento 1.2SWAP
Silnik: 1.2 16V Punto
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1996

14 Gru 2017, 14:37

Spajkol napisał(a):czy może zły olej? Bo tu i tu lałem 75w90
Raczej nie bo taki jest zalecany zarówno do skrzyni jak i do mostów.

Spajkol napisał(a):ie wiem jak to skrzyni rozdzielczej - tam dolałem prawie litr i nie pojawił się jeszcze w otworze, mam nadzieję że wybrałem odpowiedni otwór
Masz tam otwór taki przelewowy wrzuć zdjęcie skrzyni gdzie masz te śruby to podpowiemy. Klucz 22, 24 trochę spory jak na wlew.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Co to znaczy być uprzejmym na drodze?
    Po pierwsze być kierowcą przewidywalnym, a nie chaotycznym i pełnym emocji. Po drugie przestrzegać przepisów ruchu drogowego. Po trzecie kierować się zasadą współpracy, ostatecznie intencją wszystkich jest bezpieczne ...