Pakowny samochód - benzyna czy diesel?

19 Lis 2017, 14:52

Witam. Na wstępie poinformuję, że podobnych tematów pewnie były miliony, ale nadal nie znalazłem odpowiedzi na nutrujące mnie pytanie. Obecnie popylam dość paliwożernym samochodem, za to bezproblemowym. Niestety, z racji jego wieku i tego, że wkrótce wynoszę się do innego miasta, czas na zakup czegoś młodszego. I tutaj przedstawia się moja sytuacja: Samochód będzie użytkowany w tygodniu na dojazdy do pracy ok. 10 km w dwie strony + jakieś 10km dziennie dodatkowo. W weekendy (tylko w weekendy, co weekend czasem co dwa) będę robić trasy 200 do max. 400 km w dwie strony. Rocznie będę robić +/- 20kkm. Jak już wspominałem, samochód ma być pakowny i żadna przestrzeń na butlę, koło zapasowe nie może być zabierana (LPG odpada). Czy w moim przypadku dobrym wyborem będzie dość prosty diesel (brak dwumasy, DPF)? Głównie zależy mi na niskich kosztach. Jeżeli chodzi o diesle to brałem pod uwagę Hyundai I30/Kia Ceed 1.6 CRDi, Ford Focus 1.6 TDCi, lub Toyota Corolla 1.4 D4D. Czy dać sobie z dieslem spokój i wybrać benzynę. Jeżeli to drugie, to co byście mi polecili? Głównie niskie koszty eksploatacji, moc nie musi być wysoka, tylko żeby jakoś jechało to na trasie. Budżet 15-20 tysięcy. Dziękuję z góry za odpowiedź :D
dejvix
Obserwowany

Prawo jazdy: 26 11 2013
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Mazda 323f BJ
Silnik: 1.8 114
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

19 Lis 2017, 15:11

Szkoda, że LPG odpada. Nie lepiej wziąć coś z segmentu D z LPG (tam są dość duże bagażniki...). Jeśli nie to prosty diesel jak 1.6 CRDI czy 1.6 TDCI/HDI będzie dobrym wyobrem, chociaż dynamika w trasie będzie bardzo średnia.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

19 Lis 2017, 15:11

Pakowne to masz
Mondeo MK3
Avensis
Vectra C
Octavia
Jak już uprzesz się na diesla to trzeba stawiać na stare niezawodne konstrukcje 1.9 SDI czy 1.9 TDI gdyż tym silnikom nic nie straszne.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mazda6 zdobywa prestiżową nagrodę - Red Dot Design
    Nowa Mazda6 została uhonorowana tegoroczną nagrodą "Red Dot", która jest wyrazem międzynarodowego uznania dla jej wyjątkowej stylizacji. Jest to kolejny sukces tego modelu oraz rewolucyjnego motywu projektowego "KODO: ...