Witam. Na wstępie poinformuję, że podobnych tematów pewnie były miliony, ale nadal nie znalazłem odpowiedzi na nutrujące mnie pytanie. Obecnie popylam dość paliwożernym samochodem, za to bezproblemowym. Niestety, z racji jego wieku i tego, że wkrótce wynoszę się do innego miasta, czas na zakup czegoś młodszego. I tutaj przedstawia się moja sytuacja: Samochód będzie użytkowany w tygodniu na dojazdy do pracy ok. 10 km w dwie strony + jakieś 10km dziennie dodatkowo. W weekendy (tylko w weekendy, co weekend czasem co dwa) będę robić trasy 200 do max. 400 km w dwie strony. Rocznie będę robić +/- 20kkm. Jak już wspominałem, samochód ma być pakowny i żadna przestrzeń na butlę, koło zapasowe nie może być zabierana (LPG odpada). Czy w moim przypadku dobrym wyborem będzie dość prosty diesel (brak dwumasy, DPF)? Głównie zależy mi na niskich kosztach. Jeżeli chodzi o diesle to brałem pod uwagę Hyundai I30/Kia Ceed 1.6 CRDi, Ford Focus 1.6 TDCi, lub Toyota Corolla 1.4 D4D. Czy dać sobie z dieslem spokój i wybrać benzynę. Jeżeli to drugie, to co byście mi polecili? Głównie niskie koszty eksploatacji, moc nie musi być wysoka, tylko żeby jakoś jechało to na trasie. Budżet 15-20 tysięcy. Dziękuję z góry za odpowiedź
![Szczęśliwy :D]()