Palące się kontrolki.

05 Mar 2016, 13:15

Witam mam problem ze swoim peugotem.. problem polega na tym ze 2 miesiące temu musiałem odpalić samochód z kabli i przed odpaleniem silnika pojawiły sie kontrolki silnika stopu akumulatora oleju i reczenego .. po odpaleniu wszystko gasnie .. czasami wogole nie mam tych kontrolek przed odpaleniem ale teraz stop pali mi sie na czerwono a wczesniej palił sie na zółto tak mi sie wydaje .. dodam ze mam ukruszona kleme minusowa i wiec moze przez to tak wariuje prosze o jakies porady i czy to bezpieczne tak jezdzic jezeli w czasie jazdy nic sie nie zapala :(
Piotrek235
Obserwowany

Prawo jazdy: 05 05 2014
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Peugeot 306
Silnik: 1.4 XN 75 km
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

05 Mar 2016, 21:47

Piotrek235 napisał(a):przed odpaleniem silnika pojawiły sie kontrolki silnika stopu akumulatora oleju i reczenego .. po odpaleniu wszystko gasnie

A więc prawidłowo.
Piotrek235 napisał(a):czasami wogole nie mam tych kontrolek przed odpaleniem

Czyli tak w sumie nie świeci ci się żadna kontrolka? I jak przekręcisz kluczyk dalej w pozycję rozrusznika, to rozrusznik normalnie kręci i silnik zapala?
Piotrek235 napisał(a): teraz stop pali mi sie na czerwono a wczesniej palił sie na zółto tak mi sie wydaje ..

Tak jak zawsze zadam pytanie - co na to instrukcja obsługi? Dodam tylko, że zanim się z nią nie zapoznasz, nie ruchamiaj lepiej już więcej silnika.
Piotrek235 napisał(a):dodam ze mam ukruszona kleme minusowa

Zależy jak i gdzie jest ukruszona.
Piotrek235 napisał(a):2 miesiące temu musiałem odpalić samochód z kabli

Można wiedzieć jak to zrobiłeś? Tak dokładnie?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

06 Mar 2016, 14:04

Na zapłonie miałem zawsze tylko ręczny z akumulatorem i kontrolka od silnika
Silnik zapala zawsze za pierwszym razem... ukruszona jest na tym łączeniu z akumulatorem gdzie sie ja wklada i przykreca :P
Instrukcji obsługi nie posiadam więc nie wiem jak sprawdzic... a z kabli odpalał mi kolega bo ja sie w ogole nie znam na samochodach i od tamtego czasu pala sie wszystkie a zawsze mialem tylko reczny i od akumulatora wiec nie wiem czy to dobrze.. moze powinienem zresetowac klucz serwisowy bo mam 225 km do wymiany oleju i dlatego pala sie te kontrolki ? Olej wymieniany byl okolo 1500 km temu i jego stan jest odpowiedni
Moze po padnietym akumulatorze zresetował sie ten klucz i mi sie to pali sam nie wiem
Piotrek235
Obserwowany

Prawo jazdy: 05 05 2014
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Peugeot 306
Silnik: 1.4 XN 75 km
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

06 Mar 2016, 21:01

Piotrek235 napisał(a):Silnik zapala zawsze za pierwszym razem... ukruszona jest na tym łączeniu z akumulatorem gdzie sie ja wklada i przykreca

Zależy na ile jest ukruszona. Jak tylko ciuteczek, to nie ma tragedii. Jak spory kawałek to powinieneś ją wymienić.
Piotrek235 napisał(a):Instrukcji obsługi nie posiadam więc nie wiem jak sprawdzic..

A od czego jest internet. Zapewniam cię, że jest...]
Co do odpalania na kable, to niestety nie wiemy jak to twój kolega zrobił, a więc nie wiemy, czy to może być przyczyną.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000