Paliwo zimowe

22 Paź 2016, 20:04

Witam.
Z uwagi na to że jest to mój pierwszy diesel ( Peugeot 407 SW 1.6), mam pytanie dotyczące paliwa w zimie. Słyszałem ze dolewa się jakiś preparat do ropy "letniej" aby nie wytrącała się z niej parafina w niskich temperaturach.
Czy ktoś czegoś takiego dolewa do paliwa? Nie chciałbym zaszkodzić silnikowi ale z drugiej strony jeśli o miało by pomóc to dlaczego nie. Może uda mi się to co mam w baku wyjeździć , ale jeśli się nie uda to czy coś dolewać? Wiem że stacje wprowadzają "zimowe paliwo" od listopada - więc coś musi w tym być :-)
Podpowiedzcie proszę
timi44
Nowicjusz

Prawo jazdy: 24 05 1971
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: PEUGEOT 407 SW
Silnik: 1,6 HDI
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

23 Paź 2016, 19:59

Diesel Skydd - podobno ON nie krystalizuje się do -39 stopni.
Xeramic Diesel Protector - podobno do -40
Jest też mnóstwo innych firm, oferujących dodatko do paliwa. Wejdz sobie na allegro, albo pojedz do jakieś marketu typu Tesco, Auchan czy inne markety typowo motoryzacyjne. Jest tego pełno, do wyboru do koloru.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

25 Paź 2016, 06:55

Dzięki za odpowiedź.
Wiem ze takie dodatki są praktycznie wszędzie dostępne,jednakże chodzi mi o to czy dolewając czegoś takiego do paliwa które obecnie mam w zbiorniku nie zaszkodzę silnikowi.
timi44
Nowicjusz

Prawo jazdy: 24 05 1971
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: PEUGEOT 407 SW
Silnik: 1,6 HDI
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

25 Paź 2016, 11:40

Napewno nic się nie stanie - te środki powodują tylko, że ON nie krystalizuje sie przy podanych temperaturach. Dodatkowo są w nich jakieś tam dodatki ulepszające do silnika. Jednak na chwilę obecną nie ma najmniejszego sensu wlewać te specyfiki do baku. A jeżeli chodzi o stacje, to raczej dostosowują się do warunków pogodowych i zazwyczaj paliwa zimowe, w szczególności ON zimowy jest wcześniej jak jest taka potrzeba "temperaturowa"c. Tak przynajmniej jest na BP i Orlenie, a nawet Schell-u. Odradzałbym w zimie tankowanie na przydrożnych niemarkowych stacjach - już nie jeden stanął z zatkanym parafiną filtrem, skuszony tańszym paliwem. Jako że w benzynie nie ma to za bardzo znaczenia, tak w Dieslu ma ogromne.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

25 Paź 2016, 12:51