Pamięć zegara w nawigacji Carminat Renault Scenic

12 Sie 2008, 22:54

Witam wszystkich,
Proszę o wsparcie. Otóż w nawigacji można ustawić zegar, problem w tym, że po ustawieniu godziny np. 22:31 (odliczany jest następnie czas) i po wyłączeniu zasilania (wyciągnięciu kluczyka ze stacyjki) i po jej ponownym włączeniu np. po minucie wyświetlacz nawigacji ponownie się włącza i godzina jest wyświetlana jako --:-- i po ok 20 sekundach wskakuje wcześniej ustawiona godzina czyli 22:31 i odliczanie zaczyna się od nowa, więc działa pamięć ustawionej wcześniej godziny tylko, że zegar nie odlicza czasu w czasie kiedy nie jest zasilana nawigacja i kasuje wcześniej odmierzony czas. Przyznaję, że coś takiego spotykam po raz pierwszy i nie mam pojęcia gdzie tkwi problem, bo przecież w każdym samochodzie zegar znajduje się na "potrzymaniu" z akumulatora, no chyba, że to problem jakiejś opcji w nawigacji (niestety jest po niemiecku i tu może być problem:(. Proszę o pomoc w tym temacie jakąś dobrą duszę :)
czacha
Nowicjusz

27 Sie 2008, 22:39

Widzę, że sam sobie muszę odpowiedzieć, bo wreszcie doszedłem do sedna sprawy. Mój GPS się działa, bo uwalona jest antena. Zegar jest aktualizowany satelitarnie, więc póki nie zacznie działać antena to zegar się nie zaktualizuje:)
czacha
Nowicjusz