Panda , Punto II czy Astra II ??

06 Maj 2010, 08:14

Witam,

Potrzebuję porady które autko kupić mając tak około 13 tyś ?? Aktualnie mam Punto I rok 1997, z silnikiem 1,2 75km, ale strasznie gnije, musze z tym uciekać bo już nawet podłoga leci.
Auta które biorę pod uwagę w tej cenie to Panda rocznik 2003/04, Punto II rocznik 2001/02 i Opel Astra II rocznik około 2000/01.
Najbardziej by mi spasował Opel Astra ale boje się pachać w "wiekowe" auto które zacznie zaraz gnić i sypać się, wolę mniej komfortowe, mniej wygodnie ale oszczędniejsze i młodsze !! tak np. Pande ??

Doradźcie mi czy warto Pande kupić ?? czy te autka bardzo sypią się (gniją) ?? jak z mechaniką ?? ..... wiem że auto jest małe, praktycznie brak bagażnika ale zawsze to 5 lat mnie .... czy warto iść tą drogą ??

Z góry dziękuję za odpowiedź .
krisiss
Nowicjusz

Miejscowość: śląsk

06 Maj 2010, 08:56

Astry G nie gniją bez powodu (dzwona ;) ). Zresztą Punciaki II i Panda też już mają chyba ocynk. Nie wiem czy potrzebujesz auta mikro, małego czy średniego?
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

06 Maj 2010, 09:08

Kubuch napisał(a):Nie wiem czy potrzebujesz auta mikro, małego czy średniego?

Mam dwójkę małych dzieci (2 lata i 5) ale nie potrzebuje mega wieklkiego auta, poniważ 2 foteliki wejdą do Pandy, jeździmy dużo na różne wycieczki, ja na ryby bo jestem wędkarzem więc potrzebuje auta oszczędnego, taniego w eksploatacji i najważniejsze nie gnijącego bo mnie to moje Punto do furji doprowadza :cry: Myślę o tej Pandzie bo spełnia moje kryteria choć wygląd mi się nie podoba, ale wyglądem auta się nie jeździ ...
krisiss
Nowicjusz

Miejscowość: śląsk

06 Maj 2010, 09:10

2 małych dzieci i myślisz o Pandzie? :shock: Astra i to w kombi ;)
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2013

06 Maj 2010, 11:15

Witam,
ja posiadam fiatapunto II i mam na sprzedaż ale jest 3 -drzwiowy wiec raczej odpada, ale moge podzielic sie wiedzą na temat tego auta. Mam 2001 rocznik i autko chodzi bez zarzutu ceny cześci jak to fiat taniocha :razz: silnik 80KM więc jak na miasto i trase jest bardzo dobry jeszcze ani razu mnie nie zawiódł a przejechalem 147tyś :razz: 1.2 16V jest dynamiczny i jak dla mnie oszczedny trasa to ok 5,2 miasto 6-7. Ogólnie polecam fiata, poszukaj jakiegos 5-drzwiowego z dobrym wyposażeniem ( z klima kompem i elktryka za 10 - 12 tys spoko znajdziesz ) pozdro
grzegorc
Nowicjusz

Miejscowość: Sz-n

06 Maj 2010, 14:48

Najlepiej na tle tych aut wypada chyba Astra, jednak wiadomo że będzie starsza i z większym przebiegiem niż Fiaty, w Astrze masz trochę więcej miejsca, lepszy komfort podróżowania oraz jest lepiej wykonana niż Panda czy Punto.
P!otr3k
Nowicjusz

Miejscowość: Suwałki
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Cusco tuninguje nową Toyotę Suprę
    To było pewne. Na rynku tuningowym pojawia się coraz więcej części do nowej Toyoty GR Supry. Tym razem coupé Toyoty na warsztat wzięło japońskie Cusco. Firma nie postawiła jednak na poszerzone nadkola czy wielkie skrzydło, ...

06 Maj 2010, 15:03

Masz Punto I i nie jestem zaskoczony tym,że gnije podłoga ,bo w tym modelu właśnie podłoga lubi podgnic. Natomiast jestem trochę zaskoczony,że gnije cała karoseria. To rzadkośc i przypuszczam,że Twoje auto przeszło jakąś w dawnych latach naprawę blacharską..?
Co do kolejnego auta. Sądzę czytając Twoje wypowiedzi,że trochę się boisz starszych roczników. (pewnie rdzy się boisz :wink: ).Niebita Astra na pewno nie zgnije,bo ten model Astry G,jest wzorowo zabezpieczony antykorozyjnie.
Sądzę,że najkorzystniejszym byłoby dla Ciebie i rodzinki poszukanie Punto II ale takiego bez wypadkowej przeszłości. Nie będziesz musiał się stresowac ,że ci wyjdzie rdza...
Poza tym szukasz auta ekonomicznego więc 1,2 w Punciaku na pewno będzie ekonomiczne. Poza tym sama jazda Punto I a Punto II,to całkiem inna bajka.Jezdziłem często I-ką i nie przypadło mi to auto do gustu ale za to w II-ce czułem się za kierownicą dosyc dobrze. :smile:
Jeśli zdecydujesz się na Astrę,to właściwie szukając ekonomii trzeba myślec o lpg.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG