Panda , Punto II czy Astra II ??

06 Maj 2010, 09:14

Witam,

Potrzebuję porady które autko kupić mając tak około 13 tyś ?? Aktualnie mam Punto I rok 1997, z silnikiem 1,2 75km, ale strasznie gnije, musze z tym uciekać bo już nawet podłoga leci.
Auta które biorę pod uwagę w tej cenie to Panda rocznik 2003/04, Punto II rocznik 2001/02 i Opel Astra II rocznik około 2000/01.
Najbardziej by mi spasował Opel Astra ale boje się pachać w "wiekowe" auto które zacznie zaraz gnić i sypać się, wolę mniej komfortowe, mniej wygodnie ale oszczędniejsze i młodsze !! tak np. Pande ??

Doradźcie mi czy warto Pande kupić ?? czy te autka bardzo sypią się (gniją) ?? jak z mechaniką ?? ..... wiem że auto jest małe, praktycznie brak bagażnika ale zawsze to 5 lat mnie .... czy warto iść tą drogą ??

Z góry dziękuję za odpowiedź .
krisiss
Nowicjusz

Miejscowość: śląsk

06 Maj 2010, 09:56

Astry G nie gniją bez powodu (dzwona ;) ). Zresztą Punciaki II i Panda też już mają chyba ocynk. Nie wiem czy potrzebujesz auta mikro, małego czy średniego?
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

06 Maj 2010, 10:08

Kubuch napisał(a):Nie wiem czy potrzebujesz auta mikro, małego czy średniego?

Mam dwójkę małych dzieci (2 lata i 5) ale nie potrzebuje mega wieklkiego auta, poniważ 2 foteliki wejdą do Pandy, jeździmy dużo na różne wycieczki, ja na ryby bo jestem wędkarzem więc potrzebuje auta oszczędnego, taniego w eksploatacji i najważniejsze nie gnijącego bo mnie to moje Punto do furji doprowadza :cry: Myślę o tej Pandzie bo spełnia moje kryteria choć wygląd mi się nie podoba, ale wyglądem auta się nie jeździ ...
krisiss
Nowicjusz

Miejscowość: śląsk

06 Maj 2010, 10:10

2 małych dzieci i myślisz o Pandzie? :shock: Astra i to w kombi ;)
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2013

06 Maj 2010, 12:15

Witam,
ja posiadam fiatapunto II i mam na sprzedaż ale jest 3 -drzwiowy wiec raczej odpada, ale moge podzielic sie wiedzą na temat tego auta. Mam 2001 rocznik i autko chodzi bez zarzutu ceny cześci jak to fiat taniocha :razz: silnik 80KM więc jak na miasto i trase jest bardzo dobry jeszcze ani razu mnie nie zawiódł a przejechalem 147tyś :razz: 1.2 16V jest dynamiczny i jak dla mnie oszczedny trasa to ok 5,2 miasto 6-7. Ogólnie polecam fiata, poszukaj jakiegos 5-drzwiowego z dobrym wyposażeniem ( z klima kompem i elktryka za 10 - 12 tys spoko znajdziesz ) pozdro
grzegorc
Nowicjusz

Miejscowość: Sz-n

06 Maj 2010, 15:48

Najlepiej na tle tych aut wypada chyba Astra, jednak wiadomo że będzie starsza i z większym przebiegiem niż Fiaty, w Astrze masz trochę więcej miejsca, lepszy komfort podróżowania oraz jest lepiej wykonana niż Panda czy Punto.
P!otr3k
Nowicjusz

Miejscowość: Suwałki
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Hyundai i30 - kompaktowy hatchback do miasta
    Najbardziej ekonomicznym silnikiem, z jakim możemy zakupić Hyundaia i30 jest wysokoprężna jednostka 1.6 CRDI DPF o mocy 95 KM. Ten silnik jest jednak dostępny wyłącznie z manualną skrzynią biegów. Aby zdobyć wersję ...

06 Maj 2010, 16:03

Masz Punto I i nie jestem zaskoczony tym,że gnije podłoga ,bo w tym modelu właśnie podłoga lubi podgnic. Natomiast jestem trochę zaskoczony,że gnije cała karoseria. To rzadkośc i przypuszczam,że Twoje auto przeszło jakąś w dawnych latach naprawę blacharską..?
Co do kolejnego auta. Sądzę czytając Twoje wypowiedzi,że trochę się boisz starszych roczników. (pewnie rdzy się boisz :wink: ).Niebita Astra na pewno nie zgnije,bo ten model Astry G,jest wzorowo zabezpieczony antykorozyjnie.
Sądzę,że najkorzystniejszym byłoby dla Ciebie i rodzinki poszukanie Punto II ale takiego bez wypadkowej przeszłości. Nie będziesz musiał się stresowac ,że ci wyjdzie rdza...
Poza tym szukasz auta ekonomicznego więc 1,2 w Punciaku na pewno będzie ekonomiczne. Poza tym sama jazda Punto I a Punto II,to całkiem inna bajka.Jezdziłem często I-ką i nie przypadło mi to auto do gustu ale za to w II-ce czułem się za kierownicą dosyc dobrze. :smile:
Jeśli zdecydujesz się na Astrę,to właściwie szukając ekonomii trzeba myślec o lpg.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG