Parę pytań przed zakupem

30 Paź 2010, 22:08

Witam jestem tu nowy na forum i mam kilka pytań do użytkowników Freelandera. Przymierzam się do zakupu ale zastanawia mnie jaki silnik wybrać ?? Diesel, benzyna czy może diesla na TD4 czy możecie coś powiedzieć o tych silnikach spalaniu itd??? Jak jest z tymi przekładkami a konkretnie chodzi o późniejsze parowanie szyb czy można to jakoś usunąć?? Prosiłbym również o kilka wskazówek na co zwracać uwagę przy zakupie Freelandera bo wiadomo wydając te paredziesiąt tysięcy nie chciałbym wdepnąć w ciągłe naprawy. Na zakup chcę przeznaczyć około 15 do max 17 tys. zł wersja 5 drzwiowa no i jakoś tak ciągnie mnie do tego silnika diesla TD4... Prosiłbym o jakieś wypowiedzi ;) pozdrawiam
Junior23
Nowicjusz

Miejscowość: Rybnik

30 Paź 2010, 22:37

Witaj.O spalaniu TD4 pisałem na tym forum . Rakieta to to nie jest , ma wystarczającą moc by sprawnie wyprzedzać i holować 2 tonową przyczepę. Zdecydowanie wersja europejska .Na zakupy jedz z kimś kto dobrze zna freelandera.
piotr R
Aktywny

Miejscowość: WGM

31 Paź 2010, 23:26

zdecydowanie europejczyk z td4, za pieniądze o których mówisz znajdziesz coś w niemczech (na takim wyjeździe oszczędzasz jakieś 5 tys.) może być anglik, przy założeniu że masz gwarantowaną przekładkę. w eksploatacji td4 z pewnością jest tańszy od benzyny. mój nie przekracza 9l/100, głównie miasto. przy zakupie koniecznie zerknij pod auto - wyłapiesz ew.wycieki i luzy. niestety każdy zakup to loteria.
powodzenia
az td4
friluś1
Zaawansowany

Miejscowość: wrocław
Auto: LR Freelander
Silnik: td4 112kM
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

01 Lis 2010, 01:42

dokładnie zakup używanego samochodu to loteria... friluś1, no nie bardzo masz chyba rację z tym oszczędzaniem z wyjazdem do Niemiec. A jeśli trafi mi się przekładka mam się jej bać i uciekać jak od ognia czy po prostu jeśli dostanę gwarancję na przekładkę i będzie zrobiona na dobrych częściach tzn przekładnia kierownicy itd??? Na razie szukam i rozglądam się w przyszłym tygodniu wybiorę się na przejażdżkę i zobaczę
Junior23
Nowicjusz

Miejscowość: Rybnik

01 Lis 2010, 10:49

Witam
Kolego, przekładka to nie tylko maglownica. Jest to jeszcze wiele innych mechanizmów takich jak : wycieraczki, nawiew powietrza, zamki drzwi, przewody hamulcowe
Przy zakupie zobacz czy sprawne są mechanizmy otwierania tylnej szyby i szyberdachu /dość kosztowna naprawa/
Na zakupy lepiej się wybrać z posiadaczem freelka lub dobrym mechanikiem którzy wyłapią wszystkie wady tego modelu, a jest ich sporo. Poczytaj sobie uważnie posty na tym forum a zobaczysz o co mi chodzi
Co do silnika to ja posiadam diesel'ka 2.0 Di 97KM i nie narzekam/ no może tylko czasem przy wyprzedzaniu/ , co do benzyny 1.8 to czytałem że jest w nim troszkę wad. Ale jest jeszcze benzyna 2.5 V6
LANDEK99
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Puławy
Prawo jazdy: 13 08 1986
Auto: freelek 99r
Silnik: 2.0 98KM
Rok produkcji: 1999

01 Lis 2010, 20:43

"oszczędzanie" przerobiłem na sobie. ceny jakie podają zawsze są do negocjacji, jak wypatrzysz jakiś "feler" to spokojnie możesz przyciąć, warto...
pozdr.
az td4
friluś1
Zaawansowany

Miejscowość: wrocław
Auto: LR Freelander
Silnik: td4 112kM
Typ: SUV
Rok produkcji: 2005
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mała historia znaków drogowych
    Czy wiecie, że na samym początku, ponad sto lat temu, kiedy to Polska odzyskała niepodległość, wprowadzono pierwsze znaki drogowe. Było ich aż... sześć W latach 30 wprowadzono kolejne 6 znaków : Przed pierwszą wojną ...

13 Lis 2010, 12:42

Jedź do GB i przyprowadź sobie Freelandera,profesjonalną przekładkę z pisemna gwarancją można zrobić za ok 6000zł i tak będziesz do przodu parę złotych.
sleza
Nowicjusz

Miejscowość: sobótka