Parownik lovato

10 Sty 2010, 19:41

Witam wszystkich
Tak jak w opisie posiadam parownik lovato i nie mogę sobie z nim poradzić po ustawieniu przez gazownika spalanie 15l/100km wszystko na gwarancji więc pojechałem do gazownika wymienił mi na nowy taki sam dalej kicha spalanie bardzo duże a samochód opel corsa 1,4 60KM zabrałem się sam do regulacji i właśnie tu jest problem przekręciłem tą śrubką miedzianą na parowniku w prawo tylko dosyć mocno i samochód zgasł po powrocie w poprzednie ustawienie samochód już nie chodził tak jak przedtem musiałem wykręcić aż dwa obroty a może i więcej aż samochód zaczął normalnie pracować i pytanie moje takie czy mogłem coś uszkodzić w parowniku po silniejszym dokręceniu tej śrubki ?
lukon
Nowicjusz

Miejscowość: małopolskie

10 Sty 2010, 22:07

Raczej nie mogłeś nic uszkodzić, ale proponuję samemu nie kręcić, gdyż zmiana dawki gazu może źle wpłynąć na silnik. Jeśli reduktror jest sprawny to może należy problemu poszukać w czym innym i nie zawsze w instalacji gazowej. Sprawdź może na początek ile spala benzyny.
Migaz
Zaawansowany

Miejscowość: warszawa
Auto: Mercedes
Silnik: m104
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1994

11 Sty 2010, 05:48

Z benzyną chyba wszystko ok spala max 7l/100 km poprzedni samochód spalał mi maksymalnie 10l/100km ale to już musiałem dobrze przykładać a silnik miał taki sam tylko koni więcej poprzedni reduktor spalał w trasie jak mu się chciało 8l/100 ale jak już był cykl mieszany to 15l/100km więc chyba jest to nie możliwe żeby tyle więcej pożerał a i jeszcze co zauważyłem gazownik po wymianie reduktora nic nie ustawiał tylko na wężu koło krokowca a mi się wydaje że trzeba nie tylko na wężu ale i tą żółtą na reduktorze ale to tylko może mi się wydaje ?
lukon
Nowicjusz

Miejscowość: małopolskie

12 Sty 2010, 01:09

NIE USTAWIAŁ PO WYMIANIE REDUKTORA!!!!!!!!! To chyba sprawa jest jasna. Dla mnie ten Pan powinien doić krowy.
Migaz
Zaawansowany

Miejscowość: warszawa
Auto: Mercedes
Silnik: m104
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1994

23 Sty 2010, 15:33

Sruba mosiężna jest od zgrubnej regulacji gazu , nie rusza się jej . Lepiej ją wkręć z powrotem a później znajdź wolne obroty na srubie plastikowej z boku reduktora . Spalanie reguluje się na komputerze , ustawia sie odpowiednie zakresy pracy silnika krokowego , a na reduktorze tylko się wspomagamy na wolnych obrotach . Nie napisałeś jaki komp. gazowy , więc cięzko coś więcej napisać .
wrocek66
Początkujący

Miejscowość: Wrocław
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ile hybrydy jest w samochodzie elektrycznym?
    Samochody elektryczne są niemal tak stare jak sama motoryzacja. Mimo to uważa się je obecnie za nowość na motoryzacyjnym rynku. To dlatego, że na przełomie XIX i XX wieku przegrały one konkurencję z samochodami spalinowymi ...