Parująca lampa - jak skleić szczelinę w rozszczelnionym kloszu?

22 Lip 2021, 00:24

Witam.
Rozszczelniła mi się tylna lampa w miejscu gdzie dwa elementy lampy łączą się ze sobą (miejsce wskazuje palcem na foto) przez co lampa parowała, a po ostatniej ulewie nabrała wody.
Parująca lampa - jak skleić szczelinę w rozszczelnionym kloszu?
Póki nie znajdę nowej lampy planuje jakoś uszczelnić (skleić to miejsce). Niestety nie wiem jaki klej do tego wybrać.

Dodatkowo zastanawiam się czy po sklejeniu nie spróbować nałożyć na reflektor bezbarwnej folii ochronnej (aby przedłużyć żywotność fachowej naprawy :naughty: ).

Jeśli ktoś ma jakąś wiedzę w tym temacie to proszę o pomoc, ponieważ w internecie wszystko co znajduję tyczy się sklejania całej lampy do "bazy", a nie kawałków reflektora.

Z góry dzięki za pomoc i pozdroo.
thardy96
Nowicjusz

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 07 05 2014
Auto: Nie mam

22 Lip 2021, 05:53

Wiem że jest coś takiego jak uniwersalna masa uszczelniająca do auta w tubce. Jest bezbarwna. Musiałbyś jednak poczytać czy nadaje się do tego typu spraw.
ineedl
Stały forumowicz

Zdjęcia: 88
Prawo jazdy: 01 02 2019
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 2.2 DTI 125KM
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

22 Lip 2021, 10:04

Szczelina musi być tam bardzo mała więc trzeba szukać kleju który będzie bardzo rzadki i będzie w stanie wypełnić taka szczelinę. Zobacz sobie np. ATK UV 16 on powinien sobie z tym poradzić nawet do tego stopnia że nie będziesz musiał zmieniać lampy. Nie sjest tani ale jest dosyć skuteczny.

thardy96 napisał(a):Dodatkowo zastanawiam się czy po sklejeniu nie spróbować nałożyć na reflektor bezbarwnej folii ochronnej
Jak dobrze skleisz nie będzie to konieczne.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

22 Lip 2021, 12:25

Dzięki za propozycję. Wydaje mi się, że to co zaproponowałeś Rokiko było by najlepsze, ale klej praktycznie będzie kosztował tyle co połowa lampy i nie wiem czy nie lepiej było by po prostu wymienić ją. Nie znasz może jakiejś tańszej alternatywy tego kleju?
thardy96
Nowicjusz

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 07 05 2014
Auto: Nie mam

22 Lip 2021, 12:48

Nie zam ale być może coś znajdziesz ważne żeby był on bardzo rzadki praktycznie jak woda. Chodzi tu o to żeby wypełnił tą szczelinę sklejając ją. Jak nie chcesz tego robić to myślę że samo naklejenie bezbarwnej folii też powinno pomóc nawet bez wcześniejszego klejenia.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Powroty z wakacji
    Koniec sierpnia na drogach jak co roku oznacza powroty z wakacji. Wzmożony ruch, pośpiech kierowców spowodowany powrotami na ostatnią chwilę, obniżona koncentracja oraz paradoksalnie bardzo dobre warunki na drogach ...