Ja śmigałem trochę 2.0 TDI 170KM z dwusprzęgłową skrzynią, był komfortowy i szybki na prostej, na zakrętach już tak nie zachwycał ale źle na pewno też nie było, przy 170KM na przedniej oście mogłoby być gorzej. Za to miał bardzo przemyślanie niektóre rozwiązania, np. duży wlew na płyn do spryskiwaczy (w innych autach zawsze jak leję z pełnego 5-litrowego baniaka to rozlewam po wszystkim, w Pasku łątwo trafić), inteligentne wycieraczki, ogromny bagażnik (nie widziałem większego nawet wśród kombiaków, pomijając oczywiście terenówki, SUVy, jakieś vany itp itd), w sumie też przyzwoicie wyciszony - przy 120km/h praktycznie nie było słychać jazdy (no ok, w Lexusie przy 150 jest podobnie, ale Lexus to Lexus).
Z drugiej strony słyszałem sporo negatywnych opinii o jednostce 2.0 TDI, ogólnie TDI nie jest jakimś mega wypasem, co innego TFSI, jeden z najlepszych silników benzynowych to właśnie TFSI/TSI (ten sam silnik, 2 różne nazwy żeby ktoś kto ma Audi TFSI myślał że ten obok w Skodzie TSI ma coś innego, ot taki chwyt marketingowy panów z grupy VW
![Wink ;)]()
). 60 tys. to niemało, może rozejrzyj się za jakimś BMW 320d touring, BMW ma rewelacyjne diesle ewentualnie jakieś nowe typu Megane kombi albo Cee'd SW, Megane jest bardzo ładne a KIA to ponoć najbardziej niezawodny kompakt:
[link do Onet wygasł]